Ik heb dus 3,5 liter van een 70% ABV op snippers gezet in een 5 liter fles. Tussendoor ook een bain-marie badje gegeven. Verwarmen tot 50°, enkele uren aanhouden, verluchten en langzaam terug laten afkoelen. Enkele dagen geleden dus de fles aangevuld tot 5 liter met Brita-gefilterd water. Volgend WE verder verdunnen tot 40% en bottelen. Ik verwacht niet dat hij nog verder zal verkleuren.
Momenteel staat de roggebrood te druppelen. Die ga ik op Jack Daniels BBQ-snippers zetten. Eens zien wat dat geeft.
beste hielp dat verwarmen ook voor de verkleuring.
Want de smaak is bij mij wel goed
Maar zit toch een beetje met de kleur.
Misschien dan toch nog even laten staan
Ik blijf het volgen
Ik heb inderdaad ergens gelezen dat verwarmen ook helpt om dieper in het hout door te dringen. Dus dat zou positief moeten zijn ook voor de verkleuring en rijping. Maar die snippers die in het barrel pakket zaten zijn zoo klein en dun dat ik vrees dat dit geen zier helpt. En dat is ook uit de praktijk gebleken. Nog wat wachten kan volgens mij geen kwaad maar ik vrees dat het niet veel zal uithalen.
Bedankt voor de reacties
Ik denk dat ik het op de volgende manier ga doen
Ik bestel extra chips
Ga mijn 5 liter a 65% terug naar 40%
Verdeel het over 2 grote flessen
Opnieuw hout toevoegen
Kleur in de gaten houden
En dan bottelen
Ik heb inderdaad ergens gelezen dat verwarmen ook helpt om dieper in het hout door te dringen.
24 uur verwarmen tot 50 graden, daarna 24 uur in de vriezer levert 1 jaar veroudering,
"zegt men"
Ik gebruik gewoon eiken brandhout, in reepjes zagen en bewerken met de brander en je zult zien en proeven dat de kleur en smaak verbeterd.
Succes, Groet @ndré??
Beste Gompie.
Dat 24 uur op 50 graden gaat hem niet worden vindt het toch eng als ik er niet op kan letten.
Maar houd de tips zeker in gedachte ?
@ndre
Het branden van hout dat kan ik wel ( gek op fikkie stoken)
maar weet door te weinig ervaring niet tot hoever je moet branden en dus bang voor bijsmaak
Zal ook deze tip bewaren en eens op YouTube zoeken
Groet Aart
Branden mag tegenwoordig niet meer in commerciële Whiskey.
50 graden moet natuurlijk in een dichte fles en verdund, dan kan het echt geen kwaad.
Als je het in de oven zet op 50 graden kan er niks gebeuren. Ik laat de fles open zodat vluchtige bestanddelen die vieze smaakjes geven kunnen verdampen en de drank kan oxideren. Eigenlijk hetzelfde proces als in een vat, alleen dan 1000 keer sneller.
@aert, mijn barrel 674 opbrengst. Een 5,2 liter aan 40%. Kleur valt toch nog mee vind ik.
Beste Suzevoke
Bij mij is de kleur ongeveer vergelijkbaar maar dan op 5L van 65%
Dus na verdunnen de kleur ook verminderen.
De tip van Jantje had ik niet aangedacht
Dus ga ik dat morgen proberen in grote pan in de oven.
Is het niet zo dat als je de fles of pan open in de oven zet, alle alcohol verdampt?. Groet, @ndré??
Je moet de oven niet op 250 graden zetten natuurlijk 🙂
Bij 50 graden verdampen enkel die stoffen die op 50 graden verdampen.
Of er veel alcohol verdampt hangt af van de grootte van de opening en het volume van de drank. Gisteren 200 ml voorloop 60% in een augurkenpot 4,5 uur op 50 graden gehouden in de oven en daar bleef 85 ml 25% van over. Daarentegen was het % en volume van een cut die in een open fles zat niet meetbaar verminderd. Maar de smaak is wel dramatisch verbeterd.