Ascorbinezuur wordt vaak gebruikt in combinatie met Rozemarijn, het verlengt de houdbaarheid met zo'n 4 dagen.
Door de antioxidant werking van vitamine C vangt het de zuurstofradicalen weg, waardoor geen oxidatieproducten gevormd worden .
Na goed afsluiten van de container waardoor er geen zuurstof meer bijkomt kun je houdbaarheid verlengen tot enkele maanden .
Ascorbine zuur word in industrie vaak aangeduid met E300 en E301 .
tegenwoordig veelal als vervanging van sulfiet.
Sulfiet werd voorheen meer toegepast voor houdbaarheid van bieren , frisdranken en voedsel.
Maar vanwege er mensen allergische reacties en hoofdpijn door kunnen krijgen is men alternatieve gaan gebruiken zoals E300 ( ascobicum acidum)
Bij geopend bewaren van producten komt er zuurstof bij en is de antioxidante werking beperkter van ascorbinezuur en inderdaad 4 tot 6 dagen verlengend.
Daarom altijd containers ook zo vol mogelijk afsluiten waardoor er weinig zuurstof aanwezig is .
Die restanten worden dan door de E300
afgevangen waardoor bederf / oxydatie vertraagd .
hallo
even een vraagje
ik ben met een smartstill beginnen stoken en heb nu ongeveer 20 liter van 40° na de tweede stook (aan gelengd tot 40° met water) en heb deze op flessen gedaan hoelang moet dit blijven staan eer men dit kan drinken of moet ik eerst nog iets anders met het stooksel doen of bij voegen ? de alcohol is helder en geen schilfers ! ik heb appel en mirabellen en kersen gestookt wel apart !alvast bedankt voor het antwoord
Als ik het zo lees ben je klaar en zou het nu gewoon te drinken moeten zijn.
Hoelang staat het nu aangelengt in flessen? De alcohol en het water kunnen het beste een periode aan elkaar wennen, dat noemen we huwen. Fruit distillaat is vaak direct na het aanlengen al best wel lekker, al merk ik dat mijn kirsch van zo'n 7 maanden nog steeds lekkerder aan het worden is.
Maar ook al staat hij pas een week, ik denk dat je al best een lekkere borrel hebt om zo nu en dan eens een glaasje van te proeven hoor.
ik ben nog altijd aan het stoken ik had meer dan 400 liter maische staan en liet het altijd bij een prof branden en nu ben ik zelf begonnen met een smartstill !!! het gaat niet snel maar het ruikt ook niet of bijna niet ! nog een vraagje ik heb nu 3 soorten kan men die mengen met elkaar of is dit af te raden ivm smaak
ik heb nu een eerste keer sugermash gemaakt en die is nu aan het uitklaren ! moet die volledig helder zij of nog wat troebel ? deze staat nu 3 weken op een koele plaats 4° of kan ik al gaan stoken ?
kan nog licht troebel zijn . Ik voeg er steeds klaringsmiddel bij om te klaren en dan is hij binnen de 24 uur klaar om te stoken. Nog steeds een licht troebele kleur maar werkt perfect
Stoken 😉 !
Ik klaar nooit en heb hier ook niks mee, gelukkig zijn we allemaal anders en hebben we allemaal andere eindresultaten die (meestal) allemaal lekker zijn. na 3 weken klaren mag je aannemen dat het goed is, als het licht troebel is, je geen vaste delen ziet drijven of bubbeltjes ziet zou het gestookt kunnen worden.
Dit is wat ik doe: Bij heldere stookwijnen hevel ik direct uit het gistvat zo de ketel in zonder gistbed. Wanneer de whisky mash is uitgegist zakken de vaste delen vanzelf en wordt het licht-troebel. ik hevel het dan over in een schoon vat zonder de gistboden/ vaste delen. laat dit een uurtje of 2 bezinken en hevel het dan zonder bezinksel in de ketel. nooit geen problemen mee gehad.
Ik klaar niets,ik gooi de druiven in een katoene laken de ketel in en het is echt niet helder,ik probeer wel zo min mogenlijk gist in de ketel te gooien,zo werk ik al +-15 jr.wat bewaren van stookwijn betreft ik laat het rustig 2-3 mnd.staan gewoon in een vat.en wat hygiene aan gaat wat is dat dan? doe niet zo moeilijk laat die rotzooi uit je drank klaringsmid.sulfiet etc.ik heb die rotzooi niet nodig.die troep heb ik niet nodig,en wat ik stook is heel goed te drinken.MOONSHINERS gr.?Chris.V.
Ik klaar niets,ik gooi de druiven in een katoene laken de ketel in en het is echt niet helder,ik probeer wel zo min mogenlijk gist in de ketel te gooien,zo werk ik al +-15 jr.wat bewaren van stookwijn betreft ik laat het rustig 2-3 mnd.staan gewoon in een vat.en wat hygiene aan gaat wat is dat dan? doe niet zo moeilijk laat die rotzooi uit je drank klaringsmid.sulfiet etc.ik heb die rotzooi niet nodig.die troep heb ik niet nodig,en wat ik stook is heel goed te drinken.MOONSHINERS gr.?Chris.V.
+1 😉 !
bedankt chrisv
ik probeer ook alles op een natuurlijke manier te doen en nu om de tijd tot het fruit te overbruggen ben ik wat gaan proberen met suiker en water en is eigenlijk de eerste stook goed gelukt kwestie van wat anders te proberen !!! maar ik lees hier heel veel min. 1 a2 uur per dag ik wil niet veel vragen stellen maar lezen en proberen en ja er zijn hier wel enkele experts en dat is het mooie hier en bedankt die mij hebben geholpen