Met alle respect,
Het heeft niets te maken met welke fractioneer kolom je de wash stookt (potstills zijn niet echt geschikt om een neutraal te maken) Het gaat erom dat ELKE wash een voorloop, hart en naloop heeft. De ene wash meer dan een ander. Ik maak een neutrale vodka dus dan mag er geen voorloop in zitten, dat proef je gewoon. Je kunt dit wel een beetje verbloemen met een essence, kool filtering, of er een likeur van maken, maar de basis is al niet goed.
Ik heb met een turbo gist (double snake vodka star) een vrij goede neutraal gestookt met 6 kilo suiker. Maar ik moet er geen heads in hebben. Omdat er in de handleiding van een T500 staat dat je 100ml moet weg gooien en klaar ben je (en het filmpje ken ik ook) wil nog niet zeggen dat je een goede neutraal aan het stoken bent. Proef nou gewoon het destillaat in het begin en oordeel zelf.
Een turbo is makkelijk om in het begin wat mee te rommelen om de kolom te leren kennen en hem schoon te stoken. Wil je er echt een vodka mee maken, dan zul je het hart moeten gebruiken.
wel wat off topic maar gefelicteerd π
ik lees al jullie commentaren en neem ze ten harte!
ik had idd de T500 kolom niet eerst gereinigd ofzo, wie weet kwam hier idd een stuk vieze smaak vandaan
ik lees de verhalen van water toevoegen en opnieuw uitstoken, en zal wel goed kunnen, maar dit mag de bedoeling niet zijn, ik wil van de eerste keer uitstoken en tevreden zijn, evt met andere gist, suiker, wachttijd, maar niet meermaals stoken
vandaag naar de locale brouwwinkel wat gaan shoppen
- maatbeker en borsteltje voor maatbeker dat ik makkelijk m'n shine kan meten
- pakje Pure Yeast van Still Spirits
- pakje Vodka Star van Alcotec + hun turbo clear
- zakje actieve houtskool van Still Spirits, nog niet voor voorlopig te gebruiken
- 2 extra vergistingsvaten 30L met waterslotje
wat ga ik doen:
Er staat nu een vat te borrelen waar wel de turbo carbon in zit volgens de Still Spirit's way, ik ga dit gewoon volgende zondag stoken volgens dat Still Spirits denkt dat het moet kunnen... na een week met turbo yeast, carbon en clear... eens zien wat dat geeft
Ik maak vandaag een nieuw vat, ook met Classic 8 Turbo Yeast en dan met het andere recept Β van op het pakje met maar 6KG suiker... Ook met carbon en achteraf clear en op de normale wachttijd volgens het pakje
Het vat dat vrij komt volgende zondag maak ik ook dat Classic 8 met 6KG suiker recept, maar zonder carbon en clear op het einde, en dit gaat 3 weken of meer staan tot het uit zichzelf uitgegist is en gecleared, dit wordt dus voor later te stoken
Dan in m'n eerste nieuwe vat maak ik vodkastar van alcotec volgens de omschrijving, na normale wachttijd zal ik dit clearen met hun clear, en dan zien we wat dat wordt
M'n 2de nieuwe vat maak ik met Pure Yeast van Still Spirits, ook met carbon, en ook hun clear na normale wachttijd...
Als dit nog niet bevredigend is gaan we wat anders testen, zoals de 2 laatste met lange wachttijd...
In alle gevallen van bovenstaande heb ik eventueel die houtskool liggen om het eens door te filteren.. om te zien wat dat geeft...
De PB heeft nog niet gedaan!!
π
Mooi vergelijkend warenonderzoek!
We zien de resultaten wel verschijnen.Β
Succes!
Β
ik ga een grotere tent nodig hebben! π
tijd voor een filmpje Nimrax! π
Vergeet niet dat er zonder turbo's ook een goede, zelfs betere borrel te stoken is. Kijk eens bij de recepten daar staan genoeg voorbeelden. Zie bijvoorbeeld mijn topic Vodka van paardenvoer. Simpel en je kunt voor zeer weinig geld aan de gang met spullen die je om de hoek kunt halen. Klaringsmiddelen, kool, allemaal niet nodig.
Ik ben bezig met mijn 2e wash en heb het gevoel dat de meeste vieze geuren komen van de gistvoeding die niet helemaal opgegeten is door de gist, en ruik eens aan de binnenkant van de kolom als hij niet schoongemaakt is.
Weet iemand nog een goed middeltje voor het schoonmaken van de kolom dat snel werkt ?
De Pure van still Spirits geeft het schoonste resultaat mogelijk, dit in combinatie met de carbon en turbo clear. Wil je een ultiem resultaat, gebruik dan glucose, druivensuiker inplaats van kristalsuiker.
De totale opbrengst is dan iets lager maar de kwaliteit zal uitmuntend zijn.
Die ga ik dan bij de volgende wash proberen...
De Pure van still Spirits geeft het schoonste resultaat mogelijk, dit in combinatie met de carbon en turbo clear. Wil je een ultiem resultaat, gebruik dan glucose, druivensuiker inplaats van kristalsuiker.
De totale opbrengst is dan iets lager maar de kwaliteit zal uitmuntend zijn.
Dit is inderdaad een 5 sterren product. En als het even kan, laat de temperatuur niet te hoog oplopen. Temperatuur gecontroleerd vergisten is waar vaak de minste aandacht aan besteed wordt en de kwaliteit met sprongen door vooruit kan gaan.Β
Mijn ruimte is redelijk stabiel van temperatuur, maar wordt de wash een paar graden hoger dan de temperatuur in de ruimte, en hoeveel zal dat zijn ongeveer ?
Vergisten levert warmte op dus het zal wat warmer worden. Het juist op warmere dagen dat je moet zorgen voor extra koeling (ventilator op je gistvat richten en eventueel koelelementen gebruiken) Toen ik nog geen klimaatkast had is mijn wash wel eens naar bijna 37 graden doorgeschoten. Die kon ik weggooien. Nu is temperatuurbeheersing voor bier en wijn belangrijker dan voor suikerwash maar als je de mogelijkheid hebt om een klimaatkast te maken.... doen!Β
Β
Β
Laat die turbo clear eruit en laat hem gewoon een weekje langer staan op koelere plaats veel beter, je moet denken hoe meer troep je erin gooit hoe meer bijsmaak je kan hebben. Ik reken altijd 3 to 3 1/2 week van begin stookwijn tot het stoken en dan heb je altijd mooi helder stooksel om te beginnen. Haast en spoed is zelden goed π
@PB
Hier is mijn ervaring te vinden met de Vodkastar van Alcotec, gewoon uitgegist en vanzelf geklaart.
Β