Hoi, Ik heb afgelopen zaterdag een kleine 500gram frambozen op 1liter 96° alcohol gezet. Enig idee hoe lang deze moeten/mogen macereren om er het maximale aan smaak en aroma uit te halen? Bedoeling is om te reduceren en in keteltje eens uit te stoken. Ik gebruik bij de stook een kruidenzakje met Jeneverbes, Citrus, en nog wat andere kruiden. Benieuwd wat het zal worden. Tips zijn welgekomen!
Ik denk dat je na een week of twee wel alle smaak uit de frambozen hebt.
toch zo lang nog... ik liet me vandaag vertellen dat ik beter de alcohol eerst gereduceerd had omdat dan de processen iets trager gaan met minder risico op ongewenste uitlogingen uit het fruit.
Frambozen zijn zeer zacht en teer, ik denk dat het vrij kort tijd nodig heeft. Al is 2 weken bij maceratie al vrij kort natuurlijk. Probeer het eens in een paar delen met verschillende sterktes in een paar jampotten bijvoorbeeld. Je kunt dan testen wat voor jou het lekkerste eindresultaat geeft.
Bij limoncello is er na twee weken bij deze sterkte ook alles aan smaak al uit. De schilletjes zijn dan compleet wit en breken als chips. Je kunt eea langer laten staan maar dat heeft geen zin. (Proefondervindelijk vastgesteld).
Ik heb het nooit geprobeerd met frambozen, ik kan mij voorstellen dat het met dergelijk zacht fruit snel klaar is.
Ik heb hier een pot staan gevuld met allerlei soorten fruit, geen frambozen helaas. Maar alle soorten zien na maanden nog herkenbaar uit op de banaan na. Die ligt volledig tot stof vergaan op de bodem van de pot.
Wel lekker hoor, tap er af en toe een borreltje uit. (Kilner pot met zo'n handig kraantje)
dan marcereer je op drinksterkte
Dat klopt inderdaad, dan kun je tussendoor even proeven 🙂
Maar banaan wordt hoe dan ook zwart bij het macereren, ik weet niet hoe het banaan vergaat wanneer je op 96% macereert. Zou hij dan niet uit elkaar vallen?
Drinksterkte duurt veel langer uiteraard en de vraag is of je er dan wel alle smaak uit haalt.
Thx, ik laat nog staan tot zaterdag en zal dan eens zien hoe het de frambozen vergaan is. Dat is dan 1 week macereren geweest in 96°.
Ik zou dat maceraat willen gebruiken als basis voor Gin-receptje
Ik heb zelf een framboos likeur gemaakt en heb ze 2 weken laten macereren om er zeker van te zijn dat de smaak en kleurstoffen er uit waren.
En was twee weken voldoende?
Ja het was goed het heeft de kleur en de smaak als ik mijn kennis mag geloven hou zelf niet van framboos
nog één week te gaan dus... thx!
Vraagje in de marge; best koud laten staan (15°) of mag het ook warmer (25°-30° op de vloerverwarming)?