Meldingen
Alles wissen

Procentuele alcohol na de stook

Pagina 1 / 2

Berichten: 35
Topic starter
(@gertje)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik leer hier veel bij, bedankt aan iedereen !

STEL ik heb een vat van 10 liter vocht (water/suiker gegist) tot 20% alcohol en verstook die dan kan ik maximum 2 liter alcohol afstoken ? of ligt dit zo simpel niet ? of hoe doen jullie het ? gewoon laten druppelen tot er niks meer uit komt ?

Beantwoorden
24 reacties
BadKarma
Berichten: 53
(@badkarma)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Eerste vraag is dan wat voor ketel heb je, kolom of potstill?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9976
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

percentage van 100% kun je niet halen . je zal dus meer dan 2 liter uitstoken als je alle alcohol wil terug winnen .
Normaal distileer je eerst een vrij hoog percentage dat kan van still tot still wisselen. 78 tot 96 % . Op gegeven moment daalt het percentage snel . hierin zit ook de naloop die je weghaalt.

Beantwoorden
Berichten: 35
Topic starter
(@gertje)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

gewoon een potstill, zo ene waar ge max 10 liter kunt ingooien en dan opstoken. Ondertussen een mooi artikel terug gevonden op internet :  http://www.walstroom.com/Pagina%2044%20Distilleren/ALLES%20OVER%20DISTILLEREN.pdf

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik heb even gekeken: 10 liter van 20 % stookwijn.

Als je doorstookt tot de uitlopende druppels ongeveer 20 % zijn, is het gemiddelde distillaat rond de 50 % en is het ongeveer 4 liter. Je hebt dan bijna alle alcohol gevangen.

Als je doorstookt tot je 5 % vangt, is je gemiddelde pakweg 45 % en het volume loopt naar de 4,5 liter.

Voor de alcohol hoef je niet veel onder de 15 % te gaan, maar voor de smaak kan het interessant zijn.

Beantwoorden
Berichten: 35
Topic starter
(@gertje)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Kees22 dus als ik het goed lees stop ik te vlug. Volgende week ga ik nog eens 10 liter opstoken en verschillende flessen/glazen gebruiken want het procentuele alcohol gaat idd achteruit. Ik ga alles eens meten en alle alcohol opvangen in bierglazen en meten.

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoi Gertje, prima experiment! Heb hiermee al ervaring met meerdere gistsoorten. Ervaar dat de voorloop stinkt en zuurder kan smaken dan je middenloop. De eindloop is vanaf 20% ABV. De meesten van ons stoppen tussen de 20% en 10% want deze bevat dan weer de lagere alcoholen die ook je middenloop kwaliteit achteruit halen. Want als je voor opbrengst gaat pak je alles en heb je een fiks rendement. Slijterij kwaliteit, iets beter zelfs nog. Maar als je voor optimale kwaliteit gaat, vertrouw je de voor en naloop aan het riool toe als laatste rustplaats. Of als ruitenwisser vloeistof.

Beantwoorden
Berichten: 35
Topic starter
(@gertje)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Maar in feite (als ik goed ben ingelicht) is er bij het stoken van suiker en water geen voor en naloop ? ik spreek nu niet over de smaak....En nog een vraag : stel dat ik die voor en naloop vermeng met water en terug opstook ? zou dat een oplossing zijn ? Ik ben gisteren gestopt aan 38° dus dat is te vlug en maandag ga ik het eens anders aanpakken en dit met verschillende bierglazen en die op een rijtje zetten. Stoken tot 20° en we zien dan wel.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9976
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ook bij suiker en granen vergisting is er voor en naloop .als vergisting immers over is zijn er altijd nog resten en sporen aanwezig als vezels , foezels , zuren en afvalstoffen van gist en gistvoeding .

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Thanks Robbert. Beter kon ik het niet verwoorden.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9976
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

TJa Nimrax , t is toch vrij logisch dat wanneer je suikers , gist ((eiwitten , vetzuren ) , aanvullende voedingszouten , bij elkaar hebt je niet alleen na vergisting water en alcohol overhoud .
Er is altijd vervuiling .
Dus altijd voor en naloop .
Zuinigheid in voorloop en naloop van Alcohol weggooien is nooit verstandig als je een goed resultaat wil .

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Gertje wil er nog niet aan wellicht maar heeft nu zijn theoriemoment, gaat alles checken en komt erachter..het is waar wat die lui zeggen..dit is onze uitspraak en zo zit het.

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Het beste is gewoon proberen en meten.

Elke ketel is anders, elke stoker is anders, elke wijn/bier is anders. Inderdaad: distillaat opvangen in glazen (ik heb zelf olijfpotjes en groentepotten gespaard om porties van 100 en 500 ml op te vangen), meten (volume en percentage), ruiken en proeven.

Langzaam stoken uit een halfvolle, blote ketel geeft koeling en dus passieve reflux een kans en dan krijg je dus een hoger alcoholgehalte en minder volume dan snel stoken vanuit een bijna volle, geïsoleerde ketel.

Meten is weten, proeven is snoeven.

Beantwoorden
Berichten: 35
Topic starter
(@gertje)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Vandaag enkele liters opgestookt. Ik heb die opgevangen in 25 cl glazen en gemeten naar alcohol toe.

Glas 1 dus eerste alcohol : 62°

Glas 2 : 60°

Glas 3 : 55°

Glas 4 : 50°

Glas 5 : 40°

De rest heb ik in een fles gedaan en gestopt op 30° zijnde +/- 50 cl.

De gist die ik gebruikte was wijngist en wees er zeker van dat ge dat ruikt, het is niet slecht maar geeft toch een aparte geur. Lekker met cola !! mmmmm

Deze week rij ik nog om turbogist van Alcotec. 

Dank voor het meedenken en jullie ervaringen ! Ik hou jullie op de hoogte van de volgend stook....want ik ben benieuwd wat die gist gaat geven qua geur en smaak.

Beantwoorden
evds3
Berichten: 1415
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

ik stop altijd tussen 20 en30% beter wat minder dan niet lekker

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?