Mijn stookwijn voor cornflakes whisky is gestopt met bubbelen na twee dagen... Ik heb still spirits whisky yeast gebruikt. weet iemand hoe dat kan?
Dan is de suiker op.
Het kan best zijn dat je nu een percentage hebt tussen de 4% en 7%.
Feit is dat er nu alcohol in zit, niet veel maar het is er wel. Het kan dus gestookt worden.
Met een Vinometer kun je meten hoeveel alcohol er nu in zit. Je moet dan wel een klein beetje mash filteren door een doek of keukenrol voor je het in de vinometer doet anders zit hij zo verstopt.
http://www.stookwinkel.nl/product/vinometer-tot-25/
(tip voor de volgende keer, doe eerst een zakje amylase enzymen bij de mash. Laat het een paar uur staan en doe dan pas de gist erbij. De enzymen zorgen ervoor dat al het zetmeel wordt omgezet in vergistbare suikers)
Dat de vergisting het nog 2 dagen heeft volgehouden is een wonder, immers dien je er eerst voor te zorgen dat er voldoende vergistbare suikers zijn.
Dat doe je door de cornflakes eerst op bepaalde temperaturen te verwarmen waardoor deze suikers vrijkomen. Pas daarna ga je deze wort vergisten.
Mijn cornflakes mash bubbelt er al 5 dagen er lustig op los. Ik heb de cornflakes 5 minuten gekookt.
Derk
Als ik koken hoor dan denk ik aan 100 graden.
De temperaturen waarbij de diverse vergistbare suikers tijdens het maischen vrijkomen zijn 62, 72, en 78 graden gedurende 30, 40 en 10 minuten. Pas daarna op kooktemperatuur.
Ik hoop voor jou dat het voldoende resultaat oplevert.
@ Betweter. Ik heb idd gewoon de cornflakes gekookt. Ook ik ben hier nieuw en heb pas een dikke maand ervaring opgedaan. Ik heb een recept gevolgd dat ik op een amerikaanse pagina heb gevonden waarbij de post trouwens van een nederlander was. http://forum.moderndistiller.com/viewtopic.php?f=21&t=2895
of makkelijker zoeken: odin's corn flakes whiskey
Ik ben trouwens ook benieuwd naar het resultaat.
Greets!
Klopt, cornflakesmash is geen bier wort.
Met cornflakes ga je niet maischen. Totaal overbodig.
Succes! Als het zover is laat je wel even weten of het resultaat drinkbaar is he!
Dit was ook mijn tweede ronde cornflakes whisky, de eerste stook staat nu ondertussen een week of 8 op eikenhouten snippers. De smaak is boven verwachting goed, geen brandende keel ofzo. Ik had dit keer een andere gist gebruikt en ging in het begin als een gek tekeer maar na twee dagen helemaal niets meer. Vandaar de vraag. Ik heb ondertussen de stookwijn kennis laten maken met het riool, ik ga gewoon weer nieuwe maken zoals ik de eerste keer heb gedaan.
Naar mijn weten is de hoeveelheid vergistbare suiker belangrijk voor een hoog alcohol-percentage en 5 min. "koken" lijkt mij onmogelijk, maar goed, ik heb ook geen ervaring met alleen cornflakes. (Bij bier wordt er ook wel eens een klein percentage cornflakes bij de mout gedaan)
Maar al met al kun je pas een goed oordeel geven als je het alcoholpercentage na het distilleren hebt gemeten in verhouding met de hoeveelheid stookwijn.