ik heb afgelopen weekeind voor het eerst 25 liter suiker wash gestookt
het eerste was licht blauw het laatste was glassex blauw
is dit schadelijk en wat doe ik verkeerd
ik heb 6 kilo suiker en 21 liter water in een emmer gedaan en goed door geroerd
ik had van mijn schoonvader turbo gist gekregen
maar het wou niet gisten
dus toen heb en zakje nieuwe turbo gist opgehaald en er bij in gedaan toen wou het wel gisten
ik heb het in 2 keer gestookt omdat er 15 liter in de ketel gaat
voor ik het gestookt heb heb ik het over geheveld in een andere ton om het eerste bezinksel kwijt te zijn
toen geklaard met turbo clear
eerste 100 ml weg gegooit ( voorloop ) bij beide keren
in het begin begon ik op 80 % en eindigde ik op 74 % toen had ik 1 liter alcohol
bij de tweede helft kwam er 90% uit de ketel en ben ik gestopt bij 80% toen had ik 1.5 liter alcohol
maar wel gif en gif blauw
het is een oude koperen ketel die ik van te voren heb gereinigt met uniclean oxi plus
wat doe ik fout
het lijkt me een super leuke hobby
maar ergens gaat dit niet goed denk ik
Opdrinken zou ik zeker niet doen. Dat lijkt mij koperoxide. Ketel + leidingen nachtje laten weken in citroenzuur + zout of schoonmaakazijn stoken. Daarna goed spoelen met water en soda en een rondje water stoken om te kijken of er geen groen/blauw meer uitkomt.
Een oude ketel kan oxides bevatten en oxide zouten deze kunnen blauwe verkleuring geven .
Ketel zuren !
Een teveel aan natrium bicarbonaat kan blauwe verkleuring geven .
Te veel voeding als amonium sulfaat kan een blauwe zweem geven .
Er chemisch gemanipuleerde gist als turbo bevat " super voedingen. ' een tehoge concentratie kan blauwe verkleuringen geven .
Commerciële Turbo gisten gebruiken is sowieso vragen om bijsmaken en problemen .
Schoonmaak middelen die niet goed zijn weg gespoeld kunnen verkleuringen en residuen geven .
Je kunt de jou opbrengst reinigen en geschikt maken .
Kost je extra werk en wat vaardigheid .
En je moet duidelijk de oorzaak weten .
In jou geval zou ik zeggen weggooien en begin opnieuw .
En gebruik een kwalitatief beter gist .
Je hebt gist en je hebt gist + gistvoeding. Als je gist+gistvoeding en het wil niet gisten mag je enkel nog gist toevoegen en geen gistvoeding meer. Teveel gistvoeding geeft ammonia en dat met koper geeft een blauwe kleur aan het destillaat. Je kan het zelf uittesten met in een potje ammoniak koper toe te voegen dan word het blauw. Zie ook schweitzer's reagens
ik ga het dan weggooien
ik wil geen risico nemen
en begin opnieuw
oefining baart kunst en het is een hobby
ik wil alleen voor de kerst graag een apple pie moonshine maken voor mijn ouders en schoon ouders
dus ik maak vanavond nog een nieuwe suiker wash
bedankt voor het antwoord
na het bericht van robbert had ik al besloten opnieuw te beginnen
maar het waarom het blauw word gedeelte snap ik nu ook
de eerste gist was houdbaar tot 2013
ik begin te snappen wat er fout gegaan is
Gewoon lekker opnieuw beginnen. Heb zelf een T_500 en koop altijd 5 van die 1.5 kilo zakken suiker bij de AH. Heb je 7.5 kilo suiker. Doe dan 10 liter heet water gewoon uit de kraan in mijn emmer. Dan de suiker erbij en maar blijer roeren totdat alles is opgelost. Daarna vul ik mijn emmer aan tot 25 liter met koud kwam water. Weer alles even goed doorroeren. De temp moet dan als het goed is ergens rond de 20 a 25 graden zijn. Zelf gebruik ik dan de pure turbo gist van still spirits. Deze strooi ik over het hele oppervlak van mijn emmer en laat dit zo'n 30 minuten rusten. Je zult zien dat het dan een dikke schuimkoek geworden is. Dan roer ik alles rustig maar zorgvuldig door mijn emmer en sluit hem af met het waterslot. Je zult dan zien dat er binnen een uur of 2 de bubbeltjes al komen. Voordat je de gist erin hebt gedaan meet ik altijd nog eerst het sg gehalte. Kom eigenlijk altijd uit op 1110. Na de gisting meet ik het weer een kom dan op 980 uit. Dus... Suiker op. Dan nog even door de vinometer en zit dan eigenlijk altijd op 17.5%. Na klaren en afhevelen de T-500 in en die spuugt er bij 4 liter van 92% uit. Zorg dat alles goed schoon is. Ook je gistemmer en ander materiaal. Een besmetting ligt altijd op de loer. Zorg ook dat je temp. Goed is. Heb je er geen temp meters op zitten stook dan op vol vermogen totdat de stijgbuis heet begint te worden. Zak dan in temp. Totdat de eerste druppels je ketel verlaten en probeer dmv vermogen/temp regeling er een sneldruppelend (net geen straaltje)van te maken. Succes met je volgende stookrun. Groet Maurice