Meldingen
Alles wissen

Help! Mijn eerste run ziet er melkachtig uit!

Pagina 1 / 3

Berichten: 15
Topic starter
(@boogerious)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hoi allemaal!

Mijn eerste run heeft gelopen, maar het resultaat ziet er melkachtig uit. Heeft iemand een idee wat er is mis gegaan, en zou dit nog te redden zijn??

Zie jullie advies graag tegemoet! Alvast bedankt!

 

Beantwoorden
34 reacties
Berichten: 267
(@sj44k)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Heb je wat meer info ?
Wat heb je gestookt (wat was je stookwijn)

Waarmee heb je gestookt (was het een nieuwe installatie en zo ja heb je deze schoongemaakt voor de stook)

 en hoe heb je gestookt.
Veel meer details zijn nodig om uberhaupt iets zinnigs te kunnen zeggen.

Beantwoorden
Berichten: 15
Topic starter
(@boogerious)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Gestookt in ketel voor tweede keer. Na eerste beurt met water doorgestookt. Stookwijn gemaakt van 2 kg. Whiskymout (jubbega), 6 lt bronwater en zakje prestige whiskygist. Rustig warm laten worden daarna doorgestookt. Resultaat helder uit de pan. Dag later melkachtig.

Beantwoorden
gompie
Berichten: 991
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Kan het zijn dat er veel schuim is gevormd

die uit de ketel meegekomen is het distillaat ?

Hoe smaakt/ruikt het ? 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Lijkt idd op te veel schuim tijdens de stook. Je hoeft dat niet te zien als schuim die uit de koeler komt.

Heb je je wash eerst goed ontgast?

En heb je een eistilling conditioner gebruikt?

Beantwoorden
Berichten: 15
Topic starter
(@boogerious)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Gompie en Munckerik dat klopt als een zwerende vinger! Idd in de ketel gekeken en gwzien dat het veel schuim gaf. Heb dus niet ontgast en de conditioner is nieuw voor mij (zoals zo'n beetje alles). Wat doet die precies?
Voor wat betreft se run: jammer maar helaas?
Ruikt en smaakt overigens niet skecht.

Beantwoorden
@ndré
Berichten: 1165
(@ndre)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hoi Boogerious,

Heb je de stookwijn wel eerst laten vergisten in een ton, of heb je alles door elkaar gegooid en toen in je ketel gedaan?

Groet, André

Beantwoorden
Berichten: 15
Topic starter
(@boogerious)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hoi André,

Alles in het vat vergist, voor het stoken de stookwijn uit de mash gefilterd (4x kaasdoek op zeef), stookwijn in de ketel en daarna gaan stoken.

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Wie weet de water-was methode? Doe je opbrengst in je schoongemaakte ketel en vul je ketelinhoud maximaal met kraantjeswater. Dat stoken en stoppen bij 10% ABV. Sowieso is het nu al een consumeerbaar product hoor. Beter dan slijterijbocht. En je vraag over je conditioner.. ook geen idee. Cheers 😉

 

Beantwoorden
Berichten: 15
Topic starter
(@boogerious)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

?

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Distillers conditioner (te koop bij Stookwinkel). Je doet een dopje bij je wash zodat de oppervlaktespanning breekt en het minder, minder snel of zelfs helemaal niet meer schuimt.

 

Wat belangrijk is, is dat je de boel eerst goed klaart en dan overhevelt. Giet je alles door 4 x kaasdoek dan komt er nog een hoop mee wat je liever niet in je ketel wilt en dat schuimvorming bevordert. 

Ontgassen is ook erg belangrijk om schuimvorming tegen te gaan. Goed alle CO2 eruit roeren.

 

En wat Nimrax zegt, gewoon je opbrengst wassen; verdunnen en opnieuw stoken. En dat zo vaak je maar wilt of nodig vindt. 

 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Soms als je verdunt met water krijg je dat ook,schud de drank door een paar lagen keuken papier word hij weer helder.gr?Chris.V.

 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik heb dat ook wel eens gehad met graan en wist ook niet wat het was. Dacht aan schimmel maar dat kon ook niet. Schuim lijkt me inderdaad de oplossing van het raadsel. Ik stook sowieso  2 tot 3 keer en daarna heb ik het nooit meer gezien. Dat weten we dan ook weer. 

 

Net 18 kilo graan verschroot. Wat een gruwelijk werk. Sprak net een buurjongen aan od die een paar uurtjes tijd had maar die was helaas al druk bij de Mac of AH, kreeg het advies om maar eens te kijken in een AZC. Verzin het niet! 

Beantwoorden
Berichten: 15
Topic starter
(@boogerious)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Mannen van de broederschap allemaal super bedankt voor de antwoorden en tips! Mooi dat het op deze manier leeft en werkt. Geweldig!

Groeten allemaal!

Sjaak

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Lummel die hebben geen tijd moeten van Rutten nederlands leren,ik heb medelijden met je waar gaat het met deze wereld naar toe,ze willen wel zuipen maar helpen,nee hoor.?Gr.?Chris.V.

 

Beantwoorden
Pagina 1 / 3
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?