Meldingen
Alles wissen

Mashen of Maischen

Pagina 5 / 6

Berichten: 265
Topic starter
(@markb)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

En Lummel! Jij zegt eigenlijk als het percentage te laag word voor de copperdome gooi dan de reflux op de t500 en dikke kans dat je nog iets lekkers er uit haalt?! Goeie tip ga ik volgende keer proberen.

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Precies, daar komt het feitelijk op neer. 

 

Beantwoorden
Berichten: 265
Topic starter
(@markb)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Borrelt als een dolle!

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Net als een vrouw geef het de tijd. 

Beantwoorden
Berichten: 80
(@danny2018)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

ach da s mijn probleem 

ik snap echt niks van de vrouwen :-p

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Wie wel? 

 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Ben net de eerder genoemde 1,7 liter 50% aan het overhalen in de reflux. Nu ben ik serieus benieuwd wat ik verlies. Smaak is overigens super. Ik ben vanaf nu van mening dat wodka 1 of 2 keer door de reflux moet en van graan gestookt moet worden natuurlijk. Gebruik je de helm dan is het te granerig voor mij. Maar daar denkt een ander vast anders over. 

 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Ok hier de cijfers.

ik ben een amateur dus pin mij er niet helmaal op vast en ik ga dit experiment herhalen. 1,7 liter x 50% = 0,85 liter naar 100%. Ik heb net 0,78 liter gemeten a 89% en heb de Grainfather uitgezet toen hij begon te piepen. Dat haalt niemand met een alambiek of zelfbouw daar durf ik een liter wodka om te verwedden. 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Net de afgekoelde ketel open gemaakt maar wat een stank. Ik had slechts 1,7 liter a 50% gestookt plus 2,5 liter water zodat de grainfather niet droog zou koken. Ik ga dus nog een keer wassen. Benieuwd naar de smaak en wat er nu nog overblijft. Heb ik niks beters te doen? Vast wel maar geen zin in. Zal het resultaat melden. 

Beantwoorden
Berichten: 80
(@danny2018)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

amai netjes die hoeveelheid

ik heb ook juist mijn eerste stook in de grainfather gedaan wel met reflux ... Liep lekker dat je zo het vermogen kan regelen. gewoon suikerwash met turbo gist vino meter gaf 22% aan. 4l en een kletske van 92%

De methode van Jan ook geprobeerd en viel tegen was maar 9% ... deze moet nog klare ... heb in de restante 4 kilo suiker gedonderd deed jij dat ook ni lummen ???

 

Beantwoorden
Berichten: 265
Topic starter
(@markb)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Even een follow-up, mijn whiskey-Rogge-mout-mash heeft nog 2 dagen staan borrelen maar het was behoorlijk snel afgelopen. Op zondag heb ik alle bloem eruit gefilterd, enorm gedoe, en daarna overgeheveld in een schone emmer. Daar zat nu nog maar 17 liter in. Vanmorgen de emmer open getrokken en voorzichtig naar mn boiler geheveld. Op de bodem van de emmer was alsnog een heleboel neergedaald, ik heb zo’n 4 liter in de emmer laten zitten. Dus in de boiler zat 13 liter. Met de helm op voorzichtig gestript met de t500 op de dimmer. Volle kracht alleen in het begin om op te warmen. Alcohol kwam eruit met percentage van 55% maar liep snel terug en ik ben gestopt net onder de 20%. Nu heb ik dus ik denk net iets meer dan een liter ruwe whiskey van 40%. Er is toch iets niet helemaal goed gegaan. Misschien de gist die niet sterk genoeg was. Of de amylase die niet al het zetmeel heeft omgezet in suiker? Wie zal t zeggen.. 

Ik ben weer opnieuw begonnen. Met 3 liter  backset uit de boiler heb ik weer een beslag gemaakt met 2,5 kg Rogge en 2,5 kg Heavy Whiskey mout. Hier kokend water opgegooid totdat ik 15 liter in de emmer heb. Goed roeren en daar op 5 gr Amylase van Alcotec gegooid. 

Nu heb ik van t weekend een giststarter gemaakt met WLP050 Tennessee Whiskey yeast, niet over de datum.. 

Nu kan ik 2 dingen doen. Morgen die giststarter erin mikken of de droge gist van Still Spirits er op gooien..

Als de opbrengst zo blijft dan vind ik alle moeite niet waard. Het word wel een hele dure whiskey zo. Voor dat ruwe litertje wat ik nu heb ben ik ca. €25,= kwijt! Maar goed ik heb veel geleerd denk ik dan maar. 

Hoe zou je dit nou kunnen doen zonder meteen een grainfather of brouwmeister aan te schaffen?

 

 

Beantwoorden
Berichten: 463
 Mick
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hoe heet was je beslag na het toevoegen van het water? Als dit boven de 72 °C was denatureert de amylase uit mout en pakje heel snel en krijg je wellicht geen volledige omzetting.

Je kunt met de jodium proef bekijken of je volledige omzetting hebt. Een druppel van je wort met een druppeltje jodium, kleurt het nog blauw/paars dan is de omzetting nog niet compleet.

Zie hier een discussie hierover: https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,33023.msg502499.html#msg502499

 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

amai netjes die hoeveelheid

ik heb ook juist mijn eerste stook in de grainfather gedaan wel met reflux ... Liep lekker dat je zo het vermogen kan regelen. gewoon suikerwash met turbo gist vino meter gaf 22% aan. 4l en een kletske van 92%

De methode van Jan ook geprobeerd en viel tegen was maar 9% ... deze moet nog klare ... heb in de restante 4 kilo suiker gedonderd deed jij dat ook ni lummen ???

 

Exact zo deed ik het ook. Ik meen dinsdag j.l was zondag al klaar maar staat er nog. Zal de meter er nog even inhangen voor de sg maar die had ik aan het begin al niet gemeten dus kijk alleen of de meter onder 1.000 staat. Gooi ik hem morgen weer doorheen. 

Beantwoorden
Berichten: 265
Topic starter
(@markb)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik heb kokend water gebruikt maar weet niet hoe warm t uiteindelijk was toen ik de amylase erop gooide. De gebruiksaanwijzing zegt nl dat ik de granen moet laten koken dan de amylase erop en dan nog half uur moet laten sudderen.

Ik heb niet zo’n grote pan dus laten sudderen lukt sowieso niet. Misschien dat ik er morgen nog een zakje amylase in gooi..

Die truc met jodium kende ik nog niet, die ga ik zeker gebruiken, dank je wel!

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Even een follow-up, mijn whiskey-Rogge-mout-mash heeft nog 2 dagen staan borrelen maar het was behoorlijk snel afgelopen. Op zondag heb ik alle bloem eruit gefilterd, enorm gedoe, en daarna overgeheveld in een schone emmer. Daar zat nu nog maar 17 liter in. Vanmorgen de emmer open getrokken en voorzichtig naar mn boiler geheveld. Op de bodem van de emmer was alsnog een heleboel neergedaald, ik heb zo’n 4 liter in de emmer laten zitten. Dus in de boiler zat 13 liter. Met de helm op voorzichtig gestript met de t500 op de dimmer. Volle kracht alleen in het begin om op te warmen. Alcohol kwam eruit met percentage van 55% maar liep snel terug en ik ben gestopt net onder de 20%. Nu heb ik dus ik denk net iets meer dan een liter ruwe whiskey van 40%. Er is toch iets niet helemaal goed gegaan. Misschien de gist die niet sterk genoeg was. Of de amylase die niet al het zetmeel heeft omgezet in suiker? Wie zal t zeggen.. 

Ik ben weer opnieuw begonnen. Met 3 liter  backset uit de boiler heb ik weer een beslag gemaakt met 2,5 kg Rogge en 2,5 kg Heavy Whiskey mout. Hier kokend water opgegooid totdat ik 15 liter in de emmer heb. Goed roeren en daar op 5 gr Amylase van Alcotec gegooid. 

Nu heb ik van t weekend een giststarter gemaakt met WLP050 Tennessee Whiskey yeast, niet over de datum.. 

Nu kan ik 2 dingen doen. Morgen die giststarter erin mikken of de droge gist van Still Spirits er op gooien..

Als de opbrengst zo blijft dan vind ik alle moeite niet waard. Het word wel een hele dure whiskey zo. Voor dat ruwe litertje wat ik nu heb ben ik ca. €25,= kwijt! Maar goed ik heb veel geleerd denk ik dan maar. 

Hoe zou je dit nou kunnen doen zonder meteen een grainfather of brouwmeister aan te schaffen?

 

 

Heb de hele discussie gevolgd maar Munckeric zei toch al dat er is wat mis met de gist gegaan. Hoe los je dat op? Zullen professionals wel weten maar wij amateurs kunnen alleen maar proberen en geweldig dat je alles probeert. We krijgen allemaal onze teleurstellingen maar met een borrel erbij lach je iedereen uit. Geweldige hobby toch? 

 

Geloof me het werkt echt. Maar hou je aan de regels. En je hoeft zeker geen purist te zijn. 

Beantwoorden
Pagina 5 / 6
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?