Meldingen
Alles wissen

Smaak en hoeveelheid

Pagina 1 / 3

Berichten: 164
Topic starter
(@deentju)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Mensen ik had even een paar vragen die ik niet zo terug kon vinden op o.a dit forum.
Dus ik stel de vragen maar gewoon en hoop dat jullie mij als beginner willen helpen.

Ik stoom om wodka en dergelijke te maken,en kwa gisten en distilleren gaat alles wel goed.
Aleen als ik 4 liter in de ketel gooi om te distilleren,dan loopt er na 2.5 a 3 uren nog steeds alcohol uit...maar moet ik dan gewoon echt doorgaan tot er niks meer uit komt?
Want ik gebruik mijn inductieplaat en werkt top aleen als ik die zolang aan heb begin ik mij af te vragen of dat straks niet duurder word dan gewoon drank in de winkel te halen,want na 3 uren stop ik nu dan ook,maar als ik dan misschien een halve liter of meer weg gooi doordat ik te snel stop.
Dat zou wat zonde zijn.

Andere vraag,als het gaat om smaak toevoegen,kan je dan ook gewoon siroop uit de winkel gebruiken ?
Of moet je echt speciale smaakstoffen daarvoor kopen.
Btw ik heb ook vanille stokjes gehaald,maar weet niet echt wat de beste manier van toepassen is?

Groeten.
Deentju.

Beantwoorden
34 reacties
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

In neem aan dat je met een alambiek stookt. Naarmate de tijd vordert zal het alcoholpercentage steeds minder worden. 

Meet je het alcoholpercentage van je stookwijn vooraf?

Meet je gedurende het stoken tussentijds je alcoholpercentage?

 

Uiteraard kun je gewoon siroop uit de winkel toevoegen. Het hangt er helemaal vanaf wat je wilt bereiken.

 

Vanille stokjes kun je gewoon in de alcohol laten macereren. Ik gooi mijn gebruikte vanillestokjes altijd in een flesje alcohol zodat ik altijd wat vanille-essence voorradig heb.

 

Beantwoorden
Berichten: 164
Topic starter
(@deentju)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

@munckerik,

Alambiek klopt.
Ja precies..want als ik nu een liter fles vul en ga meten zit ik na eerste stook maar op 60% plus de gist smaak er nog wat bij.
Dus wou sowieso 2e stook doen.
Nou ik wil wel vooraf en tussendoor meten maar ik heb aleen die dobber,dus ik moet elke keer aardig wat hebben voordat ik kan meten.
Wat voor meter zou ik erbij moeten hebben anders,of wat doe ik verkeerd ?

Maar het is tot nu toe niet lager geweest dan 60% ben juist naar 65% gegaan nu ik nog de rest aan het doen ben op 1e stook..zit nu rond de 65%.
Maar dan moet ik dus zeker niet langer dan 2.5 tot 3 uur stoken want anders gaat het percentage dus te ver naar beneden.....thanks.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Wanneer je tussendoor meet, kun je of een parrot gebruiken of een refractometer (tot 80% ABV) of steeds een maatcilinder van 100ml vullen en met de dobber meten.

Je moet niet de tijd als leidraad nemen maar het percentage ABV tijdens de stook. Met je percentage is niets mis. De eerste stook ga ik tot 20% ABV.

 

Beantwoorden
Berichten: 164
Topic starter
(@deentju)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ja duidelijk?....maar snap die 100 ml even niet.
Met een dobber heb ik minstens 1000ml nodig, dus hoe doe je dat?

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Wanneer je een maatcilinder neemt van 100 ml dan kun je daar nog precies je dobber bij doen.

 

Beantwoorden
Berichten: 164
Topic starter
(@deentju)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Is goed..zal ik even halen, en misschien kijken naar zo'n andere meter.
Thanks voor de info tot zover ?

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Om tussendoor te meten is een refractometer echt een uitkomst. Je hebt telkens maar een druppel nodig. Stookwinkel kan ze zo leveren.

 

Beantwoorden
Berichten: 164
Topic starter
(@deentju)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ja snap ik, ik weet wat voor meter het is, na die is ergens anders voor maar ja ik zal even op de site kijken 🙂

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Er zijn vele soorten refractometers. Je moet die voor alcohol hebben. 

 

Beantwoorden
Berichten: 164
Topic starter
(@deentju)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hahah ja snap ik ?....komt goed?

Beantwoorden
Berichten: 164
Topic starter
(@deentju)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Goeiemorgen ?...

Ik heb net even gekeken hoe het ervoor staat met de eerste keer stoken maar als ik vanavond/morgen alles gestookt heb.
Dan heb ik maar rond de 3 liter alcohol gekregen uit 25 liter gist,nou als je dat dan nog een 2e stook moet doen houd je in mijn ogen weinig over.
Is dat normaal voor deze hoeveelheden of kan dat veel beter???
Want had verwacht meer over te houden.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ligt eraan,hoeveel % en hoeveel alc. In je stooksel zit.als het 80-85 % is dan is het niet slecht,ik stook het geen twee keer dus verdunt heb je dan 6 ltr.en tussen door als je aan het stoken bent neem een dun hoog glaasje gooi dit vol en dan kun je meten hoeveel % je hebt.gr.?Chris.V.

Beantwoorden
Berichten: 164
Topic starter
(@deentju)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Chris,

Ja ben ik het mee eens,aleen deze eerste stook zit ik nog maar op 60% en zou er opzich nog steeds tevreden mee zijn,maar ik proef nog teveel die gist smaak eraan.
Dus vandaar dat ik een 2e stook wil doen.
Maar had dat liever ook niet,dus als je mij kan zeggen hoe ik van die smaak af kom?,hoef ik de bij de volgende keer misschien niet een 2e keer te stoken.

Ik weet trouwens ook sowieso dat mijn volgende emmer gist ook beter zal zijn dus dat helpt ook wel mee.
Maar hoe krijg jij je wodka dan neutraal en of zonder gistsmaak na de eerste stook al ???

Beantwoorden
Berichten: 362
(@skoldt)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Om met een alambiek neutraal te maken heb je inderdaad heel wat werk, want je moet 3 à 4 maal overhalen vooraleer je neutraal ook neutraal gaat smaken.  Ik spreek uit ervaring 🙂

Ik heb een tijdje met een thumper gewerkt, dan haal je wat hogere alcohol percentages, maar je moet dan nog minimaal 1 keer afstoken.  De alambiek+thumper gaf me een resultaat (na 2de stook) van 85%.  Jammer genoeg nog steeds een 'neutraal' met smaakje.

Een alambiek is gemaakt voor een snelle distillatie met veel smaak en lagere alcoholpercentages.  Als je voor een neutrale alcohol wil gaan met hoog alcohol percentage, dan moet je binnenin je distilleerapparaat reflux creëren.  Dat gaat in een alambiek maar moeilijk, of je moet er een kolom met vulling op plaatsen.

Beantwoorden
Pagina 1 / 3
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?