John, zo krijgen we natuurlijk nooit ruzie ...weer geen prank... Excuses geen probleem en onnodig maar wel gentle. Dank voor je uiteenzetting. Prima discussie en zo behoeden we elkaar voor (gif) ellende uit onverwachte hoek. Je kunt je momenteel beter klem zuipen met moonshine dan NL kippen eireren eten. Zo is het maar net... 😉
Â
Beetje alcohol op een papiertje doen en aansteken,
brand de vlam blauw dan is het ethanol, brand de vlam geel dan is het methanol.
Â
Het papiertje kan de vlam geel kleuren, beter op een lepel aansteken.
Â
Ik zou niet al te veel op deze methode vertrouwen. Mijn alcohol vlammetjes zijn altijd blauw geweest. Houd je aan je voorloop en cuts maken.
Bij mij zijn ze altijd kleurloos.
Â
Licht uit doen 😉
Dan zie ik helemaal niets meer 🙂
Â
Klopt, als het licht is zie je niets, voel je alleen de hitte ?
Om de hoeveel tijd neem je dan best een potje?
Wat John hierboven uitlegt, niet op tijd maar op milliliters.
Â
Jens,
Dit is de procedure dewelke ik toepas op het stoken met een airstill. Aardig wat werk, maar het loont wel.
Afhankelijk van de gistsoort (en bijgeleverde gistvoeding) worden er, naast ethylalcohol, bijproducten (congeners) aangemaakt tijdens de vergisting. Â Het zijn deze bijproducten dewelke een invloed hebben op de smaak. Â Vandaar ook dat er wordt aangeraden om "cuts" te maken tijdens de fijnstook. Â Zo onderscheidt men de foreshots, heads, hearts en tails. De heads en de tails worden ook wel feints genoemd. Â
Maar je moet het allemaal zelf eens uitproberen.  Als proef op de som kan je de fijnstook opvangen per 100ml  in verschillende (genummerde) potjes.  Deze potjes dek je af met enkel keukenpapier en laat je een nachtje "ademen".  De ochtend daarop moet je met een pipet van elk potje een halve ml afnemen en mengen met een halve ml water.  Het mengsel moet je vervolgens proeven.  Daarna uitspuwen en de mond spoelen met water.  Dit herhaal je voor elk potje.  De smaak van de inhoud uit de eerste en laatste potjes is totaal verschillend van de smaak in het potje dat de middenloop bevat.  De inhoud van de eerste potjes smaakt ruw, scherp. De inhoud van de laatste potjes smaakt eerder olieachtig. Daarna kiezen wat bij te houden voor consumptie. En dat is dan een persoonlijke keuze.
Â
Feints zijn enkel de tails die je niet gebruikt en nadien toevoegt aan de volgende stook 😉
Effe off-topic: Het woord "feint" is overgenomen van het FR "feindre".  Vandaar de Babylonische spraakverwarring 😉  In de whiskey wereld in Schotland worden de tails ook feints genoemd.  In de US worden de heads en de tails tezamen  bewaard in de feints container om er een feints run op uit te voeren.  De feints hebben hun naam niet gestolen daar ze onvoldoende EtOH bevatten in vergelijking met de hearts 🙂
Â