Munck
Ik begrijp alleen niet de 40/50%.
Ik gooi mn stook gewoon ( volle sterkte ) door mn filter , en heb een merkbaar verschil.
Waarom hebben anders de auto systemen ( ISTILL enz ) een automatisch koolstoffilter waar ze met 97% door heen gaan ???
Wanneer je alcohol op volle sterkte erin gooit heeft het nagenoeg geen zin. De stoffen die je eruit wilt halen blijven liever aan de alcohol hangen wanneer deze sterker dan 50% is.
Proef je 97% alcohol voor en na koolstof filtratie? Dan proef je toch niets meer?
Ik ken de auto systemen en hun werking niet.
Uiteraard moet iedereen doen wat hem of haar goeddunkt maar het feit dat de leveranciers van koolfilters vertellen dat het enkel werkt met alcohol van 40-50% is voor mij reden genoeg om me hier aan te houden.
Tevens tast pure alcohol actieve kool aan.
Het duurt inderdaad wel eventjes voordat die 800 ml die je kwijt denkt te zijn er weer uit is gelekt en er zal altijd wel wat achterblijven. Als je er na een paar uur uitlekken een liter water doorheen gooit en dan weer laat uitlekken heb je het grootste deel van je 'verloren' alcohol terug.
De meningen over het hergebruik van kool zullen wel verdeeld blijven. Maar zolang ik in de praktijk merk dat het na opwaarderen in de oven weer net zo goed z'n werk doet als toen het vers uit de zak kwam blijf ik op m'n standpunt dat het prima herbruikbaar is.
Waar jij op wikipedia leest dat de vluchtige bestanddelen op 300 graden vervliegen, lees ik dat dit tot 300 graden gebeurt en dat daarboven pas de vaste bestanddelen verbranden. Wat niet betekent dat er beneden die temperatuur niks gebeurt.
Het herwaarderen van kool in een "huis-tuin-en-keukenoven" doet wel wat maar niet voldoende. Wanneer dit voor jou voldoende is zal ik de laatste zijn die je zal zeggen dat je dat niet moet doen. Het herwaarderen van kool in de industrie gebeurt op veel hogere temperaturen, het lijkt mij dat dat niet voor niets is want juist daar geldt het economisch belang sterk.
Voor sommigen is het een sport om zo goedkoop mogelijk veel alcohol te maken, voor anderen geldt weer een product van kwalitatief hoogstaand niveau. Ik vervang mijn kool op tijd en laat de oven uit (dat kost ook stroom). Regelmatig lees ik ook dat er duidelijk verschil geproefd wordt wanneer de alcohol gefilterd is door de kool, ik proef eigenlijk geen verschil meer sinds ik gecontroleerd vergist.
De meesten gebruiken kool om hun product te verbeteren, ongewenste geurtjes en smaakjes moeten eruit. I.p.v. achteraf bijsturen zou je beter kunnen kijken naar je vergistingsproces. Ruim 80% van de smaak en geur wordt gevormd tijdens de fermentatie. Temperatuur gecontroleerde vergisting levert al een veel beter resultaat op en dan is koolstoffiltratie vaak al niet meer nodig. De typische bananen-lucht die soms waargenomen wordt tijdens vergisting heeft te maken met een infectie. Bananen ruiken naar bananen omdat hier al de fermentatie opgang is gekomen.
Vergisten in plastic geeft ook een minder resultaat op dan vergisten in RVS of glas.
Mannen hier een e-book (.pdf) specifiek over geactiveerde koolstof
@Munckerik die hogere temperaturen zijn bedoeld om te (re)activeren (geen water zoals dat filmpje zegt)
@Jantje de meeste actieve kool mag je niet drogen op 300 graden omdat deze spontaan in brand kan schieten bij deze temperaturen. Op (actieve)steenkool na
@Beiden foezel olies zijn de boosdoener die achter blijven in kool, welke een kookpunt hebben rond de 140 C. Deze kan dus grotendeels verdampt worden, maar volledig proper krijgen kan enkel door reactiveren (700-1000 C)
Just my 2 cents
John, het activeren wat Richard in het filmpje vertelt is niet bedoeld als (her)activeren zoals hierboven. Wil actieve kool zijn werk kunnen doen dan moet het nat zijn.
Hoe verklaar je filters van een kweekkast dan? Deze zijn droog en filteren perfect 😉
Beter zijn werk doen ok, maar het werkt ook zonder en het is zeker niet activeren zoals de man in het filmpje letterlijk zegt
Daar heb je een punt!
Gasmaskers zijn natuurlijk ook droog.
Hij zal bedoelen dat het geactiveerd wordt voor gebruik omdat het schoon is.
Ik vatte het niet op als (her)activeren.
Kijk, daar hebben we wat aan! Mooi document. Een paar quotes:
Hey jongens als ik mijn kool in de oven laat staan op vol vermogen 285°C een uurtje of meer wil je niet weten wat een stank er uit komt en wat rook .Het is niet te harden het pakt op je luchtwegen en pikt in de ogen .Ik leg de warme kool op de bakplaat buiten dit gaat niet anders is het binnen niet te doen .
En er ligt geen dode rat in mijn oven hoor 😉
Ik heb wel een paar emmers besteld die volledig gesloten zijn voor het filteren zonder verdamping dan ,hoop ik althans
groeten
Gewoon je kool weggooien, die paar Euro's voor nieuwe kool besparen je deze ellende 😉
Books and experts might tell you this is not so, but it is easy to prove: regenerate the carbon in an oven and smell the vapor.
Grappig dat boeken en experts het niet zouden weten maar dat Gert Strand het wel juist heeft.
Hij zegt eigenlijk dat je het moet proberen
Dat is toch een vreemd advies John.