Meldingen
Alles wissen

Mispels ?

Pagina 6 / 7

Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Sorry Dan Psycat maar zeker verstandig dat je er rekening mee hebt gehouden ?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Psycat ,Stel je plukt giftige paddenstoelen en je zet deze op 90% alcohol zijn ze dan wel verstandig om te eten .

paddenstoelen zijn ook schimmels .
En je breekt de stoffen zoals toxinen niet af met alleen maar alcohol .

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 622
Topic starter
(@psycat)
Prominent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hi Robbert

Vraag is in dit geval of je de paddestoelen zou fermenteren en vervolgens distilleren :

Zou het dan drinkbaar zijn ?

Persoonlijk zou ik er nooit van drinken.Β  Het is het risicoΒ  niet waard.

Of er echter al dan niet giftige stoffen kunnen overkomen bij distillatie is een goede theoretische vraag.Β 

Stel je neemt een paar van de giftigste planten van ons :Β  taxus baccata met monnikskap.

Je laat de boel fermenteren met suiker erbij en distilleert dan.Β  Ik vermoed dat het niet gezond is om te drinken.

PS :Β  Een van mijn vuistregels is alles weggooien wat blauw is (zelfs blauwe zweem).Β  Ditto voor alles wat geen goede geur heeft.Β  Deze regels vrijwaren je niet van het drinken van methyl in louche bars.

PPS Blue curacao is de uitzondering die de regel bevestigt

Β 

Β 

Β 

Β 

Β 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

er zijn diverse likeuren en creme likeuren op Basis van paddestoel en artisjok die voortreffelijk zijn en ook heel leuk om te maken .
De reuzen bovist is bijvoorbeeld een met zeer subtiele smaak .
Maar je kunt net al bessen en aantal andere
planten en paddenstoelen niet alles gebruiken.
Er zijn diverse planten , kruiden e.d. waarvan slechts delen schadelijke stoffen bevatten en andere delen wel van kunt gebruiken.
Het is zeker belangrijk daar rekening mee te houden.

Wanneer je een drank maakt op basis van een plant , kruid , vrucht of paddestoelen wil je
smaakstoffen gebruiken dat wil zeggen dat
je ook stoffen mee kunt krijgen die niet
geschikt zijn voor consumptie.
Dus keuze is van zeker zeer van belang.
Bij distillatie voor alleen puur alcohol
raak je ook de toxines kwijt maar anders kunnen schadelijke stoffen
i.d.d. mee komen.
Denk erom wanneer je door het drogen van alcohol schone alcohol wil krijgen wel risico houd om schadelijke residuen te behouden .
blauwe zwemen , draden en vlokken kunnen hoewel in alcohol nog vervelende stoffen bevatten daarom is verwijderen altijd verstandig .

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

( drogen van alcohol wil zeggen de laatste restanten vocht onttrekken door middel van een toevoeging aan alcohol. waardoor b.v. 94- 96% alcohol richting 99.6 - 100% komt

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1297
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ha Psycat,

Je hebt dus maar een keer gestookt vanuit de wijn. Dat het sg niet diep zakt, kan ik wel meevoelen. Ik denk dat er nog veel onvergiste stoffen in de vloeistof zitten.

Ik heb zelf twee keer gestookt en ik vond het heel lastig om de voorloop te bepalen: meteen de eerste druppels ruiken afwisselend lekker en vies. Je zou eigenlijk om de andere druppel willen opvangen. πŸ˜‰

Ik hoopte dat er veel smaak mee uit het vruchtvlees zou komen (en het scheelt veel werk), maar komend seizoen ga ik maar eens kijken of zeven en filteren niet beter werkt.

Merk je uiteindelijk nog verschil tussen de partijen met en zonder vel en pitjes?

Β 

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1297
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik had bij de eerste mispelbrand blauwe vlokjes in de flessen. Na goed koud zetten gefilterd door een enkele koffiefilter en dat lijkt goed gegaan te zijn: het filter is blauwig, de drank helder.

Een andere portie heeft een pietsje blauw stof, die ga ik ook maar koud zetten en filteren.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik had net elders gepost even in vrieze . dan krijg je nog helderder .

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 622
Topic starter
(@psycat)
Prominent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hi Kees

Uiteraard heel verbaasd over die blauwe vlokjes van je.Β  Maar blij dat je ze er uit kreeg.

Over verschil vn de gistingen :Β  neen, ik proef geen enkel verschil.Β  Dus volgende oogst gewoon zo eenvoudig mogelijk vergisten.Β  Misscien zelfs zoals in Duitsland met een tonnetje ipv een fles.

Nu is het denken aan vlier, cassis, rode bessen,

Rhubarber groeit volop maar aangezien ik een paar slechte ervaringen heb gehad, zoals troebele gisting, sla ik het dit jaar over

Ciao

Β 

Β 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Psycat , Rabarber vergisting is lastig voor veel gist types omdat Rabarber barstensvol oxaalzuur zit .
Een hoog of te laag PH zal sowieso nadelig wezen voor elke vergisting .
Bij te hoog PH krijg je ook acetaat vorming ( brouwsel kan naar aceton gaan ruiken )
Acetaten zijn ook lastig weer kwijt te raken , ook met distillatie .
Bij te laag PH valt ook veel gist types stil of vertraagd . met gevolg van meer bijproduct van autolyse.

Rabarber zal bij rijping meer en meer oxaalzuur ook vormen.
Dus simpel ook hierbij net als je standaard Immers doet bij eigenlijk alle fruit en groente vergisting PH testje en PH zo nodig verlagen / verhogen .
Meeste soorten gisten werken tussen 3 en 6,5 het beste .

Wanneer je met de bessen begint dus zeker standaard PH testje doen en zorgen voor niet al te hoog PH

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 622
Topic starter
(@psycat)
Prominent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hi Robbert

Thanks

Uitstekende raad en zou inderdaad met PH meting moeten beginnen.

Wat kan je aanraden ?Β Β  Van dat litmus papier of bestaat er tegenwoordig iets beter ?

Mijn laatste ervaring met ph meting was namelijk een halve eeuw geleden op school πŸ™‚

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ph metingen en Ph in stookwijn zo nodig optimaliseren is een van de allereerste basisbeginselen die bij het maken van likeuren hoort .
Natuurlijk kun je ouderwets ph papier gebruiken .
Je kunt ook een digitale ph meter aanschaffen .
Ik neem aan dat Jan iets dergelijks heeft .
anders in aquarium winkels zijn simpele setjes em apparaatjes te koop .

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1297
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ben noch chemicus noch viroloog Kees, maar schimmels in alco van 40 graden lijkt me nogal bizar.Β  Misschien een paar vlokken isoleren en laten groeien ?Β Β  Zou fantastisch zijn om zo een cultuur aan te leggen.Β  (misschien heb je dan binnen paar weken een smurfendorp in je alco)

πŸ™‚

Proost

Β 

Β 

Β 

Met allemaal bezopen smurfen? Kunnen jullie door een liebigkoeler? Ja, wij kunnen door een liebigkoeler! πŸ˜‰

Β 

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1297
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ja, dat ga ik inderdaad maar eens proberen, want de blauwe vlokjes die uitgefilterd leken, zijn teruggekomen.

Als ze met filteren niet weggaan, zal ik maar eens opnieuw destilleren, in glas. Ik neem aan dat schimmelsporen daar echt niet tegen kunnen.

Overigens is mispel niet echt giftig, maar ik ben wel benieuwd naar je kennis over andere vruchten. Zo schijnt van taxus alleen het vruchtvlees niet giftig en zelfs erg smakelijk te zijn.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

taxus is i.d.d. een giftige plant .
Niet te adviseren om ook het vruchtvlees te eten ook al is het het enige niet giftige deel .
De schil en pit zijn beide giftig .
T is lastig om het juiste deel te scheiden .
Er zijn dieren zoals O.a. schildpadden die een enkele vrucht eet zo nu en dan .
Hierdoor gaan ze ontlasten en overgeven .
ze doen dit om van parasiten af te komen .
Ik heb wat naslag werkjes over kruiden en planten met zowel geneeskrachtige en giftige planten in beschreven .

Beantwoorden
Pagina 6 / 7
Deel:

Β©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?