Vorige week mezelf hier op het forum voorgesteld, alambiek a 12 liter besteld, dus tijd om zachtjes aan te beginnen, maar waar begin je.............
Zoals eerder vermeld ik ben echt een noob, maar nu geen excuses meer, tis tijd voor ervaring opdoen!
Ik kreeg de potstill binnen en man wat een prachtding is dat, s'avonds ben ik begonnen met het runnen van water.
Dit om uiteraard de ketel te reinigen maar ook om ervaring op te doen, ik heb tijden bij gehouden waar er notificaties waren (misschien handig voor de beginners met dezelfde vragen)
Let wel! mochten jullie opmerkingen of tips hebben aub corrigeer me dan!
Ik ben begonnen met het vast maken van de temp. meter, die heb ik met teflontape vast gemaakt voor de afdichting.
Na dit gedaan heb ik de donjon gevuld met 10 liter water van 20 Celsius dit o erachter te komen wat de ketel kan en hoe snel hij opwarmt.
Dit zijn mijn bevindingen:
3 minuten- stank van de kookplaat
3.46 minuten- rook uit kookplaat ( dit is normaal bij nieuwe plaat)
16 minuten- steiging in temp. in helm
43 minuten- helm temp. 35 Celsius + licht kookgeluid
70 minuten- 50 Celsius aan de helm
90 minuten- 60 Celsius aan de helm
98 minuten- 70 Celsius
107 minuten- heftig kookgeluid
112 minuten- de eerste drup gedestilleerd water
Ik heb dit een half uur laten door pruttelen met de veronderstelling dat ie nu schoon zou moeten zijn.
De dag erna heb ik hetzelfde herhaald gewoon omdat het kan en in het teken van wetenschap haha, alleen dit keer met azijn, en daarna nog 1 run weer met vers water.
Lijkt mij dat de ketel klaar is voor gebruik, morgen de grote dag!
Goed bezig. Ben benieuwd naar je eerste moonshine
Zeker goed bezig! Ook goed dat je na je azijnrun nog even met water hebt gestookt. Azijnsmaak wil je niet aan je distillaat. Ook is dat vaak een van de redenen dat een distillaat blauw uit de ketel komt, rectie van het koper op het zuur.
Heb je al een stookwijn klaarstaan of ga je de pakken huiswijn van de Aldi plunderen?
Veel stookplezier dit weekend!
Zaterdag avond 4 november, volle maan of te wel jachtmaan, tijd om wat magie te creëren.
Hier de gang van zaken.
Nou daar staan we dan, alles klaar om te gaan, en met knikkende knietjes begin ik mijn niet zo lekker smakende bierflesjes open te trekken, let wel dit is een zwaar bier van hoge gisting, met een rijk palet aan smaak maar toch niet naar tevredenheid, goed voor 10,5 procent
Ik begin met 5 liter bier gewoonweg omdat alles nog nieuw is voor me, eerst maar eens kijken hoe het verloopt!
Eerst alles opgewarmd in de brouwpan om wat tijd te sparen want dit gaat sneller, bij 70 graden overgeheveld in de alambiek.
Tijdens het verder opwarmen in de donjon heb ik de brouwpan schoongemaakt en deze dient nu als koelwatertank waar ik de temp. kan controleren, de pomp zorgt voor de circulatie van koelwater.
Koelwater heeft een temp van 17 graden dus goed genoeg.
Op 74 c kwam het allemaal op gang the first drups are an fact, omdat dit een striprun is maar wel de allereerste keer heb ik toch de voorloop nu al weggehaald.
Bij gem. 86 graden had ik mijn eerste glas vol hier heb ik alc gecontroleerd.
60 procent jeetje!!! gaat lekker zo!!, ik heb hem een aantal keer gemeten en hij liep steeds verder terug 50 % 40 % 35 %
Na een kleine 2 uur stoken heb ik heb uitgezet, ik had de 96 graden bereikt en de uitstoot werd minder fris, sommige zeggen natte hond smaak, maar als bierbrouwer merkte ik meer de geur van tijdens het brouwen als smaak in de alc.
Ik ben zeer tevreden over deze run (denk ik) hier mijn resultaat.
Misschien had ik iets langer door kunnen gaan maar ik was bang voor droogkoken, achteraf onterecht maar goed.
In het kleine glaasje zit the foreshot!
Na 1 uurtje alles bij elkaar gedaan en nog 1 maal de laatste contole.
50 % ik zeg geweldig.
Wat is jullie gedachte erover?
Oh nog beetje gelukkig van al het stiekum proeven haha, even vergeten.
Nog 1 vraag het geen wat erover blijft, hoe noemen jullie dit?
Ik had hiervan een liter over ongeveer, is dit hetzelfde wat ze in de oost Europese landen "Kwas" noemen.
Heb het iig even bewaard en zal morgen eens proeven.
Wanneer ik de shine proef is het nu al zeker niet onprettig, hij is scherp met de mooie toetsen van wat de bier zou moeten hebben!!
Ik ga komende dagen meer ruwstook doen om een groter volume te creëren.
Wat is volgens de grand meisters de beste keuze om nu te doen?
en welke richting op te gaan qua drank?
Mijn gedachten zijn niet verkeerd, leuk om te zien zo, en zeker zo'n lambiek.
Daar ga je straks zeker een goede borrel van krijgen. Ben benieuwd wat je nog meer van plan ben met je ketel. In ieder geval proost, en geniet ervan..
vrgr,Willem
Het uitgestookte restant in de ketel noemen we backset en bij het stoken van rum hebben we het over dunder. Meestal gooien we het gewoon weg, soms wordt een deel hergebruikt bij een volgende stook voor meer smaakoverdracht.
Je hebt nu een eau de bierre gemaakt. Dit kun je nu al als borrel drinken. Je kunt het ook een tijd laten rijpen, dan gaan de scherpekantjes er af. Je kunt er ook houtsnippers bijdoen en een aantal weken tot maanden laten staan. Je krijgt dan een whisky achtige drank met tonen van de gebruikte hop ?
Wel even teruglengen naar 40% of iets daaronder (drinksterkte) na het mengen met water weer een poosje laten rusten zodat het water en de alcohol aan elkaar kunnen wennen en een verbintenis met elkaar aangaan, dat noemen we het huwen ?
Goed gedaan en zeker voor de eerste keer,wat overblijft gooi ik altijd weg,maar ik weet niet of dat ook zo is bij bier,ik denk dat daar nog alc.in zit ik zou een slokje proeven dan weet je het zeker.gr.?Chris.V.