Mijn buikgevoel zegt geen probleem maar ik wil het toch vragen.
Ik heb 20l druivensap om te vergisten. Volgende week krijg ik nog 5l. Mag ik de huidige 20l al op gist zetten en er volgende week de volgende 5l bij doen? Ik zou ze een dagje naast elkaar zetten zodat ze dezelfde temperatuur hebben en voeg ze dan samen.
Ik gebruik trouwens de champagnegist uit de stookwinkel.
SirOlf, ik heb hetzelfde gevoel. Beter een volle ton dan die 5 liter in een 30liter ton apart en daar weer op moeten wachten. Wel die laatste 5 liter voorzichtig bijschenken, ik kan verder geen reden bedenken waarom niet.
Geen probleem hoor. Bij bierbrouwen wordt ook wel eens een latere suikergift toegepast. En wat Nimrax zegt; voorzichtig bijschenken om zo de CO2 deken niet teveel te verstoren.
Zet het sap wel even eerst naast ketel zodat je bij het toevoegen niet een groot temperatuur verschil hebt .
Gist kan daar soms slecht tegen
Inderdaad is geen probleem,maar zelfde themp.ik gebruik er natte bakkersgist voor,of laat het wild vergisten.heb net 25 liter van het eiken in de flessen gedaan.?
Mijn vrouw gaat niet blij zijn want ik had gezegd dat ik een paar maand zou wachten voor de volgende stook maar op mijn vrije dag kriebelde het te hard ... Net 20l druivensap met een SG van 1.075 en 25l appelsap met een SG van 1.056 op vergisting gezet. Het staat in een afgesloten kast met een constante temperatuur van 18°C. Volgende week komt daar nog 25l perensap bij. Daarmee rekken we het wel tot het fruitseizoen begint.
De appels hebben een potentieel van ca. 7.5% en de druiven van ca. 10%. Ik ben benieuwd hoeveel langer de gist nodig gaat hebben om de extra suikers in de druiven om te zetten. Ik kijk er al naar uit om te proeven maar ik ga deze keer alles langzaam doen.
Voeren van suiker aan wijn wordt vaak gedaan, zelfs aangeraden om het alcoholgehalte iets te verhogen. Wat betreft de CO2-deken: https://www.schneider-oenologie.com/downloads/wirkung-von-sauerstoff-auf-gaerung.pdf