https://www.unibrew-nederland.nl/catalogsearch/result/?q=biscuit
Dit werkt prima om koekjes smaak te krijgen in bier, het zit ook in de naam. Wordt niet meevergist, alleen gemaischd.
Mijn gevoel (maar geen ervaring, vandaar mijn vraag of anderen het getest hebben) is dat de moonshine methode vooral een methode is die handig is voor mensen die de tools niet hebben om een helder wort te maken.
Wanneer je biscuit mout gebruikt moet je zorgen voor of een grote hoeveelheid mout met een groot diastatisch vermogen of enzymen toevoegen. Biscuit mout bevat namelijk geen enzymen meer.
Klopt, goede aanvulling!
10 - 20% biscuitmout proef je ook al heel duidelijk dus 100% gebruiken is ook niet nodig.
Sommige (extract)brouwers die met extract werken "steepen"zulke mout ook vaak: Een minuut of 10 in de warme wort hangen om de smaak/geur er uit te krijgen. Werkt ook voor geroosterde en caramel mouten.
Meevergisten of stoken is niet nodig om die smaak uit de mout te krijgen
Interessant draadje. Ik heb het kaf niet van het koren gescheiden en het gaat allemaal de gistemmer in. Ik heb het nog niet kunnen verstoken maar de wort die eruit komt vind ik tot nu toe prima. (Stoken ga ik volgende week) Geen hele wrange smaken dus met het looizuur/tannines zal het wel meevallen. Tot nu toe vind ik het gemakkelijker om alles mee te vergisten. Mijn gevoel zegt dat er ook een hoger rendement mogelijk is en meer smaakontwikkeling. De bostel spoelen zoals bij bier zal ik ook nog eens doen.
groeten Catnip
En welke moutsoorten heb je gebruikt?
Goede opmerking inderdaad. In mijn geval neutrale, zelfgemaakte, ongebrande moutsoorten. Broeimout, pilsmout, groenmout. Denk dat je met chocolademout wel wat andere stofjes mee gaat krijgen. Gr. Catnip
Oh ja jij hebt een apart topic hierover, je doet ook t mouten zelf toch? Dat is wel echt next level!
Extractie van tannine schijnt inderdaad te gebeuren bij temperaturen > 78 °C en te hoge pH. Het zou dus mee moeten vallen.
Ik ben gisteren begonnen met de moonshine methode. 2,5 kg whiskeymout en 2,5 kg roggemout vermalen tot bloem in de blender. In de emmer heb ik daar zo heet mogelijk water op gegooid, dus anders als wat Jan deed in het filmpje. De reden hiervoor is dat ik het behandeld heb met alcotec alpha-amylase en op de verpakking stond dat ik dit moest koken.. Koken lukt me niet want ik heb niet zulke grote pannen. Hopelijk werkt t zo ook. Nu heb ik een gist gekocht van White Labs, WLP050 Tennessee whiskey yeast, dat is dus ook anders dan de prestige whiskey gist die Jan gebruikte. Het is verse gist. Ik heb deze nog niet toegevoegd, het spul is nog net te warm. Gaat dit goed komen? Of moet ik nog op een andere manier proberen de mout om te zetten in suikers? Ben een beetje onzeker hierover..
Met vloeibare gist zou ik altijd een starter maken. Heb je dat ook gedaan?
Nee nog niet. Ik zat wel net een video te kijken hoe dat moest, in t Engels, met spul dat ik niet ken: DME. Weet jij wat ze bedoelen Erik? Of heb jij je eigen manier om een starter te maken?
Met een starter moet je wel op tijd beginnen om voldoende actieve gistcellen te krijgen. Het nadeel van vloeibare gist is dat namate de tijd verstrijkt er steeds minder actieve gistcellen in het flesje zitten. Je kunt nu last krijgen van een slepende of zelfs stokkende vergisting. Heb je gekeken naar de datum op de verpakking van de gist? Heb je hem met de post ontvangen of zelf ergens opgehaald? En.... goed gekoeld bewaard?
Het filmpje van White Labs over het maken van een giststarter is prima. Ik doe het ook altijd op die manier.
DME is dry malt extract. Ofwel droge mout extract, een erg hygroscopisch goedje. Zodra je de verpakking maar even geopend hebt trekt het al vocht aan. Goed afgesloten bewaren dus.
Heeft toch nog wat voeten in de aarde zie ik. Ik heb t gist vrijdag opgehaald maar niet meteen in de koelkast gedaan, stom. Dry malt extract zal ik moeten bestellen of kan ik ook in plaats daarvan wat van de mout-wort gebruiken die ik nu in de emmer heb?