Vergeet ook niet voor het meten met de refractometer de meter te ijken. Dat wil zeggend dat je eerst het alcoholpercentage meet in een druppel water. Dat moet natuurlijk 0% zijn. Zit hier een afwijking in, stel hij geeft 3% aan, dan is er met de refractometer een piepklein schroevendraaiertje meegeleverd. Hiermee kun je aan de bovenkant (zie foto) de refractometer bijstellen tot hij netjes 0% aangeeft.
Nu kun je pas echt een heel betrouwbare proef doen. Ook bij de refractometer geld, geen suikerhoudende dranken en zorg dat je in een omgeving van 20 graden werkt. Als je je refractometer gebruikt op kamertemperatuur dan past die druppel drank op het prisma zich wel aan aan de temperatuur van de refractometer 🙂
Oh ja, ik heb het hier over alcohol, maar een brix refractometer kun je natuurlijk ook ijken met water 🙂
Gebruik je deze calculators?
 https://www.grainfather.com/brewing-calculators Â
hoy,
In een van de calculators staat een wort corectie factor.
Is dat de factor die je moet gebruiken om met de refractometer te meten met alcohol er in tijdens het gisten, of na het gisten.
ik heb namelijk nog altijd de werkwijze niet gevonden om te meten met mijne refracto meter met alcohol er in, na de vele tips in dit forum.
de meeste berekenings programma's zijn omzettingen van de ene maat naar de andere.
of te wel begrijp ik de werkwijze van die berekenings programma's niet.
mvg
dumo, zo gauw als suikerwash aan het gisten is wordt er alcohol gevormd. Alcohol vertekend de breking van het licht waardoor de refractometer niet meer goed functioneert.
Je kunt het SG van een gistende suikerwash wel met de refractometer meten, maar daar moet je wel wat extra handelingen voor verrichten.
Neem een exacte hoeveelheid suikerwash, bijvoorbeeld 20ml.
Kook deze langzaam in tot de helft, en vul dan met gedestilleerd water aan tot exact de oorspronkelijke hoeveelheid.
Neem nu een drupje van de suikerwash waar de alcohol inmiddels uit is en meet dat met de refractometer. Je krijgt dan alleen de juiste waarde te zien op je refractometer.
In een van de calculators staat een wort corectie factor.
 Waarvoor dient die correctie factor dan waar over gesproken wordt.
dumo, ik gaf je de alleen maar de gemakkelijke manier die ook nog eens de zuiverste meting is.
Maar goed, hierbij de gevergde uitleg van de correctiefactor:
Â
https://www.brewersfriend.com/how-to-determine-your-refractometers-wort-correction-factor/
Â
Â
Â
Hoy jan,
kun je die plastieken dekseltjes op de refraktometer apart verkrijgen, de mijne is gebarsten.
Â
groetjes
Hey Dumo!
Ik heb ze helaas niet liggen, mijn leverancier heeft ze niet in het assortiment. Wel zag ik ze bij brouwland een keer voorbij komen. Volgens mij hebben ze allemaal dezelfde maat. Groetjes,Jan
Ik zal eens op hun website gaan kijken, ik moet er toch een van deze langs.
grts.
Â
Hoy,
Is er ergens een handleiding te krijgen voor de tool van hans Halberstadt, ik snap het niet goed hoe het berekenings programma werkt.
en werkt die tool ook bij wijn, want hij is eigenlijk ontworpen voor Bier.
Mvg
zag toevallig deze opmerking langskomen over mijn refractometertooltje dus daarom maar even lid geworden van dit forum. Die is inderdaad geschreven voor bier, maar is ook geschikt voor wijn, alleen zit er standaard een potentieel vergistisbare hoeveelheid suiker in die op 65% staat als de vergisting op 100% zit. voor wijn krijg je dus waardes van vergisting boven 100% van de potentieel vergistbare suiker, maar hij rekent wel de alcohol goed uit. Er zit een bestandje bij 'brouwconstanten.txt' met de parameters. als je daar de parameter vgb van 0.65 verhoogt naar bijna 1 dan heb je de situatie voor wijn met 100% vergistbare suiker. laat maar horen als er vragen zijn.
Â
 Â
0.75
0.93
0.65 <==
1.00
0.05
0.70
1.00
0.60
1.00
1.00
0.98
0.484
0.4629
0.95
0.999
0.484
0.90
0.002
0.002
Â
type bierparameters=record
extrhb:real;
msrend:real;
vgb:real;Â Â Â Â Â Â <==
dextrrend:real;
eiwitfactorwort:real;
eiwitfactorwortkoken:real;
vgrend:real;
eiwitfactor_gisting:real;
glycerolfactor:real;
eiwitfactor_bottel:real;
bvrend1:real;
alcoholomzet:real;
co2omzet:real;
bvrend2:real;
Krimp_verdamp:real;
alcoholomzet_bottelen:real;
eiwitfactor_uitkoken:real;
alcoholrest:real;
alcoholverloren:real;
end;
Zie ook mijn antwoord hierboven mbt refractometer tooltje. er is ook nog een uitgebreidere versie waar dit tooltje een versimpeling van is, te downloaden via triple-w site, zie http://www.triple-w.org/index.php/downloads/download/4-hulpprogramma-s/21-bierrekenen  daarin zit een tab 'losse berekeningen 1' waarmee je voor elk willekeurig mengsel van alcohol, suiker met evt wat eiwit en glycerol (nevenproduct gisting) zowel SG als brix waarde kunt berekenen die de refractometer geeft