Meldingen
Alles wissen

Amylase ervaringen


Berichten: 80
Topic starter
(@danny2018)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

mede stokers,

graag had ik jullie ervaringen gehad in verband met Amylase.

ik heb al begrepen dat Amylase en alcohol elkaars vijand zijn.

Is vooral de vraag naar alpa en beta Amylase waar ik meer over wil weten.

De alpha zou enkel onvergistbare suikers opwekken.

Dus de vraag is vooral naar Amylase producten. Jan verkoopt gewoon Amylase iemand al iets mee geprobeerd.  Ergens tips over temperaturen en resultaten.

Zelf heb ik een flesje gekocht bij brouwland en dat heet Alpha amylase verkoper zei mij duidelijk hier mee kan je enkel onvergistbare suiker opwekken. Dus denk niet dat het iets gaat worden om dit te vergisten.

 

 

 

 

 

Beantwoorden
5 reacties
Berichten: 473
(@monoblock)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Danny, wat is je doel met de amylase? Je wil zetmelen omzetten naar vergistbare suikers neem ik aan? Misschien handiger om te vertellen wat je wil bereiken.

Hieronder nog een grafiek waarbij je voor bijvoorbeeld gersemout kunt zien waar je optimale temperatuur zit qua vergistbare suikers. Voor een whisky mash is dat tussen de 63.5 en 64 graden.

 

 

Beantwoorden
Berichten: 80
Topic starter
(@danny2018)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

idd zetmeel omzetten

maar wilde het even zonder mout doen.

nu je hier toch over de temperatuur hebt  bij mout even de volgende vraag

hoe lang op temperatuur houden dan. 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Het meeste wordt omgezet in de eerste 20/30 minuten, althans dat heb ik gemeten maar ik laat de Grainfather 90 minuten aan. Daarna gebeurt er niet veel meer dus dan snel afkoelen en de gistton in. 

 

Beantwoorden
Berichten: 463
 Mick
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Is vooral de vraag naar alpa en beta Amylase waar ik meer over wil weten.

De alpha zou enkel onvergistbare suikers opwekken.

De beta amylase knipt op knooppuntjes van lange ketens en alpha amylase op willekeurige plekken. De alpha amylase levert dus ook vergistbare suikers maar is meer random.

In het begin van het maischen wordt de zetmeel omgezet en als alle zetmeel is omgezet kunnen langere, onvergistbare suikers nog worden opgeknipt in vergistbare suikers.

De amylase is ook op lagere temperatuur aktief maar gaat heel langzaam maar de amylase wordt minder snel gedenatureerd (als je lang op brood kauwt en het wordt zoet is dat de amylase in je speeksel). Voor brouwers duurt dat te lang.

Als je amylase in gistvat gooit zijn dat (waarschijnk) veel grotere hoeveelheden dan in de mout en heb je meer tijd dan 1 - 1,5 uur.

 

Beantwoorden
Berichten: 80
Topic starter
(@danny2018)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

alvast bedankt ... Ik ga met de grainfather een van de dagen is aan de slag

de koude manier van jan zijn filmke viel mij enorm tegen kwestie van opbrengst.

Maar wel een leuke ervaring rijker. En zeker de moeite om is gedaan te hebben 

 

Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?