Meldingen
Alles wissen

Mispels ?

Pagina 4 / 7

Kees22
Berichten: 1297
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

OK, dat er na het vriezen en dooien pectinase en amylase vrijkomen, kan ik wel geloven. Dat zal bij het rijpen ook wel zijn. Maar door goed verhitten zullen die enzymen denatureren, vrees ik. En voor de zekerheid dan nog maar wat erbij. Baat het niet, dan schaadt het misschien wel.

Voorlopig vooral geduld hebben!

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1297
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Inderdaad eerst maar eens oliebollen bakken! Dat gaat altijd wel goed.

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1297
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Goed, ik moest de diepvries ontruimen, dus gisteren de laatste 4 kg plus nog 6 ons onbevroren mispels met wat water tot 7 liter verprut. Vandaag gemeten: 1,046, komt overeen met 125 gr suiker per liter. Terugrekenend via de 7 liter prut naar 4,6 kg mispels kom ik op 190 gr suiker per kg mispels: 19 % suiker maar liefst. Dat geloof ik niet: de prut smaakt best wel zoet, maar zo zoet nou ook weer niet.

Nou ja: over een week of twee maar wat suiker gaan voeren, tot pakweg wijinsterkte of zo.

Inmiddels ook twee geisten gemaakt: een met harde en een met zachte mispels. En twee keer 500 gr op alcohol gezet.

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1297
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

 

Afgelopen weken de eerste portie mispels verstookt: 12 kg vergist zonder extra suiker met champagnegist. Op 20 december gestart, vanaf 25 januari verstookt.
Bij het openen van het deksel een witte schimmel hier en daar op de massa en een vieze stank. Verstookt in porties van 5 kg in het bijvat, met water in de ketel. Afgeschept van boven naar beneden.
Van de eerste portie een voorvochtje weggehouden, het eerste opgevangen potje was 27 %. Destillaat was 1,6 liter met 130 ml alcohol.
De tweede portie begon bij 36 % en leverde 2 liter met 168 ml alcohol.
De derde portie begon bij 42 % en leverde 2,7 liter met 266 ml alcohol.
Rook heerlijk, tussen de voor- en naloop door. In totaal 6,3 liter à 9 %.

De massa werd van boven naar beneden natter. Elke portie helemaal leeggestookt tot 0 % alcohol, omdat er nog steeds geur meekwam.

Tweede stook met simpele ketel met helm. Eerste druppels van 72 %, opgevangen product van 59 % tot 35 %. 995 ml van 45,6 %. Iets te veel voor- en/of naloop meegenomen.

Resultaat van deze portie: uit 12 kg mispels ongeveer 1,2 liter van 40 %. Kan nog iets scherper gescheiden worden van voor- en naloop, maar met deze kleine hoeveelheden is dat lastig.
De heerlijke lucht van ruwstook is wel grotendeels verdwenen. Gelukkig is er in de smaak nog wat van te vinden. En ik hoop dat bij rijping die smaak nog wat verder terug komt.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Probeer volgende keer eens andersom . Je doet een deel van de basis vergiste massa in een ketel met helm deze stook je helemaal uit . als je dan deze eerste overhaal ( ruw stook zoals ze dat hier noemen ) In het Secondaire vat doet .Deze verwarm je voor op 60 graden en de rest van de vergiste massa dan in primaire en rustig stoken en deze maal gelijk goed scheiden voor en na loop dan hou je die vollere smaak .

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1297
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Zoiets heb ik met de kweeperen wel gedaan, maar hier vergiste ik me een beetje met de hoeveelheid. Overigens zou ik dan de ruwstook in de ketel en de prut in het bijvat doen, dat brandt minder snel aan.

Van de kweeperen had ik nog een kg over, maar ik had geen reservemispels meer.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

als je de prut in secondaire hebt is de uitstroom een eerste overhaal van de prut en je voegt in feite weer " vervuiling" toe aan jou eerdere eerste overhaal in dat je vanuit de primair stookt.
heb je de prut is primaire dan is het als eerste overhaal in jou secondaire en uit secondaire jou telt als tweede overhaal .
Ja er is meer kans op aanbranden in primaire maar je prut doe je toch in kookzak , korf of bodemrooster ?

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Bij het openen van het deksel een witte schimmel hier en daar op de massa

Hoy,

ik heb dat ook eens gehad, ik dacht ook dat het schimmel was, ik ben daar wel niet zeker van, ik ben daar nog niet uit, ik denk dat het eigenlijk opgedroogd, versuikerd schuim was.

grts.

 

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

of een andere infectie ???

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1297
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Het leek wat op kaam: een vettig en dun vliesje. En het stonk ook scherp: azijnig en acetonachtig. Als voorloop, zeg maar. Gelukkig viel de geur van het destillaat al snel weer mee.

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1297
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

@Robbert: Ik heb geen kookzak, korf of bodemrooster, dus vandaar dat ik met water de prut schoongestookt heb. Een soort stoomextractie, zeg maar. Die eerst stook was dus gewoon een ruwstook.

Ruwstook in de ketel en prut in het bijvat geeft inderdaad een halve ruwstook. Anderzijds ook een soort Geist, met extra smaak. Of een anderhalve stook, met een  mengsel van ruwstook en verse wijn in de ketel. Heeft allemaal zijn voor en tegen.

Ik vind het heel moeilijk om een goede scheiding te maken: heel vroeg in de stook heb je veel scherpte, maar ook al de heerlijke luchten van de mispels. Je moet als het ware slalommen.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

ik snap jou idee ja .
je zou ook een linnen kussensloop van hema als kookzak kunnen gebruiken . pas op voor waspoeder smaak .
die witte laag kan ook gestolde eiwitten zijn .
Dat scheiden is i.d.d. moeilijker met bepaalde vruchten stoken .

Er zijn scherpe geuren die zeer vluchtig zijn ( denk aan acetaat en acetaat bindingen ) het vervelende is dat je zelfs te laat kunt scheiden . Wanneer de alcohol net uit ketel is smaakt en geurt alcohol anders dan een dag later . er ontstaat namelijk bij nieuwe alcohol uitstroom gelijk een oxidatie aan zuurstof en de meegekomen vloeistof en stofjes .
M.a .w. de herkenning van de scherpe Vluchtige stoffen die toch na scheiding nog uit oxideren kunnen moment van scheiden van een voorloop of naloop beïnvloeden .

Grootste moeilijkheid in distileren is het maken van scheidingen.
Zelfs met de mensen met veel ervaring kunnen bij maken van scheiding van een nieuwe onbekende drank de fout in gaan .

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1297
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Vandaag toevallig gezien, omdat ik de flessen weer opzocht: witte vlokken op de bodem en onder in de flessen.

Op hobbybrennen.ch raadde der wo me al aan om drie keer te stoken, dus alles bij elkaar te doen en nog een keer te stoken. Dat heb ik niet gedaan. We zullen zien wat het wordt.

Over de tweede portie, 12 kg mispels met pakweg 4 liter water en 1,2 kg suiker, kom ik nog te spreken.

@psycat: Hoe is het met jouw mispels???

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

witte vlokken kunnen suikers zijn olieen en stollende vetten . De meeste fruit stoken gaan in 1 of 2x omdat er anders te weinig aroma overblijft .

Had je tijdens stook prut in secondair vat mee gestookt ?

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1297
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Bij daglicht blijken het lichtblauwe vlokjes te zijn.

Nee, bij de fijnstook heb ik geen prut in de helm of het bijvat gedaan. Wel heb ik met opzet het oorspronkelijke bijvat als ketel gebruikt, in de hoop dat er nog sporen smaak mee zouden komen. Die stook was bedoeld als tussenstook, om daarna nog een echte fijnstook te doen. Maar het midden was al behoorlijk groot en de totale hoeveelheid erg klein, dus ik heb het erbij gelaten.

Maar een tijdje wachten om te zien of het zich nog ontwikkelt. Eventueel koelen en filteren of zo. Geen haast of paniek: ik heb nog zat te doen en drinken. 😉

Beantwoorden
Pagina 4 / 7
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?