Meldingen
Alles wissen

Materiaal voor de beginner


Berichten: 5
Topic starter
(@phantomlord)
Active Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Beste leden,

ik ben nieuw op dit forum, mijn naam is David, 28jaar uit Belgie.

Ben zelf verkoper van alle soorten alcohol, ik heb inmiddels een passie gekregen voor dranken zoals whisky, Gin en wijn.

graag zou ik als hobby beginnen met het zelf distilleren van Gin.

veel dingen zijn mij via dit forum al duidelijk geworden, toch heb ik enkele beginnersvragen over het destillatieproces en de materialen.

 

  1. er zijn zowel koperen ketels te koop in normale vorm als in Kolomvorm
    wat is hier het verschil tussen en heeft dit enige invloed indien ik Gin maak?
  2. Ik merk op dat Pure alcohol (96%) best duur is.
    zelf een suikermash maken en een neutrale alcohol stoken lijkt dan weer voordeliger.
    Kan deze ook gestookt worden in dezelfde koperen alambiek als diegene waar we Gin in maken? en wat is het rendement?
    ik lees veel over een T500 die een zeer hoog rendement haalt maar hoe vergelijk je dit met de koperen alambiek?

David

 

Beantwoorden
12 reacties
@ndré
Berichten: 1212
(@ndre)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoi David,

welkom op dit forum, ik weet dat je met een kolom een hogere en zuiverder alcoholpercentage krijgt met neutrale smaak.

met een  Lambiek, maak je drankjes waarbij je meer voor de smaak stookt.

Groet, @ndré

 

Beantwoorden
Berichten: 316
 DDM
(@ddm)
Reputable Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Een T500 haalt in één enkele run makkelijk 93 à 94 % alcohol met verlies van smaak.  Met een  alambiek krijg je in twee runs een concentratie van ongeveer 80 % met behoud van aroma.

Ik maak mijn gin door in zuivere alcohol kruiden te laten macereren en na filtratie de alcohol nogmaals over te halen in een alambiek met kolom waarin de geweekte kruiden zijn aangebracht.

Bij 'echte' gin worden de kruiden zonder te macereren in de kolom gebracht. De aroma's worden uit de kruiden geextraheerd door de alcoholdampen.

Veel verwarring ontstaat doordat het woord kolom bij destillatie twee betekenissen heeft: (1) een kolom gevuld met destillatieplaten (wordt vooral gebruikt bij continue destillatie) en (2) een holle ruimte tussen de stookketel en de helm van de alambiek. Deze ruimte kan opgevuld worden met allerlei botanicals. De T500 is nog iets anders. Deze is gevoeld met rashigringen en een koeler.

Om zelf gin te maken heb je dus zuivere alcohol nodig - al dan niet zelf gemaakt met de T500 - en een alambiek met kolom.

 

Beantwoorden
Berichten: 5
Topic starter
(@phantomlord)
Active Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Bedankt DDM,

is dus technisch gezien mogelijk om in het begin ( nog geen aanschaf van T500)

zelf alcohol te maken door 2 runs in de alambiek, en daarna in diezelfde alambiek met kolom een gin te maken?

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Klopt je komt bij elke stook een stuk hoger en je leert zo ook stoken (de kunst van geduld).  De T500 zet je gewoon aan. Je hebt dus meer aan een alambiek. 

 

Beantwoorden
Berichten: 316
 DDM
(@ddm)
Reputable Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Je kan in een alambiek de alcohol ook drie keer stoken. Wel altijd eerst verdunnen naar 40 %, dan wordt hij nog zuiverder.

Om te starten zou ik een alambiek met kolom aanraden. Ik heb zelf ook één van 3.5 liter. Ideaal om te experimenteren met kruiden.

Misschien wel iets te klein om (grote volumes) zuivere alcohol te maken. Hiervoor gebruik(te) ik mijn 10 liter whiskyketel. Sinds ik mijn combi grainfather/T500/copper dome heb gebruik ik deze enkel voor de fijnstook van mijn rum, whisky, ... .

Je moet dus afwegen wat je uiteindelijke bedoeling is. Is het enkel om te experimenteren zou ik de 3.5 liter aanraden. Wil je iets grotere volumes dan kies je best voor de 12 liter.

Nog een tip: je kan de kolom vullen met pakkingmateriaal zoals porcelijnen of metalen rashig ringen. Goede kwaliteit inox schuursponsjes kan ook. Dit zorgt voor een nog zuiverdere alcohol met een hogere concentratie (5 %).

 

Beantwoorden
Berichten: 5
Topic starter
(@phantomlord)
Active Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Mijn bedoeling is om op termijn mijn eigen Gin te maken. 

ik zie ook veel verschillende methodes om gin te maken:

  • alle ingredienten in pot. 24u macereren en dan distilleren
  • enkel Jeneverbes + korianderzaad 24u macereren en de andere botanicals in zakjes hangen boven de alcohol
  • alle botanicals in kolom 

Weet je wat de meest gebruikte methode is ?van Bombay Sapphire weten we dat dit Vapour infused is. maar doen de meesten gewoon een maceraat van alle kruiden en dan destilleren?

 

zou indien ik een leuk recept gevonden heb door te expirementeren, wel in iets grotere hoeveelheden stoken.
en dan ook de neutrale alcohol zelf maken vanuit een sugarwash.

  1. Een vraagje over de cuts bij een sugarwash. Klopt het dat je, behalve de voorloop, geen cuts hoeft te maken?  
  2. stel men zegt 20g Jeneverbes per liter, is dit dan 20g in 1l 96% alcohol ?
    en indien je slechts 70% alcohol hebt , moet er dan meer jeneverbes gebruikt worden ? of ...

sorry veel vragen 🙂

 

D

Beantwoorden
Berichten: 316
 DDM
(@ddm)
Reputable Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Een goed boek over gin is dat van Dave Broom: Gin, het handboek.

https://www.bol.com/nl/p/gin/9200000059983105/

Het gebruik van de verschillende kruiden en de destillatietechnieken komen aan bod.

Welke methode er juist gebruikt wordt behoort tot het 'geheim' van het merk. Beefeater bijvoorbeeld leet de kruiden een 2-tal weken macereren. Gordons voegt ze pas 24 uur op voorhand toe. Zoals je al zei is Bombay Saphire 'vapour infused'. Hendrick's en Monkey 47 gebruiken een combinatie van beide. Filliers gebruik dan weer geperforeerde platen. Gin Mare stookt de verschillende botanicals apart en mengt de destillaten daarna.

Elke methode heeft zijn voor en nadeel. Indien je 'vapour infused' gebruikt moet de voorloop wel groter zijn omdat het een tijdje duurt voor dat de botanicals verzadigd zijn met de alcoholdampen. Het meeste kans op succes is de kruiden eerst enkele weken laten macereren en deze daarna (met filtermedium en al) in de kolom aan te brengen. Dit is de methode die ik ook gebruik.

Indien je wil experimenteren dan raad ik je toch een zo klein mogelijke ketel aan. Deze zijn wel niet echt geschikt om zelf de alcohol te maken. In afwachting van de aankoop van een T500 (of een grotere ketel) kan een trip naar Luxemburg je veel geld besparen. Zuivere alcohol kost er amper € 20 per liter.

Nu nog antwoord op je twee andere vragen:

  • Je extraheert de botanicals met een zo hoog mogelijk alcohol gehalte. Hoe hoger hoe beter. Waarschijnlijk zal 70 % ook wel werken. Voor destillatie steeds verdunnen! In de industrie tot 60 %, een amateur tot 40 % wegens brandgevaar.
  • Bij de vergisting van suiker komen er nog andere componenten dan ethanol vrij. Dit afhankelijk van de duur van de vergisting en de temperatuur. Het nemen van een voorloop is onontbeerlijk. Ik zou ook rekening houden met hoogkokende componenten en dus zeker cuts maken. Je kan makkelijk afgaan op je reukorgaan.
Beantwoorden
Berichten: 5
Topic starter
(@phantomlord)
Active Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Thanks DDM,

 

wat bedoel je met filtermedium in de kolom aanbrengen?

jij laat de kruiden macereren en gaat deze eruithalen en in de kolom plaatsen?

Beantwoorden
Berichten: 316
 DDM
(@ddm)
Reputable Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Om te filteren gebruik ik een koffiefilter. Na de filtratie vouw ik die op met de kruiden erin en stop deze in de kolom.

 

Beantwoorden
Berichten: 5
Topic starter
(@phantomlord)
Active Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

DDM, 

lees vaak wel eens dat smaak wel eens kan 'veranderen' enkele dagen tot weken na het distilleren

Heb jij hier ervaring mee? een gedistilleerde gin 1-2-3 weken laten rusten?

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Regelmatig proeven leert snel hoe e.e.a. zich ontwikkelt.

 

Beantwoorden
Berichten: 316
 DDM
(@ddm)
Reputable Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

De drank en het water moeten na verdunnen zogenaamd huwen. In het begin smaakte mijn obstler nogal waterachtig, enkel weken later kwamen de fruitaroma's al meer op de voorgrond. Na drie maanden was hij perfect.

De gin die ik heb gemaakt was zodanig geparfumeerd dat hij na verdunnen al goed smaakte. Na enkele weken was die nog meer uitgesproken.

Zoals Erik voorsteld zelf proefondervindelijk vaststellen. 

Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?