Ik lees zojuist op de site van Still Spirits dat voor het maken van hun whisky je een alcohol moet maken met een wash van Wisky-gist.
In deze wash moet een koolstof worden toegevoegd. In de fermenteer-emmer om nare geurtjes/smaakjes er tijdens dit proces weg te halen. Dit specifieke koolstof is niet in de stookwinkel te verkrijgen.
Zijn hier alternatieven voor? Zijn er mensen die ervaring hebben met het toevoegen van koolstof tijdens het fermenteren?
Dit is vloeibare kool, volgens mij gewoon in de stookwinkel te koop. Ik voeg hem bij mijn suiker washes.
Welke whisky van Still Spirits bedoel je? Suiker wash met essence of de Barrel 647? Of iets anders?
Ik denk dat het gaat om whisky essences van still spirits. Dan is de basis schone alcohol van turbogist en suiker. De vloeibare kool hebben we gewoon op voorraad, https://www.stookwinkel.nl/product/vloeibare-kool-voor-gebruik-met-turbogist/
Ik bedoelde idd de "Turbo Carbon". Dank je wel. Die had ik helaas niet zo snel gevonden op jou website.
Maar bestaat er geen alternatief? Zoals bv een zakje actieve koolstof in de fermatie hangen?
Dat heeft geen zin, dan komt de kool in dat zakje niet in aanraking met de rest van je wash. gewoon vloeibare kool er doorheen roeren en vergisten. Als het helemaal uitgegist is klaren met klaringsmiddel en het wordt zo helder dat je niet eens meer kunt zien dat er ooit kool is gebruikt.
Een ander alternatief is gewoon geen kool gebruiken, er zijn er genoeg die dat doen. Of naderhand filteren door een koolstoffilter.
Munckerik waarom doe jij vloeibare kool bij een suikerwashe ?
Om een schonere alcohol te krijgen. Turbo gisten staan er om bekend dat ze veel bijproducten maken die smaak en geur negatief beïnvloeden.
Gaat dmv een koolstoffilter niet de typische smaak die whisky-gist zou moeten geven niet verloren?
Of gaat het er bij whisky-gist juist om een smaak-, en geurloze wash te krijgen?
Denk het ook ja maar het is Jan en mij niet duidelijk welke StillSpirits whisky je bedoelt. Met essence?
Ik vermoed
Gezien Eric over gist uitdrukkelijk praat. Indien zo, geen kool gebruiken
Ik denk dat hij twee dingen door elkaar haalt en een suikerwash met whiskygist wil maken.
Whiskygist gebruik je voor mout of moutextract en whisky van een suikerwash wordt anders gemaakt. Eerst "schone" alcohol met bv een turbogist maken en dan een essence toevoegen.
Ik bedoel idd deze gist. En als ik de gebruiksaanwijzing hiervan lees kun je zowel een suikerwash en een grainwash hiermee vergisten.
Ik lees dus gewoon de gebruiksaanwijzing en wil suikerwash gaan vergisten. De alcohol die dmv een T500 hiermee verkregen wordt wil ik idd met essences op smaak brengen.
Ik weet dus niet wat er typisch is aan whisky-gist. Of kan ik net zo goed mijn alcotec 48 turbogist blijven gebruiken?
Kijk dat verduidelijkt de zaak Eric.
Deze gist is speciaal bedoeld om op de traditionelere manier whisky te maken dus met mout (deze maischen is niet per se noodzakelijk omdat hier amyloglucosidase al aan toegevoegd is) of met mout extract. Suikerwash met whiskygist vergisten kan wel maar dan krijg je geen whisky.
Je kunt je alcotec 48 turbogist het best gebruiken voor je suikerwash. Hieraan kun je wel vloeibare kool toevoegen en/of (ik doe beide) door een actief koolfilter laten lopen.
Dank Munckerik,
lijkt mij ook een goed plan om veel koolstof toe te gaan passen om een zo neutraal mogelijke alcohol te verkrijgen.
Ik dacht dat de whisky-gist een bepaalde smaak aan de suikerwash zou geven die dan als basis zou dienen voor de whisky eccenses.
Zoals ik het nu begrijp moet er gegist worden met koolstof. Moet hierna de wash geklaard worden en als laatste de wash door een actief koolstof filter gedaan worden waarna het verstookt kan worden. Hierna kan evt de bijna pure alcohol verdund worden tot minder dan 50% en opnieuw door een actief koolstof filter gedaan worden voor een zo smaak- & reukloosvrije alcohol.
De wash kun je vergisten met vloeibare kool, klaren met klaringsmiddel. Daarna stoken, teruglengen naar onder de 50% en daarna door een koolfilter.
De wash haal je niet door een koolfilter. Hooguit door een passeerdoek/kaasdoek/kookzak.