Meldingen
Alles wissen

Mashen of Maischen

Pagina 4 / 6

Berichten: 265
Topic starter
(@markb)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dank voor je reactie! Ik wacht nog een dag maar bestel voor de zekerheid maar een zakje whiskeygist dan kan ik dat woensdag proberen toch? Voor die verse gist kan ik pas donderdag op pad en dan is t maar de vraag of ze t hebben bij Brouwmarkt. Ik ga me wel storten op die giststarter, als ik t goed begrijp kan ik dan heel lang doen met 1 zakje verse gist, lijkt me heel leuk om te doen.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Had je de vorige gist ook bij Brouwmarkt gekocht? Ik zou daar toch iets van zeggen dat hij al zo oud was.

Ik ben ook niet zo van de giststarters maken want ik heb (nog) geen roerder. De keren dat ik ze heb gemaakt zijn overigens wel goed gegaan. Goed hygiënisch werken (Starsan) en goed beluchten, gistvoeding niet vergeten.

 

Beantwoorden
Berichten: 265
Topic starter
(@markb)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ja ik zal ze er op wijzen en zelf ook beter er op letten. T was t laatste zakje wat er was dat zegt natuurlijk ook wel iets. Ik zag op YouTube trouwens een filmpje over het maken van een magneetroerder mbv een pc-fan en een magneet uit een oude harde schijf en dit gemonteerd in een sigarendoosje dus als je handig bent en niet veel wil uitgeven! Anders bij AliExpress zijn ze ook niet zo heel duur.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Die filmpjes had ik ook al gezien maar het zal wel een kant en klaar dingetje worden 😉

 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Jongens dat was gisteren een fantastische discussie. Hen tot laat zitten meelezen en gegoogled op hetgeen jullie brachten. Mooi project van Mark en kut dat het nu even niet gelukt is. Maar ik heb ook wat grappigs en correspondeert niet met de theorie zoals ik deze dacht dat hier op het forum gangbaar is. 

Allereerst heb ik een giston gemaakt met 17 liter water, 6 kg pilsmout en zakje gist van stookwinkel. Niet gespoeld. Dit is ergens november/december gemaakt. Ik heb 15 liter voorzichtig in de grainfather gegooid en ongeveer 2 liter gist van stookwinkel (wodka) bleef achter. Hier heb ik net 8 liter water bijgegooid en 2 kilo suiker. Was de gist dood? Nee het waterslot ging weer lopen na een half uur. Hier ga ik zo het residu van de stook bijgooien en nog eens 2 kilo suiker. 

Maar nog eens iets bijzonders en dat is ervaring die lijnrecht ingaat tegen alle stookwetten (althans zoals we denken op dit forum) ik heb met de hoed gestookt en onder de 40% begon het waterig en smaakloos te worden en troebel. Wat wil nu het geval, ik had net mijn reflux schoongemaakt en dacht, vooruit laat ik de hoed er maar afhalen en voor de gein de reflux erop zetten. Deze draait nu als we speak en is de beste wodka van allemaal en dat op een dikke 88% en ben benieuwd wat er nog uitkomt waar ik de neiging had om te stoppen. Hoeveel gooien we eigenlijk weg met z'n allen. Ik weet het zo van mezelf maar ik vrees heel veel. 

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Dat is een mooi experiment! Stookwijn van november/december en nog levende gist. Leuk om te lezen. Ben benieuwd hoeveel je er uiteindelijk nog uithaalt.

 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Heb een minuut geleden de ketel uitgezet. Ik heb exact 0,45 liter van 80% er nog uit gekregen en deze smaakt het allerbeste. Die had ik normaal weg gegooid. Met de hoed heb ik teveel graandrank gekregen maar ga deze nog een keer herstoken terwijl de reflux zo de verse jus in kan. 

Conclusie 20 liter gebruikt met 6 kg pilsmout en zakje wodkagist. Ongeveer 17 liter is er in de giston gegaan en heb ongeveer 15 liter verstookt met als resultaat 1,7 liter a 50% en dus o,45 liter a 80%. Zo ga ik het residu afkoelen en weer inde giston samen 2 kg suiker. Dan ben ik van het weekend benieuwd wat er dan nog eens uitkomt. 

Beantwoorden
Berichten: 463
 Mick
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Dat je nog suiker kunt vergisten op de gebruikte gist is geen verrassing. Zelf gebruik ik vaak een zakje vloeibare gist voor de vergisting van een licht bier en op de slurry vergist ik een zwaar bier (heeft meer gist nodig). Je hebt nu eigenlijk een hele grote giststarter gemaakt.

Als je alleen suiker toevoegt zal de gist op een gegeven moment er de brui aangeven omdat er meer voeding nodig is dan alleen suiker.

Verder zul je altijd een kleine besmetting in je gist krijgen die ook van batch tot batch zal toenemen.

Met een beetje gistvoeding bij je nieuwe batches haal je waarschijnlijk meer suikerbatches uit je slurry voor de gist uitgeput is. Ik ben benieuwd waar het experiment eindigt.

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Het residu (afgekoeld) is nog effe aangevuld met 2k suiker en ook op het oude gistbed gegooid en het waterslot loopt weer als een zonnetje. Terwijl ik dit schrijf voel ik intens medelijden met markB die dure vloeibare gist met amalyse, whiskey en roggemout in rook zag opgaan. Nee echt voel echt medelijden. Maar ja worden we wel hard van. 

Beantwoorden
Berichten: 265
Topic starter
(@markb)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Haha ik zelf heb toch nog vertrouwen dat t goed komt! Heb vanmiddag zakje droge  whiskey gist besteld bij Jan en die gooi ik er morgen op. Denk echt dat ik m wel aan de gang krijg. Zo niet dan heb ik een lesje geleerd, een hard lesje dat wel..

 

Beantwoorden
Berichten: 265
Topic starter
(@markb)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Nou ja zeg! Niets aan gedaan en hij blubt! Niet snel maar er is wel iets gaande

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Dan is er een beginnetje 🙂

Hoe warm staat hij nu?

 

Beantwoorden
Catnip
Berichten: 336
(@catnip)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Interessant wat er hier allemaal gebeurd. Jullie hebben mij geinspireerd om ook wat te gaan te doen met de gistslurrie en bostel in de gistton. De inhoud van 2 gistingen van 17 liter heb ik de bostel en gist bijelkaar gegooid. Het stond al een week stil. Hierbij gooi ik 2 flesjes Ja Koelt ( dat Japanse flesje Lactobaccilus Casei). Direct brobbel-brobbel. Maar er zit nu eenmaal ook veel suiker in die bocht. Lummel en Markb, succes en houd "ons" op de hoogte. Groeten Catnip

 

Beantwoorden
Berichten: 265
Topic starter
(@markb)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hij blubt nu gemiddeld om de 5 à 6 seconden een klein blubje, temperatuur is 24,5 graden. Ideaal zou je denken.. 

 

 

Beantwoorden
Berichten: 265
Topic starter
(@markb)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Yakult! Dat word ook wat! Ben benieuwd en hoor graag t vervolg, succes Catnip

Beantwoorden
Pagina 4 / 6
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?