Meldingen
Alles wissen

Maceratie frambozen

Pagina 1 / 2

Berichten: 16
Topic starter
(@diekes)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hoi, Ik heb afgelopen zaterdag een kleine 500gram frambozen op 1liter 96° alcohol gezet. Enig idee hoe lang deze moeten/mogen macereren om er het maximale aan smaak en aroma uit te halen? Bedoeling is om te reduceren en in keteltje eens uit te stoken. Ik gebruik bij de stook een kruidenzakje met Jeneverbes, Citrus, en nog wat andere kruiden. Benieuwd wat het zal worden. Tips zijn welgekomen!

Beantwoorden
19 reacties
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik denk dat je na een week of twee wel alle smaak uit de frambozen hebt.

Beantwoorden
Berichten: 16
Topic starter
(@diekes)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

toch zo lang nog... ik liet me vandaag vertellen dat ik beter de alcohol eerst gereduceerd had omdat dan de processen iets trager gaan met minder risico op ongewenste uitlogingen uit het fruit.

 

Beantwoorden
Berichten: 6767
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Frambozen zijn zeer zacht en teer, ik denk dat het vrij kort tijd nodig heeft. Al is 2 weken bij maceratie al vrij kort natuurlijk. Probeer het eens in een paar delen met verschillende sterktes in een paar jampotten bijvoorbeeld. Je kunt dan testen wat voor jou het lekkerste eindresultaat geeft. 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Bij limoncello is er na twee weken bij deze sterkte ook alles aan smaak al uit. De schilletjes zijn dan compleet wit en breken als chips. Je kunt eea langer laten staan maar dat heeft geen zin. (Proefondervindelijk vastgesteld).

Beantwoorden
Berichten: 6767
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik heb het nooit geprobeerd met frambozen, ik kan mij voorstellen dat het met dergelijk zacht fruit snel klaar is. 

Ik heb hier een pot staan gevuld met allerlei soorten fruit, geen frambozen helaas. Maar alle soorten zien na maanden nog herkenbaar uit op de banaan na. Die ligt volledig tot stof vergaan op de bodem van de pot.

Wel lekker hoor, tap er af en toe een borreltje uit. (Kilner pot met zo'n handig kraantje) 

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

dan marcereer je op drinksterkte

Beantwoorden
Berichten: 6767
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dat klopt inderdaad, dan kun je tussendoor even proeven 🙂

Maar banaan wordt hoe dan ook zwart bij het macereren, ik weet niet hoe het banaan vergaat wanneer je op 96% macereert. Zou hij dan niet uit elkaar vallen?

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Drinksterkte duurt veel langer uiteraard en de vraag is of je er dan wel  alle smaak uit haalt. 

Beantwoorden
Berichten: 16
Topic starter
(@diekes)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Thx, ik laat nog staan tot zaterdag en zal dan eens zien hoe het de frambozen vergaan is. Dat is dan 1 week macereren geweest in 96°.

Ik zou dat maceraat willen gebruiken als basis voor Gin-receptje

 

Beantwoorden
Berichten: 80
(@lancelot)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik heb zelf een framboos likeur gemaakt en heb ze 2 weken laten macereren om er zeker van te zijn dat de smaak en kleurstoffen er uit waren.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

En was twee weken voldoende?

Beantwoorden
Berichten: 80
(@lancelot)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ja het was goed het heeft de kleur en de smaak als ik mijn kennis mag geloven hou zelf niet van framboos

Beantwoorden
Berichten: 16
Topic starter
(@diekes)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

nog één week te gaan dus... thx!

 

Beantwoorden
Berichten: 16
Topic starter
(@diekes)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Vraagje in de marge;  best koud laten staan (15°) of mag het ook warmer (25°-30° op de vloerverwarming)?

 

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?