Hey hobbystokers! Gisteren heb ik mijn eerste instalatie besteld en ga deze dinsdag ontvangen normaal. Nu ga ik natuurlijk mijn eerste stookwijn van water, suiker, en turbogist maken. Deze is ongevaarlijk hebben ze mij verteld. Toch raden ze aan om ook enkele ml voorloop weg te laten.
Nu maak ik ook wijn en puur appelsap. Hier zou ik natuurlijk van die appelsap ookwel wat straffere dingen willen maken.
Kan iemand mij vertellen hoe ik hier dan aan begin?
Doe ik ook gewoon enkele ml van de voorloop ik de gootsteen? Of moet ik het best even filteren etc?
Alvast bedankt!
Groetjes Jens.
Hoi Jensvh, in suikervergisting krijg je zuivere(hoofdpijn vrije) alcohol die je van begin tot einde zou kunnen drinken zonder problemen.
Bij turbogist heb je in de voorloop een zurig smaakje en is dat een reden om die 10/100 ml. op te sparen om later je ruitenwisservloeistof tank mee bij te vullen. Wondjes ontsmetten/ramen mee te lappen.Afhankelijk van je gistsoort. Alcotec 24/48 geeft een "zuurdere"vergisting dan de vodkastar die ik gebruik.
Alles valt of staat met je gist. Hoop dat je iets aan dit antwoord hebt, Greetz, Nimrax en Cheers alvast;-)
Het advies om de eerst 50 of 100 ml van een voorloop weg te gooien is omdat daar vaak wat vluchtige stoffen in zitten die vies zijn en vies smaken.
Er staat hier een draadje op het forum over het maken van een snelle sprankelende appelcider, dit is ook een mooie start voor een stookwijn. Maar er zijn meerdere draadjes over fruit zoals bv het draadje over Kirsch. Er is genoeg te vinden hier.
Succes.
Alvast bedankt voor de snelle hulp! Hier thuis zijn ze er wat bang van als ik zoiets ga maken dat er dan Methyl zou inkomen en ja, is niet zo goed heb ik al gelezen..
Hoy,
Nu we toch over gevaarlijke stoffen aan het schrijven zijn, ik heb ergens gelezen dat de foezels op het einde van de stook ook gevaarlijk ( giftig) zijn is dat priet praat of is dat waar, omdat ik er van uitging dat die den alcohol alleen doen slecht smaken, heeft hier iemand een idee over.
Grts
Klopt. Het is chemisch onmogelijk om van onze kristalsuiker dmv vergisting methylalcohol te vormen.
Dus de suikermash is gewoon veilig als ik het goed versta?
Zijn er truckjes om zeker te zijn dat er in een fruitmash na het stoken geen methylalcohol in zit?
Daar wil ik je in tegen spreken Nimrax, acetone acetaldehyde en ethyl acetate wat altijd geproduceerd word zal je hoofdpijn geven en deze smaken slecht zoals vernoemd. Ik denk ook nog steeds dat methanol heus geproduceerd word bij een suikergisting, hoewel extreem weinig. Dit omdat methanol kan ontstaan als bijproduct van bepaalde suikers bv fructose en glucose. En we weten dat gewone tafelsuiker een disacharide is van de monosachariden fructose en glucose, dus...
Ongeacht, Jens, als je wijn maakt of bier zit daar ook methanol in, daar kan je niet van weg. Lage hoeveelheden welke niet schadelijk zijn.
En vergeet niet als je stook, je vangt alle methanol op en mengt dit onder de ethanol is het niet schadelijk. Het is enkel schadelijk als je pure methanol drinkt of een groter volume dan ethanol (wanneer gemengd). Methanol is dan ook toegestaan in gedistilleerde dranken, in Belgie mag dit 2g pure methanol per liter zijn. Hier kan je trouwens zien dat vele fruit spirits dit overtreffen.
Zodoende, haal het eraf. Je drankje zal beter zijn
Dus de eerste en laatste +- 100ml van een 5L alambiek weggooien? En dan is de kans op teveel binnenkrijgen klein?
Voor wat ik al heb gelezen is het niet dodelijk giftig, zoals methanol bv, maar bij grote hoeveelheden reageren je darmen er niet goed op om het proper te verwoorden 😉
Enkel de eerste zal een verhoogde concentratie bevatten van methanol.
Ff kort schetsen, op jouw 5 liter ketel gerekend ongeveer
Foreshots methanol en andere lage alcoholen, 30 ml verwijderen zal ruim voldoende zijn. (die 100 ml is bedoeld op 20-25liter)
Heads enkele cuts van 25-50 ml, aparte potjes bijhouden voor straks. Nummer in volgorde
Hearts het meest zuivere en grootste volume, kan geen volume zeggen omdat dit afhangt van je %
Tails alweer enkele cuts van 25-50 ml, ook apart houden. Ook nummeren in volgorde
Dan komt het proeven en mengen elke cut proef je miniem, niet slecht of ranzig van smaak gooi je bij het hart en viola je hebt gedaan. Vergeet niet terug te mengen naar drink sterkte
http://homedistiller.org/intro kan je heel veel leren als beginnende stoker, lees lees en lees wat meer voor je begint 😉
Ok, sowieso respecteer ik de "tegenspraak"van Johndoe.
Mijn mams is laborante en heeft mij geleerd dat bij suikervergisting er geen methyl/methanol voorkomt in de scheikundige formule. Praktijk blijkt uit te wijzen dat er wel degelijk een verwaarloosbare aanwezigheid van de stof voorkomt. Zelfs dan zal jouw stookje 100 x beter zijn dan wat ze in de winkels verkopen. Volstrekt veilig, alleen zeer verslavend bij doorschieten erin.
Ja, vooral voorloop wegnemen.
Dumo, ik heb geen laboratorium helaas maar je hebt vast een punt. Ik heb het gevoel dat je daar wel eens gelijk in kan hebben. Ik stop altijd bij 10%. Daarom is een refractometer voor mij onmisbaar. Inclusief eentje reserve op voorraad erbij.
Dit omdat methanol kan ontstaan als bijproduct van bepaalde suikers bv fructose en glucose. En we weten dat gewone tafelsuiker een disacharide is van de monosachariden fructose en glucose, dus...
Ik respecteer ook jou tegenspraak hoor Nimrax, we leren van elkaar en in dit geval ook van je mams 😉 Aanschouw 😛
Mijn excuses ik heb men hex- en pentose suikers door elkaar gehaald. Het is niet frutose en glucose welke pentose zijn. Deze zijn hexose wat geen methanol produceert. Onder de pentose suikers is Xylose, ook bekend als een houtsuiker, wellicht de meest voorkomend. Dus ja, je mams heeft 100% gelijk. Het komt niet voor in de theoretische scheikundige formule. En zoals je zelf aangeeft praktijk toont een verwaarloosbare hoeveelheid die word geproduceerd. Maar perfect veilig 😉