De 50l alquitara uit Spanje binnengekregen, en mijzelf het hele pinksterweekend vrij gepland om deze voor de eerste keer te gaan gebruiken. De alquitara is op mijn verzoek uitgerust met een aftap in de boiler, een thermometer in de helm en een parrot.
Afgelopen zaterdag de eerste proefstook gedaan met een suikeralcohol om zo de ketel te leren kennen, en erg blij dat ik dit gedaan heb. De karakteristiek is toch wel anders dan de 1,5l alquitara en de 12l whisky ketel. Het opwarmen duurt langer, en koelt andersom een stuk minder snel af. Ook was het de eerste keer stoken met een aquariumpomp ipv koeling direct uit de kraan wat ook een leuke leercurve was. Genoeg geleerd, en vertrouwen opgebouwd om op zondag de wekker vroeg te zetten, en 70l appel op te stoken.
De wekker stond om 6.30, en na een kop koffie direct aan de slag gegaan. De appelpulp heeft ongeveer 3 weken gegist en is een overblijfsel van ciderproductie. Over de pulp is een pan kokend water gegaan, en aangevuld met appelsap zodat de pulp goed onder stond. Laten gisten met C70 gist, en verder geen metingen op verricht. De gisting was mooi optijd helemaal droog vergist om een goed gevuld pinksterweekend te krijgen!
De boiler gevuld met de eerste 40liter appelpulp, op de bodem het koperen rooster op maat met hieronder enkele kooksteentjes. Rond 7.30 op halfgas begonnen met het langzaam opwarmen van de pulp met open boiler om de CO2 er goed uit te roeren. Op 50 graden een klein klontje boter toegevoegd en de ketel verder opgebouwd. Verder opgewarmt totdat de thermometer 65 graden aan gaf en het gas op minimaal gezet. Op het moment dat de helm goed warm begon te worden het koelwater gestart en ingeregeld op maximaal. (als het aquarium boven de 35 graden of de helm boven de 40 graden kwam steeds 30l water vervangen)
om 9.30 de eerste 75ml als voorloop opgevangen met een los stuk pijp van een andere ketel. Hierna de parrot gemonteerd en de stook zo proberen in te regelen dat de uitstroom een mooie straal was, en niet warmer dan 25 graden. Begonnen op 62% en gestopt bij 15%.
Tijdens de laatste 2 uur alvast de 2e helft (30 liter) appelpulp voorverwarmd op een elektrische pit en ook hier de CO2 uit geroerd.
Op het einde van de stook de ketel helemaal leeg gehaald en opzoek gegaan naar de verloren kooksteentjes (dit doe ik nooit meer!)
Rond 14.30 de gestookte alcohol (circa 4 liter/40%, gokje) bij de voorverwarmde appelppulp gedaan en begonnen aan het tweede gedeelte van de stook. Ik had voor ogen om een deel van de pulp van de eerste stook in de ketel te laten, maar de geur en aanzicht gaf mij niet het idee dat hier nog veel lekkers uit kon komen, dus alles weg!
Omdat de pulp al voorverwarmd was, en dit dirtect de fijnstook ging worden het vuur direct op minimaal gelaten. Rond 16.50 kwamen de eerste druppels voorstook uit de losse pijp. 30ml als voorloop direct weg gedaan, en hierna de helm en pijp leeg gemaakt. Tijdens de eerste keer (suiker) stoken opgemerkt dat er ongeveer 20ml distillaat in de helm achter blijft, en wil graag het methanol/viezigheid gedeelte zo goed mogelijk verwijderen.
De eerste liter opgevangen verdeeld ("cuts" gemaakt) over verschillende bierglazen via de losse pijp totdat de smaak naar mijn mening goed was. Hierna rond 18.00 de parrot gemonteerd en het vuur iets hoger gezet om de hearts op te vangen. Op dit moment was de sterkte 71% en de smaak lekker fris appelachtig.
Om 21.15 gestopt met het opvangen van het hart en 3,5l a 52% opgevangen met regelmatig tussendoor proeven. Hierna weer doorgegaan met opvangen in bierglazen. Dit omdat de smaak begon te veranderen, en mijn smaak ook minder wakker begon te worden.Dit door de lange dag, en de fles champagne welke als excuus genuttigd is om de methanol veilig uit mijn lichaam te verdrijven. Hiermee nog doorgegaan tot 23.00, en de aanrecht staat vol met losse glazen op volgorde. Enorm lange dag geweest, maar ik kan mij voorstellen dat mensen dit soort gevoelens ervaren met vissen. Lekker de hele dag 1 doel voor ogen hebben, een lekker product proberen te verkrijgen en weinig andere gedachten dan alcohol, gas water en koper. Het was genieten, maar ook hard werken.
De hoognodige schoonmaak gedaan aan de ketel, maar hierna de deur achter me dicht getrokken en nog even op de bank gaan zitten met vrouwlief en een biertje. De rest van de schoonmaak kan mooi op pinkstermaandag!
Na alles schoon gemaakt te hebben de dag erna er over na gedacht om de verschillende glazen alvast te gaan proeven en de lekkere bij het hart te voegen. Aangezien ik in de avond mijn ouders in Dusseldorf op moest halen leek me dit een slecht idee, dus dit ga ik morgen/woensdag na het werk doen.
De glazen die niet in de appelstook mogen gaan met de overige 10l pulp hierna de whiskyketel in om een zoetere en minder sterke appellikeur te maken voor de vrouwen.
Het opgevangen gedeelte dat appelstook zal worden, ik gok 5 liter, zal ik eerst een maand afgedekt met keukenpapier in de kelder neer gaan zetten. Het plan is om hierna een minimale hoeveelheid hout in de glazen fles toe te voegen om er een beetje kleur en smaak aan te geven.
Tot slot: Ik wil graag iedereen op dit forum bedanken voor alle info die ik heb mogen verzamelen, en de vriendin voor het voederschema en helpen zodat ik deze lange pinksterdagen vol heb kunnen houden!
idd een mooi en duidelijk verslag, mooie verzameling ook