Heeft er iemand met deze gist al rozijnen vergist ?? Deze staat nu al bijna twee dagen in de emmer zonder enige beweging in de emmer .
4 Kilo rozijnen een zakje pectolase en 4 kilo dextrose . In totaal is dit 26 liter in de emmer.Ik heb ook nog een andere emmer opstaan met champagne gist en die ging dezelfde dag s'avonds nog aan het brubbelen.
Ik denk dat het door de gist komt ,is mischien niet goed,oud etc.zou er nieuwe ingooien of bakkersgist,gr.?Chris.V.
Hey Chris de gist zou nog tot 22/09/18 moeten goed zijn ,ik zal nog even wachten zal er dan nieuwe in kieperen .
Groeten
Deze zou het gewoon moet gaan doen. Ik heb geen ervaring met rozijnen maar dextrose zou hij prima moeten kunnen vergisten. Wacht nog een dagje voor de zekerheid.
Wat we trouwens heel vaak horen is dat er geen bubbels te zien zijn maar dat het toch gist. Soms sluit het deksel niet helemaal luchtdicht af en dan ontsnapt er dus koolzuurgas onder de rand van het deksel.
Hey Jan ik heb er nog eens in geroerd en er lag een laag rozijnen op de bovenkant te drijven .Daarna brubbelde het waterslot een paar keer.30 min later terug dood pff.Ik vindt het wel raar dat het zo een verschil is in gist daar ze allebei toch voor fruit zijn .Die van de dag ervoor met de champagne gist bubbelt rustig door
Groeten
Bij mijn kirsch vergisting heb ik 1 emmer met champagne en 1 emmer met pot distillers gedaan. De vergisting verliep totaal anders, maar het eindproduct was nagenoeg hetzelfde.
Sommige gisten produceren ook veel meer co2 dan de andere. Ik denk dat het wel goedkomt hoor ?
Jan heb je gewoon de gist gebruikt zonder enzymen of pectolase?
Ik heb geen pectolase gebruikt, het was morellensap en bevat vrijwel geen pectine. Dit is voor de vergisting overigens niet relevant. De enzymen gebruik je vooral bij pectinerijk fruit. Appel, peer maar vooral pruimen bevatten redelijk wat pectine. Dat kan zorgen voor iets meer methanol tijdens de vergisting. Maar met of zonder enzymen zou het gewoon moeten gaan gisten.
Yep zal maar afwachten he, AL is het halloween maar in de kelder blijft het heel stil 😉
Groetjes
Het kan zijn dat de rozijnen behandeld zijn met zwaveldioxide voordat ze ingepakt worden. Zwaveldioxide is een gistdoder... misschien ligt het daaraan dat de vergisting niet opstart.
Eindelijk na twee dagen en extra toevoeging van champagne gist beweging in het waterslot ,Ik denk dat deze toch beter geschikt is voor de rozijnen
Joepijajee
Ik adviseer altijd een oud trukje,ik gebruik geen watersloten ik controleer altijd met een lucifer.als je stooksel gist en je kunt het niet zien aan je watersloten dan hou er een lucifer boven als die uitgeblazen wordt dan is het nog aan het gisten ,blijft ze branden dan gist het niet meer.gr.?Chris.V.
Chris wat gebruik je dan wel ?? Je kan het vat toch niet gewoon open laten toch??
Het eerste vat brabbelt nog steeds rustig door het tweede is weeral een dag gestopt ra ra wie kan er nog volgen ,ben benieuwd naar het resultaat
Groeten
@Stokerke, ik weet van eerdere postings van Chris dat hij over het vat een vuilniszak legt met daarop weer een houten schot / plank. Zo kan de Co2 toch weg en komt het schijnbaar altijd weer goed...
Stokerke,ik gebruik die blauwe vaten daar zit een deksel op en daar onder een plastik zak ,ik heb nog nooit een waterslot gebruikt.ik trek de dekses er af en toe af als ik denk dat het uitgegist is en test met de lucifer,of maionaise emmers ook goed.gr.?Chris.V.