Meldingen
Alles wissen

erho


Berichten: 2
 erho
Topic starter
(@erho)
Active Member
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Hallo stokers,

Ik stel me even voor.

Na een poos te hebben meegelezen, vandaag geregistreerd. Ik heb namelijk al veel geleerd van de onderwerpen op het forum.

Ik ben redelijk ervaren in het brouwen van bier. En zocht een nieuwe uitdaging die daar bij aansloot. Vanuit het brouwen al veel materiaal aanwezig, en ervaring met mout en vergisting. Daarom twee jaar geleden mijn Grainfather G40 gepimpt met tri-clamp buizen bochten en koelers, zodat ik er ook mee kan stoken. Daarmee kan ik de G40 gebruiken als potstill voor de ruwstook, en als reflux kolom voor de hoge percentages. Daarnaast heb ik een alquitara van 10 liter, en een van 2,5 liter. Deze sluiten mooi aan op de ong. 25 à 30 liter stookwijn die ik in de G40 kan verwerken. 

Tot nu toe heb ik limoncello gemaakt, en een aantal bitters (bedankt Robert) met de kennis die ik hier heb opgedaan. Nu staat de eerste whisky te rijpen op hout. Gisteren druivenconcentraat gekocht bij de Stookwinkel voor brandy o.i.d. Ik hoop nog veel te leren, en mogelijk te kunnen bijdragen op het forum.

Groeten Erwin

Beantwoorden
5 reacties
1 Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 632

@erho welkom en veel lees en stook plezier

Beantwoorden
Berichten: 74
(@antonuithethogenoorden)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Welkom Erwin!

Leuk dat je ook deze hobby instapt! Ik ben benieuwd wat je allemaal gaat maken!

 

Beantwoorden
2 Reacties
 erho
(@erho)
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Active Member
Berichten: 2

@antonuithethogenoorden Vandaag het druivenconcentraat van de Stookwinkel klaarmaken voor vergisten met een wijngist. Heb hiervoor ook gewerkt met bakkersgist. Maar ben van mening dat de gistsoort een groot aandeel heeft in de smaak van het eindproduct. Zoals men bij het brouwen zegt: "De brouwer maakt de wort, gist maakt het bier". Deze batch van het druivensap wordt een brandy, en/of alcohol voor verwerking met fruit verderop in het seizoen.

Beantwoorden
(@antonuithethogenoorden)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 74

@erho dat klopt zeker! 

Robbert predikt vaak dat bakkersgist een neutrale gist is, maar het is zeker interessant om te experimenteren met meerdere soorten. Een extra ingrediënt in je stookwijn zegmaar. Veel plezier vandaag!

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2827
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Welkom! Veel plezier hier

Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?