Even vraag zo midden in het fruit seizoen.
Iemand al aan de gang met Bramen ? of ervaring ermee?? ga morgen aan de pluk...
Grt DB
Hoi DoubleBarrel,
Geen ervaring met bramen, maar ik zou het zoveel mogelijk puur houden.
Zonder suiker en zo, lekker laten vergisten en langzaam stoken.
Ben benieuwd naar de smaak.
Groet, @ndré
Wisten jullie dat in NL het plukken van bramen in de natuur verboden is? En dat daar ook nog nooit een bekeuring voor is uitgedeeld. Holland op zijn best in mislukte regelgeving. Geweldig toch? Dus gewoon lekker gaan plukken, die boswachter kopen we om met een lekker flessie.
Bramen vergisten heb ik nog nooit gedaan maar wel in moonshine gedaan en dan krijg je witte transparante bramen.
De alcohol trekt de kleurstof er helemaal uit.
Maar dan nog steeds errug lekker!
Als ze zoet zijn weinig suiker en bakkersgist gebruiken.gr.?Chris.V.
Kreeg i.d.d 'de geest' omdat Duitse buurman een fles Iceberg vodka offert aan een bramen maceratie.... dus ik dacht gelijk:"Dat kan beter!",niet uitgesproken,wel tong er bijna afgebeten...
Omkopen ?? ....dat is net zo verboden als plukken toch ??....
En toch werkt het! Vraag maar aan Chris. Met moonshine krijg je alles gefixed.
Ik kan waar ik woon er bessen voor krijgen, pizza's friet, taxi, de boa, huisarts en apothekers assistente.(vet lekker wijffie) Maarrrrr Je krijgt alleen soms de netelige opmerking als je weer contact hebt met zulke lui: Goh...eindelijk! Ik had je met de kerst al verwacht!
.... oh,je bedoelt 'schuiven'....,voor wat..., de ene hand wast...,you scratch my back....
goederen uitwisseling op sociale gronden...ja dat ken ik. 🙂
Gooi de bramen alleen niet in de blender ofzo, als de pitjes kapot gaan wordt de smaak heel erg bitter.
Ga ze gewoon pletten met aardappel stamper,zodat vel en vruchtvlees kneuzen...
dan dag of twee laten staan op koele plek om e.e.a kans te geven om te bezinken, daarna door kaasdoek,S.G. nemen... dan beslissen hoe verder...
Ik zou ze gewoon even laten staan zodat ze zacht worden en dan met een gewone mixer fijn maken.gr.?Chris.V.ik heb ze wel eens gestookt maar niemand vond het lekker,net zoals bananen.
Chris,inderdaad eerst op natuurlijke wijze de weerstand breken...hoef ik daarna niet al te grof te werk te gaan.
Wil er eigenlijk twee doen 1x puur en 1x met water en dextrose... beetje het kirsch topic achterna..
Kan nu nog even over de gist nadenken... Voor de pure gaat mijn voorkeur uit naar een (rode)wijn gist... Voor die aangelengde heb ik nog een zakje Fruit Turbo liggen van Spirit Ferm.. dan is die ook gelijk op.
Iemand al aan de gang met Bramen ? of ervaring ermee?? ga morgen aan de pluk…
Hoy,
Nog niet met bramen, maar als ik tijd heb om ze te plukken ga ik het wel doen, een deel voor te bottelen als wijn, en een deel voor te verstoken, ik ga een beetje werken zoals het krieken topic ( morellen), maar dan een pulpvergisting zoals bij wijn.
Ik heb hier een verwijzing gedaan naar iemand met een wijnblog waar je heel veel info vindt over wijn maken, deze kun je vinden in de topic vlierbloesem wijn, als je nog meer info wilt buiten dit forum.
grts.
Beste fruitliefhebbers,
Ik ben begonnen met de bramen. Op dit moment 5 kilo aan het fermenteren volgens een algemeen bramenwijnrecept. Ik gebruik iets minder water dan aangegeven, omdat ik denk dat het aroma beter uitkomt.
Vandaag gaat een tweede lading bramen (8 kg) ook het vat in.
Ik gebruik wel suiker, anders gist het niet naar behoren.
Zal de recepten opzoeken en binnenkort hier posten. Ik verwacht over 6 weken dit alles te gaan stoken.
Ook staat 20 liter pruimenpulp (met wat suiker) lekker te bubbelen, over twee dagen ga ik dit zeven en dan nog een paar weken lekker laten bubbelen. Mijn droom: een eigen gemaakte slivovitz. Aardbeien en vlierbloesem 'eau de vie' zijn klaar en beiden zijn absoluut zacht, aromatisch en dus zeer drinkbaar. Maar wel 42 %.
Met groet, Ladywit
Ik ben toevallig vandaag in het bos gewest om te plukken maar de bramen zijn nog lang niet rijp. Zal trouwens nog wel een hele klus worden om 25 liter sap te vergaren. Zo groot zijn ze niet in het wild.