Meldingen
Alles wissen

goed gedaan ?

Pagina 1 / 2

Berichten: 8
Topic starter
(@bertus2)
Active Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

heb van 24 ltr. suiker stookwijn  (17 % ) +/- 3,5 ltr alcohol van 52 % gekregen en verdund met zuiver water tot 40 % en heb nu ruim 4 liter. ( wel veel voorloop weggegooid omdat ze zeggen dat het niet lekker smaakt en niet zozeer omdat het alleen maar van suiker is )       is dit een beetje normale gang van zaken of zit ik er langs ?

als ik nu de alcohol van 40 % nog een keer wil stoken ( limoncello ) moet ik dan iets van voorloop weggooien voor de smaak en wanneer moet ik stoppen ?

bvd

bertus

Beantwoorden
17 reacties
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Wanneer je 24 liter hebt met een percentage van 17% ABV dan zit daar theoretisch 4,08 liter pure alcohol in maar die zul je er niet allemaal uitkrijgen. Vind je zelf dat je het goed hebt gedaan?

 

Hoeveel voorloop heb je weggegooid? en wie zijn "ze" die zeggen dat het slecht smaakt?

En waar heb je mee gestookt?

 

Beantwoorden
Berichten: 8
Topic starter
(@bertus2)
Active Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

ik weet niet of ik het zelf goed moet vinden, maar vond het niet tegenvallen. gestookt in een smartstill en 2 % iedere keer weggegooid 4x4l ltr.en 1x 2 ltr, dus in totaal 0,35 ltr weggegooid, ook ben ik gestopt als het laatste glaasje onder de 40 % kwam. ZE  zijn de personen op het internet en dat is tot nu toe mijn enigste info.

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

@Bertus2, ik gooi helemaal niks aan voorloop weg bij suikervergisting. Wel stop ik bij 10%. Om zo de lagere alcoholen te omzeilen. En probeer vooral meerdere soorten gist. Cheers man 😉

 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Bertus, ik denk dat er meer in had gezeten en dit valt - volgens mij- onder de noemer alcoholmisbruik. De ene ketel is de andere niet maar dit is behoorlijk alcoholmisbruik. Nimrax is de smartstill expert maar dit kan niet kloppen toch Nimrax? 

 

 

Beantwoorden
Berichten: 8
Topic starter
(@bertus2)
Active Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

dan neem ik aan als ik het nog een keer stook, niets weggooien ! en als het nou stookwijn van fruit was moet je dan bij de tweede keer stoken wel nog voorloop wegdoen ?

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

In het kader van alcohol weggooien is dat eigenlijk wel een beetje een vorm van verspilling bij suikerbeslag vergisting.
Afhankelijk weer met welke gist er gebruikt is.
En ja Bertus, bij fruitvergisting MOET je de voorloop juist wegnemen om hoofdpijn te voorkomen maar dat is meer ChrisV zijn vakgebied.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Ik denk ook net als Lummel dat er meer in had gezeten.

 

Wanneer "ze" zeggen dat het slecht smaakt hoeft het nog niet slecht te smaken. Wat Nimrax zegt; bij een suikerwash hoef je niets weg te gooien, heeft ook zeker te maken met de gist die je gebruikt. Ik vind zelf de Pure Yeast van Still Spirits erg goed en daar gooi ik ook niets van weg. Maar bij andere turbogisten gooi ik wel weer wat voorloop weg. Zeker wanneer deze naar nagellakremover ruikt. 

 

Beantwoorden
Berichten: 473
(@monoblock)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Als je de voorloop van een suikerwash sterk concentreerd met een fractioneer kolom, dan krijg je iets te proeven waar de honden geen brood van eten. Dit gooi je weg. Ik kan mij voorstellen dat dit met een smartstill niet echt lukt en derhalve dan maar gewoon in de drank laat zitten.

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Monoblock, kan je uitleggen waar je heen wil want ik kan er niets van maken. 

 

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

@Monoblock: Dat is dus het "nagellak remover effect" waar Munckerick het over had. Heb je bij een smartstill/airstill nagenoeg geen last van omdat het max 4 liter keteltjes zijn.

 

Beantwoorden
Berichten: 473
(@monoblock)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Waar ik heen wil is dat er soms wordt gesuggereerd dat een suikervergisting geen voorloop heeft. Dit is niet waar. (let op ik heb het niet over methanol zoals bij fruit) Als je de voorloop van een suikerwash concentreert met een kolom, dan is het zoals Nimrax zegt net nagellak remover. Dit wil je niet in je drank hebben. Als je echter een kleine ketel hebt of een potstill achtig ontwerp dan zou het kunnen zijn dat je de voorloop niet kunt scheiden van de middenloop. In dat geval komt het toch in de drank terecht.

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

En toch begrijp ik je punt niet en als ik het niet begrijp zal een nieuwkomer het ook niet begrijpen. Heb je het nu over een reflux zoals de t500 of een gewone ketel (alambiek) of als 3e variant een smartstil. 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Bertus2 bij fruit gooi ik bij de eerste keer voorloop weg en bij de tweede keer ook,ik stook dan bij de eerste en tweede keer door tot 15% als ik maar een keer stook stook ik tot 20% ik gooi ongeveer tee borrelglaasjes weg en dan ruik ik ruikt het goed en is de drank mooi helder van kleur gaat het de fles in of word het nog een keer gestookt.ik ben er nu meer voorstander van om mijn drank twee keer te stoken is de schuld van Lummel.word wat zachter van smaak en het verlies vd.fruitsmaak is te verwaarlozen.ik  stookte altijd maar een keer,maar met tegenzin moet ik Lummel na het nu twee keer geprobeert heb na geven het word beter.het leuke aan dit forum is dat je telkens wat leerd,zelfs ik na 15 jr.gr.?Chris.V.

 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Chris mooi dat je ook tot de conclusie komt dat de fruitsmaak erin blijft. Als ik wodka maak van gemout gerst en dit 2 tot 3 keer herstookt in de t500 reflux en daarna nog een keer in de Grainfather met een Eau de vie , in mijn geval kirsch, weet je echt niet wat je proeft. De wodka graan draagt de fruitsmaak nog meer terwijl je minder zou verwachten. En als bonus krijg je nog een zachtere smaak ook. Kost wel veel meer werk, dat dan weer wel. Goed moment om zonden te overdenken toch? 

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?