Meldingen
Alles wissen

Time to make some moonshine!!

Pagina 9 / 17

munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Je weet de spanning er wel in te houden.

 

Beantwoorden
Berichten: 73
Topic starter
(@purebelgian)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

gemengde gevoelens, alles is goed gelukt uiteindelijk, maar de smaak en geur is alles behalve neutraal, hoogt waarschijnlijk door de turbo carbon niet te gebruiken..?

de emmer met de suikerwash in zag er vandaag zo uit om te beginnen.

overheveld in de boiler en dan bleef er dit nog achter in de ton

zo kwam er vrij heldere geelachtige wash in de boiler

de boiler klaar gezet en kleine 100ml opvangbeker voor de headz

gewacht tot de thermometer op 60°C stond en dan het water aangezet en dan mooi rond de 55°C afgeregeld

het duurde niet lang of ik had m'n 100ml om weg te gooien en de grote 5L maatbeker mocht eronder (na een tijd ook met doekje tegen vliegjes die opdoken)

Na ongeveer 3,5u was het klaar en eindige ik met 3.3L alcohol

Hier nog even het verloop:

13u52 : ketel aangezet
14u51 : 60°C, water aangezet, 100ml gevangen
15u00 : grote maatbeker 5L om bij te houden
15u32 : 1L
15u57 : 1,5L
16u42 : 2,5L
17u06 : 3 L
17u28 : einde

de temperatuur bleef ten alle tijde tussen 53.1 en 56.5 graden, maar meestal echt wel rond 54.9 a 55.1 graden... In het begin moest ik elke 10min de naald bijregelen, maar dit stopte na een uur ongeveer en dan heb ik ze niet of mss 1x  nog moeten bijregelen.... het was duidelijk dat de ketel in dat eerste uur steeds warmer werd want er was steeds meer water nodig... naar het einde toe moest ik ook wat terug draaien want er was minder water nodig, toen was het ver gedaan...

de smaak is helemaal niet neutraal, er zit iets heel zoet in, net zoals de suiker toen die gesmolten was in de 20L water... en ook iets fruitig... ik heb al niet veel zin meer om dat 2de slechte vat nog uit te stoken....

PB!

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Hoi PB,

Je opbrengst is ook niet heel hoog zie ik, weet je wat het percentage was van de wash toen die de boiler in ging?

De smaak van een distillaat van boven de 90% alcohol is moeilijk te beoordelen, verdun hem eens naar 40 en proef dan nog eens. Je hoeft ook niets weg te gooien hoor, je kunt het er altijd. Og een keer doorheen gooien nadat het verdund is.

Beantwoorden
Berichten: 73
Topic starter
(@purebelgian)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

nee, niet gemeten

moet wel zeggen dat ik snel gestopt ben met nemen, vond dat het maar zo zo begon te druppelen, had net MINDER water moeten zetten, smaakte ook ineens veel slechter

hoe verdun je dat naar 40%? gewoon met de regel van 3? komt bijna neer op voor de helft aanlengen...

Beantwoorden
Berichten: 267
(@sj44k)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Mooie foto's en verslag PB ! Mooi resultaat ook.

Mag ik vragen hoeveel liter wash je had ? Ik neem aan 25 liter, heb je nog gekeken hoeveel rest alcohol je wash had na het stoken ?

 

 

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Teruglengen met water naar 40%of iets daaronder. Op deze site kun je uitrekenen hoeveel water erbij moet:  http://homedistiller.org/calcs/dilute

Ik hoop dat je veel verschil zal merken in de volgende wash waar je vloeibare kool hebt gebruikt ?

Beantwoorden
gompie
Berichten: 992
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik had ook de eerste keer een fruitig niet zo'n lekker smaak met veel zoet erin.

Dan is toch niet alles vergist, en ook is er te veel gist meegekomen in de ketel.

Gewoon heel langzaam over active kool halen, en verdunnen tot wat er max in de ketel past en nog een keer distilleren. Als je cuts maakt goed ruiken/proeven en slechte wegdoen. Dit is mijn ervaring. Mooi verslag trouwens.

 

Beantwoorden
Berichten: 73
Topic starter
(@purebelgian)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

ik flikker het gewoon allemaal weg... dat 2de vat stook ik zelfs niet meer...

geen half werk! Ik maak donderdag een 2e met WEL turbo carbon in...

ik betwijfel of ik teveel gist mee had, ik liet opzettelijk extra veel achter in het vat...

Beantwoorden
Berichten: 267
(@sj44k)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

ik flikker het gewoon allemaal weg... dat 2de vat stook ik zelfs niet meer...

geen half werk! I

Jouw keuze, maar waarom niet alles verdunnen dus al je alcohol die je nu hebt samen met 4,5 liter water zit je zeker onder de 40% en dan nog een keer stoken. Hoef je NIET te wachten en heb je w.s. dadelijk wel prima alcohol.

 

Als je geen half werk wilt zou ik de vergisting gewoon uit laten gisten, zonder extra middeltjes zelf laten klaren. 
Gezien de haast die je hebt met vergisten zou ik daar juist even meer de tijd voor nemen, en dan nu werken met het de alcohol die je nu al hebt en meteen weer kan stoken en daarmee wellicht wel een mooie bruikbare alcohol krijg.

 

just sayin.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Zeker niet weggooien, verdunnen en nog eens stoken en misschien nog eens. Mijn eerste batch heb ik ook 3 keer gestookt en toen was deze ook prima.

 

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Precies, zie het meteen als leermoment,  je krijgt zo steeds beter de ketel onder de knie. Je hoeft niet te wachten op de volgende batch. Na een paar stookrondes heeft de T500 geen geheimen meer voor jou en ben je een expert ?

Beantwoorden
Berichten: 73
Topic starter
(@purebelgian)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

sorry, ik wil er geen tijd, energie, kuiswerk, electriciteit insteken voor die 5 euro suiker en gist...

ik probeer onmiddellijk met wat wel de bedoeling was aanstaande zondag...

ik hoop dat dit alles veroorzaakt werd door het niet-gebruiken van de carbon...

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Ook zonder carbon zou het bruikbaar moeten zijn, met carbon is wel altijd iets beter. Zet het voor de zekerheid aan de kant, wie weet bedenk je er later nog iets mee. Weggooien is toch zonde van de tijd die je er in hebt gestopt ?

Beantwoorden
Berichten: 267
(@sj44k)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

sorry, ik wil er geen tijd, energie, kuiswerk, electriciteit insteken voor die 5 euro suiker en gist...

ik probeer onmiddellijk met wat wel de bedoeling was aanstaande zondag...

ik hoop dat dit alles veroorzaakt werd door het niet-gebruiken van de carbon...

Wil niet de wijsneus uithangen maar a.s. zondag zijn jouw huidige vergstingen toch nog lang niet uitgegist en zeker niet lekker geklaard ?

 

 

Ik zal er hierna over ophouden, maar het komt op mij over alsof je enorm gehaast bent om een stookwijn te produceren, hetgeen nou juist de meeste tijd kost en het beste gaat met geduld en zonder hulpmiddeltjes en kunstgrepen een week of 3 duurt.

 

Om het maar even bot / gechargeerd te zeggen, shit in is shit out, en als je dus niet de tijd / rust neemt om een goede stookwijn te produceren gaat je eindresultaat natuurlijk altijd een gistsmaak ect etc hebben.

 

Mocht je ECHT zo'n haast hebben dan heb ik hier nog wel een batch Double snake vodka star voor je staan, mag je komen ruilen voor een zakje andere turbogist en 6 kilo suiker. Deze heeft 11 dagen nodig gehad om helemaal uit te gisten en heeft sindsdien staan klaren.
Afgelopen zondag overgeheveld naar 10 liter emmers (die wil ik wel graag zelf houden dus zelf even grote emmer meenemen)

Aanbod staat (serieus) ik moet toch mijn kolom eerst aanpassen en ik heb alweer een vergisting aanstaan dus ik heb nog wel even de tijd.

 

Beantwoorden
Berichten: 73
Topic starter
(@purebelgian)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

oh maar ik wil ook gerust 3 weken wachten if that's what it takes...

maar het leek mij dat dit zijn werk hoorde te doen op 5 a 10 dagen met 8kg suiker volgens het pakje...

Beantwoorden
Pagina 9 / 17
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?