Beste Forum leden,
Ook ik ben net begonnen met het stoken. Momenteel veel appels, pruimen ed. Al veel rondgekeken en gelezen op het forum. Nu 1 appelstook gedaan en het lukt redelijk.
Nu heb ik iets gelezen over schimmelvorming en het oplossen ervan, maar kan het niet meer terugvinden. Weten jullie wat te doen of welk topic het was?
Ik heb namelijk aalbessen gefermenteerd, zonder suiker, maar er komt nagenoeg geen alcohol beschikbaar. (goede les voor de volgende keer). Zondag geopend en alcohol gemeten. Had helaas geen suiker in huis, dus vandaag invert suiker gemaakt, om de boel weer eens op te starten. Open ik het vat, zit er een lichte waas over heen wat met een lepel er af te halen is, drijft er dus op.
Ik denk schimmel....Wat nu te doen. Als ik het goed heb kan er iets bijgedaan worden, waarna de schimmel dood gaat en naar de bodem zakt, is dat juist? Of is het een geval van jammer, weggooien en opnieuw beginnen????
Een foto zegt meer dan 1000 woorden.... Heb je een pectinase gebruikt? Is t niet van t fruit? Ikzelf heb dit eigenlijk nog nooit meegemaakt..... Stook diverse keren per jaar fruit....
Dank voor je reactie,
Het lijkt wel afgedekt met een dof laagje, vloeistof zit er onder. Komen nu ook wittige plekken op. Moet wel schimmel zijn. Het was niet zoveel fruit en er is bijna geen alcohol gevormd. Misschien dat het daarom niet conserveert.
Had zondag de deksel eraf gehaald, was uitgeborreld en heb de alcohol gemeten(was bijna niets). Deksel weer gesloten en vandaag wilde ik de suiker toevoegen voor meer alcohol...helaas.
Groet jels
oh ja en pectolase gebruikt...
Hallo Jels, je geeft volgens mij zelf al het antwoord: Geen suiker toegevoegd. Van nature zitten er erg weinig suikers in aalbessen/ rode bessen.(best case: 6 gram per 100 gram, SG 1030, ABV 3,2 %) Ik denk dat de gist te weinig voedsel had om te domineren in het ferment. Nu heb ik er zelf niet zoveel ervaring mee maar dit is mijn eerste ingeving. Op fruit zit van nature al erg veel schimmels en gisten. Je wilt niet dat dit de overhand krijgt, zeker niet in de opstartfase met dit warme weer. Dus goed spoelen, wassen,koken, ontsmetten. Eventueel giststarter of snelle gist. Speaking of which, deze wijngist ging binnen 5 minuten al tekeer. . Die witte laag zit hier dus ook op. Welk topic je bedoelt? Ik zocht even naar Schimmel in het groene vakje met het loepje, hopelijk vind je het daar. Ik had het zootje weggemieterd trouwens. Groeten Catnip
http://www.stookforum.nl/thread/problemen-bij-het-distilleren-en-de-oplossingen/
Ik denk dat je deze bedoelt.
Groet Maurice
Dank allen voor de moeite om te reageren. Er zat ook niet noemenswaardig veel alcohol in.
Heb het weggegooid.... Volgend jaar herkansing.