Meldingen
Alles wissen

Schone alcohol in een eiken vat

Pagina 1 / 2

Berichten: 139
 Eric
Topic starter
(@erbij)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Wat mag ik van de smaak verwachten als ik een schone alcohol, gemaakt met een T500, verdun tot zo'n 40 tot 45% en deze een aantal jaren in een eiken vaatje laat rusten?
En als deze methode tot niets leidt - Wat moet er aan deze alcohol worden toegevoegd om er bv een lekkere whisky van te maken?

Beantwoorden
23 reacties
Berichten: 81
 jurj
(@jurj)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Eric,

Whisky word eigenlijk altijd van granen gemaakt.

Wat ik denk dat er gebeurt als je de schone alcohol vanuit je T500 in een eiken vat legt, dat het wel de karakteristieken van het vat krijgt bovenop de smaak van je schone alcohol.

interessant om te testen.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik zou er nog een flesje whisky essence bij doen wanneer je op iets van whisky hoopt.

 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik zou het eiken vaatje als het nieuw is eerst drie maanden gebruiken ivm.de sterke afgave,daar na zou ik een hoger persentage gebruiken 55-60% kun je event.verdunnen als het nog de houtsmaak te veel heeft overgenomen of na die tijd het alc.persent.is gedaald,maar beter is nog als je van druiven stookt en dat bewaard,dan heb je er smaak aan,nu krijg je alleen alc.met houtsmaak.gr.?Chris.V.

 

Beantwoorden
Berichten: 473
(@monoblock)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Van een neutrale alcohol kun je geen whiksky maken door het alleen maar in een vat te laten rijpen. Je hebt moutwijn nodig uit granen, wat je tot een whisky stookt en dan laat rijpen.

Je krijgt dus vodka op hout gerijpt..

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Jurj je hebt gelijk, ik heb het gestest staat vast nog wel ergens op het forum en het is zoals je zegt. Ik wilde mijn rum niet direct in een nieuw vat gooien maar daarna direct weer terug gestookt. Niet te zuipen. 

Beantwoorden
Berichten: 97
(@spacedeee)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Eric, let vooral op dat een nieuw vat veel heel veel smaak afgeeft wat het snel bitter maakt..

De eerste keren is 2/3/4 weken meer dan genoeg, proeven dus.

Bekijk de essences is om toe te voegen, was positief verrast wat voor smaak dat meegeeft, ook na mengen weer minimaal 4/5 weken geduld.Stookwinkel verkoopt ze maar persoonlijk vind ik ze van still spirits het lekkerst.De irish whisky vond ik het best van (prestige) kersenbrandy van stookwinkel is heel wat anders maar oh zo goed.De essence inclusief rijpen op vat kan je prima whiskEy van maken.Tip voeg eens wat gedroogde sinaasappelschil toe voor een dag of 3/4.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Mijn ervaring met een nieuw vat zijn anders dan menigeen hier schrijft. De Barrel 674 die ik gemaakt heb, heeft een jaar in een nieuw 5 liter vat gezeten en ik vind het zeker niet te veel hout wat ik proef. Nu ben ik een liefhebber van veel houttonen in whisky en wijn dus het zal zeker niet opgaan voor iedereen. 

 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Munckerik het word geadviseerd,ik persoonlijk hou ook van de houtsmaak in mijn drank,maar ik zou na 3 mnd.even controleren of mijn vat niet te veel afgeeft,kost geen moeite en je weet of het naar jouw smaak is,kunt hem na controle laten zitten of in de fles doen,geen risico.gr.?Chris.V.

 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

En nog wat heeft de drank te veel houtsmaak meng hem dan met de drank die niet op vat heeft gelegen komt het ook goed.dus je loopt geen risico.gr?Chris.V.

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Munckerik het word geadviseerd,ik persoonlijk hou ook van de houtsmaak in mijn drank,maar ik zou na 3 mnd.even controleren of mijn vat niet te veel afgeeft,kost geen moeite en je weet of het naar jouw smaak is,kunt hem na controle laten zitten of in de fles doen,geen risico.gr.?Chris.V.

 

Hoi Chris, ik weet dat het een advies is en ik zou ook zeker van tijd tot tijd controleren of je er tevreden over bent.

Beantwoorden
Berichten: 81
 jurj
(@jurj)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Die essences lijken mij ook wel interessant om is iets mee te doen, veel goeie ervaringen mee?

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ja ik wel. De Gin essences die ik bij stookwinkel heb gekocht zijn perfect om snel een lekkere hoeveelheid Gin te maken. Ik heb ook Absint met essence gemaakt en Amaretto. 

 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik heb 20 ltr van mijn gestookte van druiven op houtsnippers gelegd en een beetje vanillesuiker bij gedaan 8 zakjes op 20 ltr.hele mooie kleur en ruikt en smaakt heel goed,is het proberen waard.gr.?Chris.V.

 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik heb gestookte wodka van graan gemixed met Kirsch. Lekker man, daarna nog een beetje herstookte citroen toegevoegd en het werd nog lekker. Ik vraag me nu af wat de smaak zou zijn als ik deze samen herstook in de Grainfather. Ik ga het zeker proberen ben alleen nog niet over de verhoudingen. 

 

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?