Meldingen
Alles wissen

Heb je wel of niet methonol bij zuivere stookwijn?

Pagina 3 / 5

gompie
Berichten: 991
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Het kan lekker zijn, ik had birdwatchers gemaakt, en bij het proeven leek het net tomaten-cider.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Eric22 dat krijg je alleen bij het stoken,ik ben een fruitstoker.bij het stoken de eerste twee drie glaasjes weggooien,de druiven haal je ook vd.steeltjes,of pers het sap er uit,appels en peren stokjes en kern er uit,pruimen abrikozen,daar zakken de pitten van naar de bodem,die moet je wel kapot maken,en een paar pitjes is geen ramp.ik stookte die vroeger gewoon mee.laat het anders via het forum weten als je zo iets wil stoken,ik leg het graag uit,maar ik heb het al vaker op het forum gezet,als je het niet vind,laat het weten.gr.Chris.

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1279
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Nu heb ik nog iets waar ik nog niet direct een antwoord op gevonden heb.
1) Moet je al opletten voor methanol van in de stookwijn of enkel van tijdens het destilleren?
Ik heb nu zuivere stookwijn gemaakt van enkel water en suiker.
Volgens de vele info is deze veilig en is er door deze methode geen methanol vorming.
Ik weet nu ondertussen dat tijdens het distelleren van stookwijn waar fruit of fruit met houtdelen aan toegevoegt zijn er methanol vorming is.
Maar:
Stel dat ik bijvoorbeeld bij een volgende stookwijn vanaf de start stookwijn wil maken met fruit (en-of) met de houtdelen ervan, heb ik na de uitgisting dan al kans op methanol vergiftiging van in de stookwijn indien ik er zo eens wil van drinken of enkel bij het destilleren?
Dank u.

Tijdens het destilleren wordt er geen methanol gevormd. Dat is een broodje aap.

En nee, hoewel er bij het maken van fruitwijn wel methanol gevormd kan worden, zeker als je veel pecto-enzyme gebruikt, is het praktisch niet mogelijk om een dodelijke concentratie te krijgen. Voor je dood gaat aan de methanol ga je al dood aan de ethanol (als je überhaupt zo veel kunt drinken). In gewone wijn die je in de winkel koopt zit ook methanol. Sterker nog: als je een rijpe appel eet krijg je al methanol binnen.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10035
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

methanol en ethanol branden beide bijna onzichtbaar blauw .
Wanneer er iets geel in vlam zit is dat glycol of etherische olie of
een andere vervuiling aan alcohol .maar geen indicatie van aanwezig methanol .
Bij suiker . graan en aardappel vergisting komt
geen methanol voor .
voornamelijk bij hard schillige fruit
is er sprake van methyl .
( kersen is een van de weinige uitzonderingen )
Pitten kunnen cyanide en waterstofcyanide bevatten deze is bij distillatie nagenoeg verwaarloosbaar.

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1279
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Een oude benaaming voor Methanol ( MEOH ) is "Houtgeest" Methanol komt namelijk voor in hout,takjes,pitten en fruit, ( eet je een appel dan zal de daar inwezige methanol in je lichaam omgezet worden in formaline maar das een heel ander verhaal) , Een proefje welk je zou kunnen doen is een klein beetje voorloop laten branden methanol geeft een meer oranje achtige verbranding , ethanol daar aan tegen een blauwe vlam ( vandaar dat we in daglicht deze niet goed waarnemen ) dit is echter geen 100% test maar wel een aardige indicator . En last but not least een tip vuur is gevaarlijk ?

De vorming van houtgeest gaat via destructieve vergassing, dat is heel anders dan de vergisting van pectine in fruit.

Dat proefje geloof ik niet: tijdens een vakantie had een vriendin een methanolbrandertje en dat gaf met methanol een mooie, onzichtbare vlam. Met spiritus (ethanol) ook. Alleen gaf dat iets meer roet dan methanol.

Methanol is te testen met een proefje met pakweg een stuk of 5 chemicaliën of natuurlijk een gaschromatograaf. Naar mijn ervaring is het de moeite niet waard.

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1279
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ja alcoholmeter geeft 0 % aan, dus de dichtheid is 1 kg/l, hetzelfde als die van water. Als je bent uitgegaan van 8 kg suiker in 25 l totaal kun je het alcoholgehalte schatten. Je hebt, bij volledige vergisting pakweg 4 kg alcohol, wordt 4/0,8 is ca 5 liter alcohol. Dus pakweg tegen de 20 vol-%. Niet alle suiker is vergist, want dan zou je onder de 1,000 uitgekomen zijn.

Of dit klopt zal tijdens en na de stook blijken.

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1279
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Overigens: ik vind het wel een gok om pas na het uitgisten van de stookwijn de ketel te gaan bouwen!

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik heb mijn uitgegiste druiven wel eens drie mnd.laten staan was zelfs lekkerder.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10035
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Klopt Kees22 . Ik had het testje al een tijdje terug ergens neer gezet .
voor gemak test om te bepalen of er methanol ( methylalcohol) in uw alcohol zit .

Neem van uw alcohol 5 ml verdunning van 10% alcohol .

voeg 3ml oplossing kalium-permaganaat toe .(kalium permagnaat 3,16 g in 100ml oplossing )

Voeg nu 2ml fosforzuur 25% toe.

laat dit 15 min staan . er ontstaat een bruine aanslag . voeg nu 2ml oxaalzuur toe,

( oxaalzuur 6,3mg op 100ml oplossing )

verwarm het flesje in heet water tot oplossing kleurloos is .

voeg1ml zwavelzuur 96% toe en daarna 3 ml fuchsine oplossing.

na 30 min moet de vloeistof nog kleurloos zijn . is de vloeistof rose of paars bevat deze methanol.

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1279
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ja, dit zal inderdaad de test zijn. Ik had ooit via een vriend alle chemicaliën bij elkaar, maar heb ze later weggegooid. Toen ik mijn eigen stooksel vergeleek met een wodka uit de winkel, was mijn eigen drank minder roze! Dan wodka!

Je hebt maar weinig nodig van elke stof, dus het opzetten van de proef is alleen handig als je kunt putten uit een voorraad die er toch al staat. Anders moet je een liter 96 % zwavelzuur kopen en dat is niet handig. (Weegt 2 kg en vreet alles op!)

Een andere vriend kon ooit bij een gaschromatograaf, maar dat kon maar een of twee keer. Toen zat er meer methanol in het tweede monster dan in het eerste, maar daar konden we dus niet op doorgaan.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10035
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb het spul nog steeds wel staan om de testen .Vroeger brouwsels ,stookwijnen , voorloop , midden loop , naloop . na lageren alles wel op meerdere stadia's en producten de testjes gedaan .
maar ik doe het al jaren niet meer.
Er wordt veel te paniekerig over gedaan en onrust gecreëerd.
Als je beetje logisch nadenkt en de basis kennis gebruikt hoef je helemaal geen zorgen te maken over de vorming van methyl . er zijn diverse mogelijkheden om het simpel en goed .
En simpel verkrijgbaar en uitvoerbaar.

En wanneer je echt omhoog zit is er altijd nog een oude boeren quick and dirty methode .
klink smerig maar het werkt . Wanneer je de pulp hebt gemaakt neem je een paar witte boterhammen zonder korst .
Hierop kauwen tot het lekker smeuïg is . En voeg je bij de pulp .
In speeksel zitten grote hoeveelheden natuurlijk enzym dat meteen werkt en het enzym dat de methyl vormt meteen afbreekt.
Je ziet ook heel snel de pulp vloeibaarder worden en gaan gisten
en bij distileren ben je de " smerigheid " toch kwijt .

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1279
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Precies, daarom maak ik me er eigenlijk ook  nooit meer druk over.

Wanneer je de pulp hebt gemaakt neem je een paar witte boterhammen zonder korst . Hierop kauwen tot het lekker smeuïg is . En voeg je bij de pulp . In speeksel zitten grote hoeveelheden natuurlijk enzym dat meteen werkt en het enzym dat de methyl vormt meteen afbreekt. Je ziet ook heel snel de pulp vloeibaarder worden en gaan gisten en bij distileren ben je de " smerigheid " toch kwijt .

Deze tekst begrijp ik niet zo goed.

  1. Je schrijft hier, dat een enzym in ons speeksel het pectine-splitsende enzym in de pulp afbreekt. Dat zou inderdaad de vorming van methyl uit pectine voorkomen, maar dan blijft de pectine gewoon in de pulp zitten, die dan dus niet vloeibaarder wordt.
  2. Ik vermoed dat je bedoelt, dat een enzym in  ons speeksel de pectine afbreekt. Daardoor zou inderdaad de pulp vloeibaarder worden, maar ook methyl gevormd worden. Dus dat is dan daarvoor geen remedie. (Tenzij het pectine via een andere route afgebroken wordt, wat natuurlijk kan. In dat geval ben ik benieuwd hoe dat dan werkt.)
  3. Ik ken de truc wel voor het afbreken van zetmeel door het amylase in ons speeksel. Maar dat is dan van belang voor zetmeelhoudende grondstoffen, minder voor fruit en het heeft geen effect op methylvorming.

Wat betreft de smerigheid heb je gelijk: tongzoenen is eigenlijk ook wel extreem smerig. Maar schijnt heel gezond te zijn om weerstand uit te wisselen. En bij het stoken wordt alles steriel.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik ben van dat tongzoenen ook steriel geworden,zo word je gezond honderd,doe nog meer dingen die smerig zijn ,maar dat laat ik maar aan jullie verbeelding over,ben ik ook oud mee geworden,heb daar door veel antiestoffen.?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10035
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

I.d.d. in speeksel zijn meerder " routes" gaande .
Er zijn Diverse verschillende enzymen , bacteriën en gisten aanwezig die deel uitmaken van omzetten en afbreken van stoffen in voedsel.

Er zijn dranken die gemaakt worden door primitieve stammen in afrika , Zuid-Amerika nieuw guinea gemaakt van voornamelijk vruchten , aloevera ,Agave aanverwanten planten die worden vergist door erin te spugen en kauwen op delen .
Ze vergisten binnen enkele dagen , hebben toch rond 6 tot 8 % alcohol en zijn vrij van methyl .

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ok dan spuug ik de volgende keer er in,maar wel zo dat iedereen het ziet,blijven ze mischien van mijn drank af,ik heb ontdanks dat ik best veel stook nog nooit een fles gehad die een jr.oud is.dus mischien vinden ze het vies als ik er in spuug???? en blijven ze er van af.?

Beantwoorden
Pagina 3 / 5
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?