Meldingen
Alles wissen

Pruimen en meer...

Pagina 1 / 2

Berichten: 11
Topic starter
(@pjotr)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

wij komen om in de pruimen, en ik wil graag even mijn methodiek checken met iemand die dit ook wel eens doet. Ik ontsap de pruimen in weckketels. Doe dan 10 liter pruimensap, 10 liter water en 10 gram fruitgist in een brouwemmer. (daarnaast voeg ik nog 2-3 kg suiker toe, afhankelijk van het suikergehalte) Dit Laat ik staan tot het ophoud met bubbelen. Dan doe ik het in de t500 met Alambiek. De eerste 100 ml gooi ik weg en dan stook in in gedeelte's totdat mijn alcohol percentage nog ongeveer 20% is. De rest gooi ik weg. Hij begint te lopen bij ongeveer 60 graden en dan heel lang op 97 graden en meestal bij 99 graden komt er niet meer dan 20% alcohol uit. Het enige wat ik lastig vind is dat de alcohol een veel hogere temperatuur is dan de 20 graden die mijn hydrometer moet hebben. Meestal vang ik op 1 stooksessie ongeveer 4 liter  alcohol op van 40% gemiddeld. Wie o wie heeft hier ook ervaring in en heeft nog handige tips?

Beantwoorden
23 reacties
evds3
Berichten: 1415
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

pjotr hallo

 ik heb ook veel fruit 

ik doe dat in vergistingsvaten van 60 liter en heb zo'n betonmixer op mijn boormachiene maar ga ik mee door de pruimen in de ton ik doe er 1 kg suiker bij en fruitgist met wat water en na een week laten gisten ga ik er weer met de mixer door en laat het dan gisten 

Beantwoorden
Berichten: 11
Topic starter
(@pjotr)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Laat jij dan gewoon de pitten etc zitten? Ik ontsap het fruit elke keer zodat ik met sap kan stoken. Waarom doe je dit zo als ik vragen mag? Kan ik misschien nog iets van leren 😉

Beantwoorden
evds3
Berichten: 1415
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

het is mij zo aangeleerd door een bezitter van een snapsbrennerij 

met de kersen doe ik dat ook zo en met peren en appels die snij ik gewoon in 4 en die gaan ook zo in de ton en dan op basis 75% peren en 25% appels 

Beantwoorden
Berichten: 570
(@kapisjon)
Honorable Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Evds3. Met wat voor ketel stook jij dan. ?

Beantwoorden
evds3
Berichten: 1415
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

ik heb 2 china smart still voor de eerste stook en daarna stook ik de 2 de keer met een echte smart still 2ik heb ook nog 2 alambiek staan maar heb er nooit iets mee gedaan omdat een smart still zo makkelijk is mss iets voor de winter

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik gooi de pitten ook in het vergistingsvat zakken van zelf naar de bodem

Beantwoorden
evds3
Berichten: 1415
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

zo is dat chrisv ik doe dat met kersen ook zo en lang genoeg laten staan (gisten)

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Je kunt ze als ze uitgegist zijn evt.tijdje op een koele plaats zetten zakt de gist en pitten naar de bodem.

 

Beantwoorden
Berichten: 570
(@kapisjon)
Honorable Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Evds3. Kan je de pulp gewoon in de smart still gooien en Hoelaat duurt zoon run ? ->. Maak je ook cuts ?

Beantwoorden
evds3
Berichten: 1415
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

kapisjon ik gebruik alleen mijn smartstills die chinese doen dat in ongeveer 2h30 en de echte smartstill voor de tweede stook ongeveer 4 uur 

ik maak geen cuts en stop op 20% alcohol

Beantwoorden
Berichten: 570
(@kapisjon)
Honorable Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Ik ga binnenkort even kijken voor wat pruimen.

Beantwoorden
evds3
Berichten: 1415
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

spijtig dat het ver is anders mocht je hier gratis komen halen

en de pruimen goed laten vergisten dan heb je heel weinig pulp

Beantwoorden
Berichten: 11
Topic starter
(@pjotr)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

 Pruimen zat hier, je kan komen plukken 😉

Beantwoorden
Berichten: 570
(@kapisjon)
Honorable Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Pjotr waar is het. ??

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?