Meldingen
Alles wissen

Mashen of Maischen

Pagina 3 / 6

munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Ik denk dat je nu een beetje laat bent met het maken van een starter. Je kunt het ook met wat wort die je nu hebt gemaakt proberen. Wel even je SG meten en aanpassen tot ergens rond de 1.030/1.040. Goed beluchten kan ook helpen je gist een goede start mee te geven maar dan moet je een wort belichtingspompje hebben.

 

Beantwoorden
Berichten: 265
Topic starter
(@markb)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik heb een aquarium pompje met 2 steentjes misschien werkt dat. Een SG meter heb ik niet wel een tilt maar die zit in een emmer met roggebrood suikerwash. Ik moet toch nog wat investeringen gaan maken geloof ik.. 

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Je steentjes goed ontsmetten dan. Heb je Starsan? Anders uitkoken. En even wat watten voor het gedeelte waar de lucht aangezogen wordt. Bij mijn wort beluchtingspompje zit een steriel luchtfiltertje.

Hoe langer je met deze hobby bezig bent hoe meer spullen je wilt hebben 😉

 

Je gist zit wel erg tegen het einde van de houdbaarheid aan 🙁

Beantwoorden
Berichten: 265
Topic starter
(@markb)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik heb braurens

ik zal de gist nu uit de koelkast houden dan kan ik er vanavond mee aan de gang. Dan is mijn emmer hopelijk ook op de juiste temperatuur. Ik hou jullie op de hoogte, dank voor nu Erik en Johndoe!

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Braurens is ook goed spul 🙂

Succes en hopelijk wordt het toch een mooi brouwsel.

 

Beantwoorden
Berichten: 80
(@danny2018)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

5 kg pils mout gemalen en zoals jan laat zien juist in de gist emmer gezet .... dus ben benieuwd of het iets wordt. 

Na dit te lezen heb ik toch schrik 

Beantwoorden
Berichten: 265
Topic starter
(@markb)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dank dank!

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Waar heb je schrik van?

 

Beantwoorden
Berichten: 80
(@danny2018)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

heb het water maar hand warm gemaakt 

heb wel gistvat warm gezet voor de zekerheid.

Maar moet zeggen het waterslot doet zijn werk goed verlopig.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Dan is tie lekker bezig toch.

Enige wat zou kunnen is dat je een lager start SG hebt en dus wat minder alcohol straks. Of heb je een gist gebruikt met enzymen?

 

Beantwoorden
Berichten: 80
(@danny2018)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Heb de prestige WD gebruikt.

 Is de eerste keer dat ik met mout in actie schiet.

Waterslot was de eerste keer dat het zo fel te keer ging zeker ten opzichte van een suikervergisting met Turbogist. Ondertussen al heel wat gekalmeerd maar bubbelt nog regelmatig. En de geur is ook veel aangenamer. Hopelijk is de alcohol ook veel beter van smaak. Denk dat ik hem ga stoken met de Grainfather en koperehelm en alambiek ( is ook de eerste keer). Heb nog wat (60l) stookwijn staan van suiker en turbo, ga ik eerst stoken met Grainfather en refluxkolom van de T500 om toch wat ervaring op te doen. En afhankelijk hoe dat lukt ga ik dan beslissen welke opstelling.

Beantwoorden
Berichten: 473
(@monoblock)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Als je een grainfather hebt, waarom kies je dan voor deze methode? De grainfather kan prima de mout versuikeren, daar is hij voor ontworpen!

Beantwoorden
Berichten: 80
(@danny2018)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

heb hem nog nooit gebruikt en wil gewoon alles is geprobeerd hebben.

En heb schrik dat ik er anders nooit meer aan toe kom. 

Grainfather kopen was nog niet echt de bedoeling maar het deed zich voor.

dus dat is de volgende stap en ken ik direct het verschil ook kwestie van opbrengst.

En eerlijk dat met die aardappelen zit ook nog ergens in mijn achter hoofd. Was aan het denken om alles optijd te klaren (of scheiden)  en de overschot van het bezinksel nog is te proberen in gang te krijgen met wat gekookte aardappelen. En weet niet of dat gaat lukken als de boel versuikerd is op de warme manier.  Geef het zo toch meer kansen. 

Beantwoorden
Berichten: 265
Topic starter
(@markb)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hmm mijn whiskey-ton doet helemaal niets.. Heb er gisteren de vloeibare gist in gegooid maar dat doet dus helemaal niets. Had natuurlijk die giststarter moeten maken maar daar had ik de spullen niet voor. Nu heb ik dus een ton met gemalen mout waar één zakje alpha amylase in zit met gist die niet werkt. Wat te doen? Ik dacht zelf misschien gewoon droge broodgist erin gooien? Of zal ik Still spirits whiskey gist bestellen? Maar dan heb ik t pas woensdag.. Kan die ton gaan infecteren of maakt dat niet uit omdat ik er toch whiskey van ga stoken? Rumgist van Still Spirits heb ik nog liggen.. Wat zal ik doen?

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Ik zou nog even afwachten, kan best dat hij langzaam op gang komt. Iedere gist heeft zo zijn eigen profiel. Maar dat je gestart bent met erg zwakke gist dat is wel duidelijk.

Korrelgisten zijn gewoon wat makkelijker dan vloeibare varianten. Goed op de productie- cq uiterste houdbaarheid datum letten. 25 Maart is het al over twee weken dus eigenlijk had je deze niet moeten willen hebben tenzij je weet hoe je hem weer actief kunt krijgen.

 

Voorlopig zou ik er niet van alles bij gaan gooien.

 

Beantwoorden
Pagina 3 / 6
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?