Meldingen
Alles wissen

Absint zelf maken

Pagina 1 / 5

Berichten: 1657
 Piet
Topic starter
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Distillatie van absint

Wie tegenwoordig naar de slijter stapt om een fles “gedistilleerd” te halen, loopt grote kans thuis te komen met een product dat in het geheel niet gedistilleerd is. Uiteraard is de alcohol ooit door distillatie versterkt, maar het uiteindelijke product is niets anders dan een mengsel van deze alcohol met smaak- en kleurstoffen uit de voedingsmiddelenindustrie. Men drinkt ze om dronken te worden en synthetische snoepjessmaken zijn daarbij populair. Gelukkig zijn er uitzonderingen, bijvoorbeeld dranken waarvoor kwaliteit in de mode is, zoals single malts.

Van absint leeft nog altijd het beeld van bittere, giftige en felgroene troep. Daarom zal de liefhebber van gedistilleerd er niet snel voor kiezen en de liefhebber van spannende en ranzige dranken juist wel.

Wat we in de Nederlandse winkels als absint aantreffen is dat doorgaans helemaal niet. Het zijn kunstmatig gekleurde oliemengsels en filtraten die als absint worden verkocht en die meestal volstrekt niet naar absint smaken. De Tsjechische producten zijn berucht, al denkt de doorsnee Nederlandse absintconsument nog altijd dat het echte spul uit Praag komt. Hij wil graag bedrogen worden, betaalt zich blauw aan Ersatz en denkt zelfs dat hij erop tript.

Echte absint is gedistilleerd, dat wil zeggen dat de oliën en aromatische bestanddelen middels maceratie (trekken in alcohol) gevolgd door distillatie worden geëxtraheerd. We laten graag zien hoe dat in zijn werk gaat.

Maceratie

Het maceraat maken we door de plantaardige bestanddelen te laten trekken in alcohol van ongeveer 85%. De basis wordt bepaald door anijszaad, venkelzaad en alsem (=absintalsem). Aanvullende kruiden in het recept zorgen voor diepte, achtergrond en “body”.

De venkel en anijs zijn van mediterrane herkomst. De alsem doet het goed in alle gematigde streken, dus hebben wij een eigen veld aangeplant met dit uiterst belangrijke ingrediënt.

Na het maceraat te hebben ingezet sluiten we de ketel hermetisch af en laten we het gedurende een etmaal trekken. Vervolgens verdunnen we het met water tot onder de 50%.

Vóór de distillatie

Als we straks hebben gedistilleerd zal het product nog groen worden gekleurd, met onder andere hysop en Roomse alsem. Dit gebeurt door deze planten onder geleidelijke verhitting in het distillaat te laten trekken. De kleuringskruiden die zijn overgebleven uit de vorige productiegang voegen we nu toe aan het maceraat voordat we gaan distilleren. Ze hebben aardig wat alcohol geabsorbeerd.

De distillatie zal een aantal fracties opleveren: de voor-, de midden- en de naloop. De middenloop zullen we gaan verwerken tot eindproduct. De voor- en naloop verzamelen we in het “foezelvat”. (Die naam is niet correct, omdat onder foezels strikt genomen hogere alcoholen verstaan worden die meekomen in de naloop van een alcoholdistillatie. Wij doen een aromadistillatie met een alcohol die al helemaal schoon is. Onze “foezels” zijn de bittere en ranzige componenten uit de planten die we niet in ons eindproduct willen hebben.) Het foezelvat bevat ook wat restanten uit een eerdere kleuring (plantaardig bezinksel). Al met al is het een wat viezig geheel.

De inhoud van het foezelvat voegen we bij het maceraat. De gedachte is dat een deel van wat er aan gewenste aroma’s en alcohol in zit meekomt in de middenloop, terwijl al het ranzige weer in de nieuwe foezelfracties terechtkomt. Hergebruik van “foezels” is absoluut vereist om een absint diepte te geven.

Distillatie

Uiteindelijk hebben we een tamelijk volle ketel en kan er gedistilleerd worden. We brengen de helm aan en plaatsen de ketel in een waterbad. Dit zorgt ervoor dat er zo gelijkmatig mogelijk wordt verhit: er ontstaan geen grote temperatuurverschillen binnen de ketel en er kan niets aanbranden.

Ondertussen maken we een beslag van roggemeel en water (niet te dik, zodat het nog wat kan vloeien). Daarmee dichten we alle verbindingen en naden af waaruit damp zou kunnen ontsnappen. Rogge heeft de eigenschap zelfs de kleinste kieren hermetisch te dichten. Het beslag hardt snel uit tijdens de verhitting. Mocht er onverhoopt overdruk ontstaan, dan barst het. Wel zo veilig.

In de helm plaatsen we een thermometer. Het gebruik daarvan is onder amateurs wat overschat. De meter zegt ons niets over de temperatuur van de vloeistof, noch over de damptemperatuur in de brug, en geeft enkel de damptemperatuur op dat specifieke punt in de helm aan. Wij kennen de ketel en kunnen wat met die informatie. Het belangrijkste is dat de thermometer aangeeft wanneer de ketel bijna op temperatuur is en de vlam omlaag gedraaid moet worden. Als de distillatie eenmaal loopt vertellen de alcoholmeter en de zintuigen veel meer dan een thermometer in de helm.

Aan de uitloop van de koeler bevestigen we een sifon waarin de alcoholmeter wordt geplaatst. Die werkt op soortelijk gewicht. Hoe meer alcohol, hoe lager de dichtheid en hoe dieper de meter zakt.

We verhitten met een propaanvlam. Terwijl de temperatuur oploopt zetten we de koelwaterstroom aan. Het koelwater loopt door een vat waarin een een spiraalvormige buis is aangebracht. Daarin condenseert de damp tot distillaat.

Als de temperatuur oploopt richting 80 graden Celsius begint er wat te vloeien. Een hemelse geur vult de ruimte. Allereerst vangen we de voorloop op. Die is gering want we werken met een schone (volledig “gerectificeerde”) alcohol. Toch is de voorloop wat scherp en er kunnen wat onzuiverheden uit de ketel in zitten.

Vervolgens schakelen we over op de middenloop, die we urenlang opvangen in fracties van 2 liter. In het begin komt het distillaat er op meer dan 80% uit. Dat loopt eerst langzaam en later wat sneller af richting 70.

Als de middenloop ver is gevorderd kan het distillaat wat gelig worden. Dat is de alsemolie. Er dreigen dan ook meer bitterstoffen mee te komen. Om deze minder vluchtige bestanddelen terug te laten vloeien in de ketel, leggen we een natte doek over de helm: een eenvoudig en effectief refluxmechanisme.

Juist voordat het distillaat te onzuiver wordt schakelen we over op de naloop. Alleen de ervaring leert wanneer dat is. Het waterbad kookt nu bijna en levert nauwelijks meer genoeg warmte om de ketel verder te verhitten. Daarom stoken we de naloop met directe verhitting af. Op zuiverheid komt het nu niet aan. Wel is het zaak om te voorkomen dat de boel aanbrandt (een fout die niet is te corrigeren).

De temperatuur loopt langzaam op richting 100 graden, het kookpunt van zuiver water, en het alcoholgehalte van het distillaat loopt af richting 0%. Op een gegeven moment is er niet meer genoeg alcohol om de oliën in oplossing te houden. Het distillaat slaat blind. We stoken door tot er bijna geen alcohol meer in de ketel zit.

Uiteindelijk hebben we een vat vol begeerlijke middenloop, een nieuw gevuld foezelvat en een dampende pot met uitgekookte planten. Die planten zijn uiteraard uitstekend afbreekbaar en kunnen met het snoeigoed op de composthoop.

Die middenloop is nog geen groene absint. Daartoe moet eerst worden gekleurd, zoals we hierboven hebben beschreven. Die “kleuring” is bedoeld om een karakteristieke geur en smaak toe te voegen. De groene kleur is eigenlijk een bijverschijnsel. Hoe onze kleuring precies wordt uitgevoerd is ons geheim…

Vervolgens wordt het gekleurde distillaat gelagerd en op sterkte gebracht (68%). Er vormt zich in de eerste weken na de kleuring veel bezinksel. De vloeistof wordt afgeheveld en gebotteld.

Het product is (eindelijk) klaar.

Het kan natuurlijk eenvoudiger. Je kunt simpelweg alcohol met alsem door een koffiefilter halen, bottelen en tegen woekerprijzen verkopen. Dan heb je authentieke absint in de verzonnen Praagse traditie.

Beantwoorden
71 reacties
Berichten: 5
 Aj
(@aj)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Bedankt maar ik wil het simpel houden ik ben hier nieuw dus no absihthe

Beantwoorden
Berichten: 362
(@skoldt)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hoi allen,

Ik ben een maandje of zo begonnen met deze fantastische hobby.

Ik ben al jaren fan van anijsdranken zoals ricard, pastis, ouzo, raki, absinth enz ... Laatst ben ik overgegaan tot het maken van mijn eigen absint maar ik stuit op een klein probleempje.  Hopelijk weet iemand hier het antwoord op.

Voor mijn absinth heb ik 1l alcohol van 65° genomen.  Hierbij heb ik gevoegd :

30gr alsem
30gr anijszaad
30gr venkelzaad
5 gr zoethout
3gr citroenmelisse
2 gr koriander

Het resultaat na een week maceratie ziet er goed uit.  Een leuke groene kleur, geur is perfect, ietsje te bitter naar mijn mening maar dat pas ik nog wel aan.  Na een weekje dacht ik dat het wel tijd was voor een kwaliteitscontrole vooraleer ik een 2de keer zou distilleren dus filterde ik 1/3 glaasje uit de oplossing.  Smaak, kleur en geur zijn ok, maar bij toevoeging van water krijg ik geen vertroebeling zoals ik van de anijs had verwacht, maw de oplossing blijft groen, maar verder helemaal doorzichtig.  Weet iemand hoe dit komt ?  Doe ik iets verkeerd ?  

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
Topic starter
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Echte absint is gedistilleerd, dat wil zeggen dat de oliën en aromatische bestanddelen middels maceratie (trekken in alcohol) gevolgd door distillatie worden geëxtraheerd. We laten graag zien hoe dat in zijn werk gaat.

Maceratie

Het maceraat maken we door de plantaardige bestanddelen te laten trekken in alcohol van ongeveer 85%. De basis wordt bepaald door anijszaad, venkelzaad en alsem (=absintalsem). Aanvullende kruiden in het recept zorgen voor diepte, achtergrond en “body”.

De venkel en anijs zijn van mediterrane herkomst. De alsem doet het goed in alle gematigde streken, dus hebben wij een eigen veld aangeplant met dit uiterst belangrijke ingrediënt.

Na het maceraat te hebben ingezet sluiten we de ketel hermetisch af en laten we het gedurende een etmaal trekken. Vervolgens verdunnen we het met water tot onder de 60%. De oliën zorgen er voor dat na de distillatie, door toevoeging van water, de witte kleur te voorschijn komt.

Beantwoorden
Berichten: 362
(@skoldt)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Dank je voor je antwoord Betweter !

 

Beantwoorden
Berichten: 265
(@markb)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb ongeveer hetzelfde gedaan met het maken van Pastis. Alcohol van 45% weg gezet met anijszaad, lindebloesem wat suiker en zoethout. Na 2 weken trekken is de smaak heerlijk maar als ik water toevoeg blijft de drank helder. Ik denk dat t met het alcoholpercentage te maken heeft, hoe hoger hoe beter t werkt. Met de zelf gemaakte limoncello gaat t nl wel heel goed maar die trekt in 92%. Ben wel benieuwd naar je bevindingen na distillatie. 

Beantwoorden
Berichten: 362
(@skoldt)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik ben in de wolken 🙂

Vandaag heb ik mijn maceraat in de distilleerketel gedaan.  Oorspronkelijk was mijn basis 65° alcohol.  Ik heb hierbij eenzelfde volume water toegevoegd.  Er zat dus iets van 32° alcohol in de ketel.  

Ik kon niet wachten op het finale product dus nam ik wat voorloop in een glas.  Wat ijswater erbij en ja hoor ... daar was de kleuring ! 

Beantwoorden
Berichten: 265
(@markb)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

En hoe is de smaak?

Beantwoorden
Berichten: 362
(@skoldt)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

De geur is er, de smaak nog niet.  Je kan evenwel alle ingredienten in het distillaat onderscheiden. Bijna alle bitterheid van de alsem is verdwenen na distillatie, de citroenmelisse komt heel overheersend (en storend) door, dus daar moet ik nog iets aan doen.  Venkel en anijs zitten goed.  Koriander komt pas op 't laatst. 

Ik ben nu een tweede maceraat aan 't maken waarin de verhoudingen venkel/anijs/alsem wat anders liggen en waarin ik de citroenmelisse heb weggelaten en vervangen door kalmoes.

Bevindingen zal ik hier plaatsen.

Beantwoorden
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Laat zeker rusten, de smaak kan nog sterk verbeteren na geruime tijd

Beantwoorden
Berichten: 193
(@stokerke)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hey Absint makers 🙂 ik heb ook een maceraat staan maar doen jullie daar geen suiker bij op het laatst??Voor het bottelen bedoel ik.

Groeten

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
Topic starter
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Suiker erbij voor het bottelen wordt bij bier gedaan om op die manier koolzuur te verkrijgen in de fles.

Beantwoorden
Berichten: 193
(@stokerke)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Okey Betweter mercikes

Beantwoorden
Berichten: 362
(@skoldt)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Wat ik heb begrepen en gelezen is dat er bij het maceraat zelf meestal geen suiker wordt gevoegd omdat bij een eventuele distillatie naar een 'echte' absint deze suiker gaat karameliseren en een ongewenste smaak geeft.  De suiker wordt pas toegevoegd na distillatie en dan nog liefst onder de vorm van suikersiroop, omdat kristalsuiker op zich niet oplost in alcohol. De zaak ligt natuurlijk anders als je van plan bent het maceraat te drinken, dan kan je daar inderdaad suiker naar wens aan toevoegen.  Wat Betweter schrijft over suiker en bier is op zich wel juist, maar gaat niet op bij likeuren en/of sterke drank. 

Beantwoorden
Berichten: 193
(@stokerke)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ja het was de bedoeling na het stoken 200gr suiker opgelost toe te voegen per liter absint

Beantwoorden
Pagina 1 / 5
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?