Kan iemand me op weg helpen met het verhaal suiker meten? Ik heb hier en daar eea gelezen maar snap 't niet helemaal.
Heb gezien dat je met refractometer kunt meten wat er aan suiker aanwezig is. Maar, ik zie diverse meters met diverse ranges. Welke moet ik nou hebben?
0-50 brix? 0-80? ik snap 't niet. Is er niet één unit die prima geschikt is voor wat ik wil doen met mn grainfather? Bier brouwen, woon in de betuwe dus fruit (appels / peren / druiven) omtoveren in fijne drankjes en whisky / vodka stoken.
Kan iemand me hier mee op weg helpen of me de voor forums zo gangbare sneer geven en me dan aub ook verwijzen naar een topic waar ik het had kunnen vinden als ik goed had gezocht? 🙂 😛
Bij voorbaat alvast superbedank!
Groetjes!
Ik denk dat het op het gebruik aan komt. Ik gebruik zelf een refractometer om gedurende de zomer het fruit in de gaten te houden. Dan wil je dus een refractometer met b.v. een schaal van 0->20 of 0->30 aangezien deze nauwkeuriger (af te lezen) is. Wil je hogere (suiker) concentraties meten in bv washes dan is wellicht een grotere schaal noodzakelijk.
Brix en sg geven een waarde aan van viscositeit / dichtheid
De hoeveelheid suiker aanwezig maakt de vloeistof stroperig.
Gewoon water heeft een dichtheid van 1000 sg .
Meer suikers gaat het s.g. omhoog. .
Zakt het suiker percentage door omzetting naar alcohol zakt het sg .
Brix naar sg is even omrekenen x4 maar daar zijn ook
Tabellen voor .
Bijvoorbeeld Wanneer een brix 15 = kun je dit vermenigvuldigen met 4 dan kom je op de 1000 + 4× 15 dat geeft SG van 1060.
Je kunt verschillende meters daarvoor gebruiken .
De 0-30 brix die Stookwinkel verkooopt heeft ook een normale SG aanduiding, dan hoef je niet om te rekenen.
De 0-80 is voor je distillaat om het alcoholgehalte te meten. Dus ongezoete alcohol.
Kun je met zo'n 0-80 refractometer ook het alcoholperfentage van een willekeurige fles drank meten? Of is dat zoals je hierboven al zegt alleen voor ongezoete alcohol?
Klopt, wel wodka, cognac, whisky etc. Geen likeuren of aangezoete dranken.
Dank voor de uitleg heren!!
De 0-30 brix die Stookwinkel verkooopt heeft ook een normale SG aanduiding, dan hoef je niet om te rekenen. De 0-80 is voor je distillaat om het alcoholgehalte te meten. Dus ongezoete alcohol.
Je kan dan de 0-30 brix gebruiken om je start SG te meten.
Maar aan het eind of tijdens de gisting is er ook alcohol aanwezig .. Is de meter dan accuraat of moet je dan alsnog met een Hydrometer gaan meten?
Meten met een refractometer bij een opgang zijnde vergisting altijd een correctiefactor toepassen. Hydrometer is wel nauwkeurig.