Meldingen
Alles wissen

Eerste poging wijn maken


Berichten: 47
Topic starter
(@klaasvaak)
Trusted Member
Deelgenomen: 3 maanden geleden

Beste allen, ik ben gisteren bezig geweest met het bereiken van een most.

Ik had een vaatje van 5 ltr druive concentraat gekocht bij de stookwinkel en de dag was gekomen. 

Ik heb het verdunt tot 25 ltr zuurstofrijk druivensap. Toen ik de zuurgraad ging meten was die ruim 7 ph.. dus toen ben ik met wijnsteenzuur aan de slag gegaan op de ph naar 3@4 te krijgen. Ik was verbaasd over hoeveel ik er wel niet aan moest toevoegen om het ook maar iets omlaag te krijgen:? Ik heb uiteindelijk 250gram moeten toevoegen om het naar 4+ ph te krijgen 🤔

Ik ben nu bang dat ik het heb verpest door er teveel zuur aan toe te voegen of is deze hoeveelheid normaal?

 

Mvg Klaasv

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
48 reacties
1 Beantwoorden
(@klaasvaak)
Deelgenomen: 3 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 47

Even als toelichting: deze batch is niet bedoeld om te gaan verstoken, maar om gewoon een paar lekkere flesjes wijn te hebben staan.

Beantwoorden
Berichten: 47
Topic starter
(@klaasvaak)
Trusted Member
Deelgenomen: 3 maanden geleden

Ik zie even niet hoe ik het bericht kan aanpassen.. maar ik heb inplaats van 250gr wijnsteenzuur 500gr toegevoegd, geen idee wat dat uiteindelijk met de wijn gaat doen🤔 hoop dat iemand me kan helpen. En excuses voor de dubbele post. 

Mvg klaas

Beantwoorden
12 Reacties
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1867

@klaasvaak waarom heb je de ph verlaagd? of vind je zure wijn lekker.

Beantwoorden
(@klaasvaak)
Deelgenomen: 3 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 47

@rumo ik ging er eigenlijk vanuit dat je de ph altijd rond de 3a4 ph moest houden om zo besmettingen etc tegen te houden. 

Ik hou van droge wijn,maar niet te zuur😐

Ik dacht ook eigelijk dat de zuur zou gaan neutraliseren.. heb ik nu de wijn verpest? 

Want om nou bvb met soda toe te voegen om de ph weer basis te krijgen zal denk ik ook geen positieve invloed hebben op de smaak🤔?

Of kan ik deze batch nog redden? 

 

Bedankt voor de reactie 👍

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1867

@klaasvaak, gist en gistvoeding er in en over een week of 3 stoken.

Beantwoorden
(@klaasvaak)
Deelgenomen: 3 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 47

@rumo ik heb een zakje Mangrove jacks bv7 premium wijngist toegevoegd,daar zou al voedingstoffen in moeten zitten. 

Hij is in ieder geval al lekker aan het bubbelen.. of raad je toch aan om wat extra voeding toe te voegen?

Ik wil trouwens deze druiven concentraat laten vergisten voor een lekker fris wijntje om de vrouw en familie ook gelukkig te houden) 

 Vandaar dat ik een beetje ongerust over de lage pH waarden.

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1867

@klaasvaak, ik heb nog nooit wijn gemaakt of deze gist gebruikt maar ik zie niet op de verpakking dat er voeding in zit. Maar ik bedoelde eigenlijk dat als de ph voor wijn te laag is het zou kunnen dat het voor stoken goed is.

Beantwoorden
Ger
 Ger
(@ger)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 92

Beste klaas vaak voor een wijn is het veel te zuur, als je wijn gaat maken moet je het zuur meten en niet de ph. Zuur meten doe je met een titratie setje met blauwloog.

Een witte wijn heeft tussen de 6 en 9 gram zuur per liter. hoe zoeter je wijn is hoe meer zuur er in de wijn mag zitten als tegenhanger. Wat betreft de gist kun je het beste een wijngist nemen of evt bakkersgist.

Groet Ger

Beantwoorden
(@klaasvaak)
Deelgenomen: 3 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 47

@ger op zo'n manier..ik ging er eigenlijk vanuit dat het puur om de basis/zuur verhouding zou gaan en dus met een pH meter af zou kunnen🤔 dat zou dus op 25 liter max 250 gram moeten zijn. In mijn geval zit er 500gram wijnsteenzuur in.. zou dat schadelijk kunnen zijn en of de smaak verpesten?  Net nog even gemeten en nu zit hij weer rond ph 7 dus neutraal, maar die waarden kloppen dus niet als ik het goed begrijp?

 

Bedankt voor de reactie 👍

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1867
(@klaasvaak)
Deelgenomen: 3 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 47

@rumo bedankt voor de link👌

Beantwoorden
Ger
 Ger
(@ger)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 92

@klaasvaak Het enige wat ik hier op kan zeggen is dat de wijn niet te drinken is en je hem beter op kunt stoken. als je meer van wijn maken wilt weten kun je beter de blog van luuk Volders lezen. de link heeft RuMo je al gegeven.

Succes Ger

Beantwoorden
(@klaasvaak)
Deelgenomen: 3 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 47

@ger dat is spijtig om te horen.. dan moet het maar de ketel is als die klaar is. Ik zal me eens goed inlezen bij Luuk Volders. Bedankt voor de info👌

Beantwoorden
(@klaasvaak)
Deelgenomen: 3 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 47