Meldingen
Alles wissen

Appels met Alcotec Fruit Turbo

Pagina 1 / 2

Berichten: 14
 Gijs
Topic starter
(@gijs)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Goedemiddag stokers,

Ik heb onverwacht 30 kilo mooie rijpe valappels gekregen van een vroeg ras. Voor mijn ketel is dat een mooie hoeveelheid maar er is een baby op komst dus ik wil niet te lang wachten met stoken. Is er iemand met ervaring met appels of ander fruit met zo'n turbogist? In principe ben ik geen voorstander van suiker toevoegen (wat volgens mij ook niet per sé nodig is met turbogist, toch?). Hoe zit dat met klaren en gistrestanten met die turbo's? En wat doet zo'n turbomet de smaak? Dat is tenslotte het belangrijkste. Normaal stook ik twee keer. Iemand een andere aanpak wat dit betreft?

Beantwoorden
18 reacties
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoi Gijs, een fruit turbo is niet te vergelijken met een echte turbo die voor een sugarwash bedoeld is. Je moet het gewoon zien als een wijngist met een hoge alcohol tolerantie.

Of je wel of niet suiker toevoegt heeft niets met de gist te maken. Een appel met 10% suiker vergist met bakkersgist net zover als een turbogist, namelijk tot de suiker uit het fruit op is. Wil je echter een heel hoog percentage, dan zal je veel suiker moeten toevoegen en deze fruit turbo gebruiken. Normale wijngist of bakkersgist gaat anders eerder dood door de hoeveelheid alcohol dan dat hij zonder suiker komt te zitten. De fruit turbo kan dus beter tegen een stootje.

Het lekkerste resultaat verkrijg je altijd door geen of zo min mogelijk suiker te gebruiken, de opbrengst is dan laag, maar de kwaliteit hoog.

Toevallig heb ik vandeweek 1,5 liter calvados gemaakt met mijn testhoeveelheid van 15 kilo appels zonder suiker. Zie hier:  http://www.stookforum.nl/thread/appels-of-ander-hard-fruit-ontsappen-met-pectolase-enzymen/

 

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

En wat betreft de smaken van gist en dergelijke, bij alle gistsoorten moet je altijd zorgen dat het bezinksel niet in je ketel terecht komt. Gistsmaak in het distillaat is vies. Mijn appelsap was na iets meer dan een week uitgegist en het begon al goed te klaren. Op een foto in het betreffende topic zie je dat je al door een wijnglas heen kan kijken. Dat is helder genoeg.

Dit was overigens gedaan met een champagnegist, een goede kwaliteit witte wijngist.

1 of 2 keer stoken moet ieder voor zich weten, in mijn geval vond ik de hoeveelheid daarvoor te weinig en heb direct een fijnstook gedaan.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik heb nu ook de druiven zonder suiker,zijn al heel zoet van zich zelf op bakkersgist en 50 kg op turbo gezet ik wil deze keer wel eens proberen of twee keer gestookt lekkerder is,en het verschil van gist bekijken.gr.?Chris.V

 

Beantwoorden
Berichten: 14
 Gijs
Topic starter
(@gijs)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ben benieuwd wat je conclusie is! Heb inmiddels zoveel appels dat een deel op turbo staat en andere op gewone bakkersgist dus ik kan wellicht binnenkort ook wat zeggen over eventueel verschil in smaak. Bedankt voor de reactie jongens!

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hoi Gijs, check even dit topic:

http://www.stookforum.nl/thread/we-zijn-in-het-cafedus-bar-babbels/

Groetjes en cheers!

Beantwoorden
Berichten: 109
(@giantbaldr)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb een tijdje in Zuid Duitsland gewoond, 25 jaar geleden. Daar heeft vrijwel elke boer een Brennkessel. Wij pureerden het fruit, appels, peren, pruimen, mirabellen en deden daar een blok gist bij. Na een half jaar of langer gingen we dan stoken. Klaren lukt niet met een vergiste puree. Omdat de ketel in een waterbad hing, konden we de puree zo in de ketel kieperen. Het destillaat werd opgevangen tot 40% alcohol. De naloop werd gescheiden, van 40 tot 10% kieperden we in de puree voor de volgende stook. Bij 10% stopten we. Er was geen nare smaak van het verstookte gist. Omdat ik daar toen nog helemaal geen verstand van had, heb ik me ook nooit afgevraagd hoe dat kan. Nu wel. Maar ik begrijp het nog niet. Weet iemand het antwoord?

 

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Na een half jaar of langer gingen we dan stoken

Hoy,

Ik heb daar niet echt een antwoord voor, ik denk maar mee met U, je schrijft het zelf zou de gist toch niet op de bodem liggen van het vat na zo'n tijd, Ik krijg hier op het forum den indruk dat de mensen de boel niet lang genoeg laten uit gisten, gisten en klaren heeft zijn tijd nodig volgens mij.

grts.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Wanneer je dode gistcellen (lang) in het vat laat dan treedt er autolyse op, het uiteenvallen van dode gistcellen. Hierbij komen aminozuren en enzymen vrij die op hun beurt weer eiwitten afbreken wat weer een zwavelachtige smaak kan veroorzaken.

 

Fruit bevat van nature weinig eiwitten dus dit proces van autolyse is te verwaarlozen. Ook en een suikerwash kent dit probleem niet. Ga je mout vergisten dan kun je de wort niet te lang op de dode gist laten staan want dan krijg je smaakproblemen. 

 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik heb mijn vaten ook soms weken laten staan als ze uitgegist zijn ismij zelfs een vat appels bevroren,ik heb het gewoon gestookt geen probleem ik gooi aleen het bezinksel niet mee in de ketel.een keer een vat druiven vergeten 4 mnd heerlijke moonshine.gr.?Chris.V.

 

Beantwoorden
@ndré
Berichten: 1159
(@ndre)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hoi Chris,

Hoe kun je een vat met druiven nou vergeten???

was je op vakantie of zo.

groet, @ndré?

 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

@ndre ik heb soms zoveel dat ik het heel soms vergeet maar ik was inderdaad op vacantie,toen ik het weer ontdekte wilde ik het weggooien omdat ik dacht dat is niets meer maar toen ik de deksel er af haalde bedacht ik mij heel vlug.ik heb daar een heel goeie drank van gestookt.ik krijg soms heel veel fruit aangeboden voor een prikje soms te veel.dus ik heb nooit een drank probleem.wil nu nog proberen om pruimen te krijgen,wil daar 200-400 kg van stoken palinka van50-55%?Gr.?Chris.V

 

Beantwoorden
@ndré
Berichten: 1159
(@ndre)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Chris, ik ben nu ook 2 weken op vakantie, maar heb afgelopen weekend nog een ton met pruimen/appels te gisten gezet. Ik ben benieuwd of het over 2 weken (nog) goed is in te stoken, maar als ik dat van jou lees hoef ik mij daar geen zorgen over toemaken.

groet, @ndré??

 

Beantwoorden
@ndré
Berichten: 1159
(@ndre)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Maar zoveel fruit als jij kunt verstoken kom ik in jaren niet aan, heb nu pruimen van onze eigen pruimenboom en appels van onze appelboom.

Moeders wil ook graag appelflappen appeltaart en pruimenjam en dergelijke maken, Haha, heb nog gauw voor onze vakantie een 25 liter ton vol gemaakt,

groet, @ndré?

 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Moeders heeft gelijk maken wij ook,maar je hebt de tonnen vol dus eerlijk gedeeld.ik weet niet of je in mijn buurt woont maar ik heb een medestoker 100 kg druiven meegenomen.dus als ik veel kan krijgen tegen een weggeefprijs laat ik het wel horen,indien interesse.gr.?Chris.V

 

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?