Meldingen
Alles wissen

Perzikenlikeur

Pagina 1 / 2

Berichten: 15
 pcl
Topic starter
(@pcl)
Active Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hi,

 

Misschien is dit niet het juiste forum om deze vraag te stellen, maar aangezien er hier toch wel wat mensen met het maken van likeurtjes bezig zijn probeer ik het toch maar : Ik probeer voor een kennis perzikenlikeur te maken. Niet moeilijk doen dacht ik : 94% zelfgestookte alcohol, blik perziken erbij, paar weken wachten en hoppa, klaar.

Na een paar dagen zie ik een witte, dikke brij op m'n alcohol drijven. Het lijkt wel siliconen. Je kunt het er zo uit pakken, het blijft aan elkaar kleven en voelt inderdaad als zachte siliconen.

Heeft er hier iemand toevallig enig idee wat dat zou kunnen zijn?

Ik hoor het graag.

 

Beantwoorden
25 reacties
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Geen idee, wat als je het wel met verse perziken had gedaan en geen blik? Daar weet vast iemand antwoord op!

 

Beantwoorden
Holy Cow
Berichten: 323
(@holy-cow)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Met verse perziken was dat volgens mij niet gebeurt, blijkbaar zit er toch van alles in zo'n blik dat je er niet in wilt hebben.

waarom eigenlijk geen verse ?

Beantwoorden
Berichten: 120
(@quirijn)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik heb wel eens wat perziken uit blik gedaan. Perzik-helften op siroop.

 

Ik kwam erop om het te doen omdat ik eens een vrouwendrankje proefde wat ook bij mannen in de smaak valt.

  • 1 deel apricot brandy
  • 1 deel gin
  • aanlengen met 3 delen jus d'orange

Hmmm, lekker hoor.

 

Het nadeel van werken met vruchten is het methyl-gevaar. Methylalcoholen ontstaan vooral door het meevergisten van schillen, steeltjes, en pitten van vruchten. Om het gevaar even toe te lichten : neem 100 % methylalcohol. Verdun het terug naar 40%. Schenk het uit in borrelglazen van 40 milliliter. 1 zo'n borrel is genoeg om u levenslang blind te maken. Drink 2 van zulke borrels en het zal uw dood betekenen.

 

Nou hoeft dat niet zo strikt opgevat te worden. Van bijvoorbeeld pruimenjenever is mij bekend dat er juist methylalcohol in moet zitten, anders is het geen slibovitsj. Een lichte dosis kun je gewoon overleven. Het geeft je hooguit een vervelende kater.

 

Maar ik ben er zeer beducht op bij vruchtenvergistingen. Vandaar dat ik

 - als ik dat al doe -

Liever met producten werk waar geen schilletjes, steeltjes, of pitten inzitten. Appelsap is een goeie, daar kun je echt een prima obstler van stoken.

 

Maar om terug te komen op die perziken. 1 Keer gedaan dus wel ervaring maar niet zo heel veel. Ik kocht 10 blikken gehalveerde perziken op siroop. In het blik zijn ze al geschild, ontpit, en steeltjes zitten er ook niet in.

 

Ik gooi ze per blik in een grote mengkom, met siroop en al. De staafmixer erin, bzzzz, zodat het fijn gepureerd word. In de gistfles ermee, en dat herhaal je voor die 10 blikken. Alles in de gistfles. Dan haal ik een 200 milliliter eruit, in de mengkom. Een afgestreken theelepel gistvoedingszout erbij, en een eetlepel wijngist opwekken erop. Als dit gestart is gaat het bij de gepureerde perziken.

 

Nadat het uitgegist was, afgeheveld en (langzaam stoken) eenmaal gestookt. De opbrengst viel wat tegen. Ik kwam niet boven de 55%. Wel was de perzikensmaak duidelijk te proeven.

 

Ik heb dat terugverlengd naar 35%.

Verder heb ik nog wat lege flessen staan van een appelsap dat als flevosap in de handel is. Deze flessen hebben een wijde hals. Vul ze voor de helft met schoon water, en zet ze in een pan met water op het vuur en laat het een kwartier doorkoken zodat de fles door en door warm is.

 

Dan pak je (met een pannelap) de fles uit het kokende water. Gooi het water wat erin zit direkt weg in de gootsteen en leg een halve perzik met zijn ronde kant precies in het midden boven op de fles. De afkoelende lucht zal vacuum trekken, zo krijg je een mooie halve perzik in de fles die bij het schenken er niet uitvalt.

 

Opvullen die fles met je eigen perzikdestillaat.

Ik heb nog nooit dergelijke drijfsels gezien. Na verloop van tijd krijgt het destillaat een wat gelige kleur, heel anders als de oranje kleur van de apricot brandy die je bij de slijter koopt.

 

 

 

 

Beantwoorden
Berichten: 139
 Eric
(@erbij)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik heb op dit moment wilde perziken en nectarines op 92% alcohol staan.
Beiden lekker veel op 1 liter alcohol. Daarbij doe 150gram suiker, omdat dit, naar mijn ervaring, wel in 1liter alcohol oplost.
Het staat er nog maar 2 dagen in dus nog even afwachten op het resultaat.

Beantwoorden
Berichten: 139
 Eric
(@erbij)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dat je fruit uit blik, van de supermarkt gebruikt begrijp ik niet. Niemand weet precies wat er in dat blikje zit. Niemand kan daarom zeggen welke kleur jouw drankje zal krijgen na het marcereren. Dit kan blauw, groen, roze, of paars zijn. Ik denk dat we hier juist van alle E-nummertjes af willen.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Wat zit er in een blik perziken?

Ingrediënten: Perzik, water, suiker, glucose-fructosestroop, zuurteregelaar (citroenzuur).

 

E-nummers? Ja citroenzuur is E330. Niets mis mee.

 

E-nummers zijn stoffen die worden toegevoegd om eigenschappen van voedingsmiddelen te verbeteren. Voorbeelden zijn kleurstoffen, smaakversterkers en conserveermiddelen. E-nummers kunnen worden gewonnen uit de natuur of kunstmatig worden gemaakt in een fabriek. Als in een product E-nummers zijn gebruikt, dan staat de naam van de stof of het E-nummer op het etiket.

Een stof krijgt niet zomaar een E-nummer, hier gaat een heel traject aan vooraf. Het belangrijkste is dat de stof niet schadelijk mag zijn voor de gezondheid. En de stof krijgt pas een E-nummer als zeker is dat je er niet te veel van binnenkrijgt. Het E-nummer is dus een garantie dat de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) de stoffen gecontroleerd heeft en dat ze veilig gebruikt kunnen worden. In de wet staat in welke producten een toevoeging gebruikt mag worden en hoeveel er maximaal aan producten mag worden toegevoegd.

Er zijn verhalen in omloop die mensen waarschuwen voor E-nummers, omdat deze schadelijk voor de gezondheid zouden zijn. Deze verhalen zijn vaak gebaseerd op verkeerde conclusies en onzorgvuldige onderzoeken.

 

Wat zit er nog meer in? Glucose-fructosesiroop. Dat draagt bij aan de vorming van het "slechte" cholesterol LDL. Dat doet suiker ook en dat voeg je ook toe. Waar zou ik me het meeste zorgen over maken? Over alcohol. Alcohol draagt nog meer bij aan het vormen van "slecht" cholesterol en is ook nog eens carcinogeen.

 

Ik kan niet zeggen welk kleur het drankje van PCL gaat krijgen maar in ieder geval niet blauw, groen, roze of paars. 

Beantwoorden
Berichten: 357
(@doublebarreltwo)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

@pcl

Het zou kunnen duiden dat de pectine uit de vruchten {door een toevoeging van verdikkingsmiddel aan de siroop (Gom)???}   zich in een alcoholische omgeving bindt..

De siroop wordt door derden geleverd....de verwerking van de siroop wordt keurig vermeld...

De samenstelling van de siroop echter niet... zou kunnen dat daar Guar gom in is verwerkt om een bepaalde dikte te verkrijgen zonder langdurig inkoken...

grt DB

 

 

Beantwoorden
Berichten: 15
 pcl
Topic starter
(@pcl)
Active Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dat zou inderdaad best wel eens kunnen. Ik gaf aan dat het voelde als siliconen, maar gom is eigenlijk een betere omschrijving. Ik heb het blik al weggegooid, maar bij mijn volgende trip naar de supermarkt zal ik eens kijken of er iets op het blik vermeld staat.

 

Beantwoorden
Berichten: 15
 pcl
Topic starter
(@pcl)
Active Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

@All : Dank voor alle terugkoppeling. Hierboven is gom als mogelijkheid genoemd, dat zou inderdaad best wel eens kunnen. Voor wat betreft mijn keuze voor een blik ipv vers : Vers was niet te krijgen en ik ben voor de snelle optie gegaan. Dat was dus een blik uit het schap trekken.

 

Beantwoorden
Scoozy
Berichten: 190
(@scoozy)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Dus geen Alcohol meer drinken  !!

 

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Eric, E948 krijg je elke seconde in je longen.(zuurstof),

Als ik (wilde) perzik in huis heb, ontschil en ontpit ik die. Snij hem aan stukjes, scheut moonshine in een glas, water erbij tot het glas half vol is. Dan 2 schepjes suiker erdoor roeren en dan de stukjes perzik erbij. Vorkje erin en hup in de koelkast. Is meer bowl dan likeur,ok maar zo heb je ook een unieke delicatesse.

Beantwoorden
Berichten: 357
(@doublebarreltwo)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

@Scoozy....

Alles maar in de brandstoftank dan ???...."emoji huilt"   

 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik geef een advies gebruik verse spullen en niet die troep uit de winkel ik stook mijn drank om dat ik iets zuivers wil drinken dat verkopen ze mij niet in de winkel ik stook alleen puur fruit,en als ik een likeurtje wil maken doe ik dat met puur fruit dan heb je ook nooit problemen en was je werk niet voor niets.gr.?Chris.V

 

Beantwoorden
Berichten: 357
(@doublebarreltwo)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

@pcl.

kleine tip..

Als je genoodzaakt bent om terug te grijpen op geconserveerde producten,probeer dan te letten op zaken als conserveringsmiddelen e.d,kijk of er gepasteuriseerde producten  dan wel gedroogde produkten voorhanden zijn,vermijd alle gezwavelde producten...

De strekking is je wel duidelijk,de les voor mij,als zo vaak in onze stook hobby. ....Geduld... in dit geval om te wachten op de mogelijkheid een verse perzik te verwerken,is een onmisbaar ingrediënt bij elke stap in het drankproces. Veel plezier.grt DB

 

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?