Dank allemaal! Super!
Hoeveel citroenmelisse, hyssop en alsem heb ik nodig voor de kleuring?
wat voor recept gebruik je ? wat is aantal liter?
is het alleen kleuring of moet je het nog distileren?
Voor de volledigheid pen ik nog eens mijn recept neer. Dit is min of meer mijn eigen Tried & True recept. Smaken verschillen dus aarzel niet om zelf te experimenteren.
Neem neutrale alcohol van 85° à 90°. Per liter voeg toe :
- 40 gram alsem
- 50 gram venkelzaad
- 80 gram anijszaad (geen steranijs !)
- 6 gram zoethout
- 5 gram kalmoes
- 3 gram gemalen korianderzaad
Laat dit geheel minimaal 2 dagen macereren. Schud het mengsel regelmatig. Het resultaat is een groen-bruin sopje die je al een idee geeft van hoe de absint zal ruiken.
Dump alles (ook de prut) in je ketel, voeg water bij om af te lengen naar een veilig distilleerbaar alcoholpercentage. Per liter maceraat voeg ik 2 liter water toe.
Voor de bereiding van absint gebruik ik een gewone alambiek met thumper. De thumper is optioneel. Distilleer de absint op klein vermogen. Dit gaat traag maar garandeert wel een hoger alcoholgehalte. Traag betekent ongeveer 2 à 3 druppels alcohol per seconde die uit je ketel komt. Normaliter heb je in dat geval een start-abv van 80°+. Probeer te eindigen met een distillaat van gemiddeld ongeveer 60° à 65°.
Het resultaat is een kleurloos destillaat met de typisch bittere anijszoete geur.
Nu heb je twee mogelijkheden.
- Ofwel laat je het destillaat voor wat het is. Dan heb je een 'blanche' (een niet-gekleurde absint).
- Ofwel wil je je destillaat kleuren en verder 'fine-tunen' met allerlei kruiden. Traditioneel kleurt men absint groen. Dit heet dan een 'verte'. Vandaar ook de naam 'La fée verte' (de groene fee).
Ikzelf kleur mijn absint altijd. Ik gebruik daarvoor volgende kruiden :
- Munt (vers) (10-tal muntblaadjes)
- Citroenmelisse (gedroogd) (1 eetlepel)
- Hyssop (gedroogd) (1 theelepel)
- Citroenschil (2 citroenschillen 2cm breed en 6cm lang)
Laat macereren, schud ook regelmatig. Je zal de kleur zien veranderen naar opaalgroen. Als je vindt dat je drankje een mooi kleur heeft, filter alles door wat keukenpapier. Trek vervolgens alles op donkerkleurige flessen. De reden hiervoor heb ik hierboven reeds vermeld.
Als je wat in een glas giet en daarbij water voegt, dan slaat het mengsel wit. Dit effect noemt men de 'louche'. De louche wordt veroorzaakt door de etherische oliën van anijs en het effect vindt plaats wanneer door toevoeging van water het alcoholpercentage onder 45 à 50° duikt.
Sommigen drinken absint met wat suiker. Ik vind hem lekker als ie wat bitterder is.
dat een frisse absint met munt .
Werd in zuiden van Frankrijk vroeger veel toegepast . Klinkt lekker .
Skoldt, voeg hem anders even toe bij recepten, sprits en dan als nieuw topic. Dan maken we er een nieuw Tried and True recipy van, dan blijft hij bij recepten bovenaan prijken als goed recept zijnde.
Thanks!
Gepost onder recepten .
Wacht eerst nog op de gist van de stookwinkel. Ben nog op dag 0 zeg maar 😉
Moeten de ingrediënten eigenlijk nog in een vijzel oid?
Ik stop ze in de blender voor een 15-tal seconden
Ok, dank!
Kneuzen en eerst trekken op alcohol au bain Marie 50 gr 6 - 12 uur dan komen oliën goed vrij dan 5 dagen laten staan .
Ow, zit al in de pot nu maar ik kan t nog wel even verhitten.
Ik heb trouwens wel meer alsem gebruikt dan hierboven aangegeven aangezien ik op andere plekken online ook grotere hoeveelheden tegenkwam. Misschien wordt t nu te bitter maar dat zie ik nog wel. Nu toch eerst een test met een beperktere hoeveelheid. Helaas is de alcohol die ik heb gebruikt niet zo sterk (~50%). Hopelijk beïnvloed dat de olieopname niet...
Ik weet niet hoeveel alsem je hebt gebruikt .
Je zou wat minder in de toevoeging kunnen doen na her distilleren . ook een beetje zoethout toevoegen verzwakt de bitterheid iets .