Meldingen
Alles wissen

Tweede stook gaat erg langzaam


Berichten: 48
Topic starter
(@svenimator)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hoi! Ik ben op dit moment voor het eerst een tweede stook aan het doen.

De eerste stook ging fantastisch! 🙂 Van 20 literstookwijn van 22% heb ik in 4 keer (5 liter per keer) alcohol gemaakt van 86%. Verdund tot 40% kwam dit neer op ongeveer 5 liter. Niet slecht. Twee liter heb ik gebruikt voor wat likeur-experimenten. En vandaag ben ik 3 liter voor de tweede keer aan het destilleren.

Echter.. het gaat zoooooooo traag! Heel anders dan de eerste paar keren. De ketel kwam heel traag op gang. De elektrische kookplaat staat nu al drie en een half uur op max (1500 W) en er is pas 80 ml uitgedruppeld. Tijdens de eerste stook zat ik in deze tijd al ongeveer op tussen 350 a 400 ml. 

Ik gebruik:

 

Ik heb twee vragen:

1 – Waar denken jullie dat het aan kan liggen? 

2 – Als ik nu stop (want het duur wel héél lang), kan ik dan de 40% alcohol die nu aan het koken is morgen nog een keer gebruiken? (of moet ik 'm weggooien).

ps. De smaak van wát eruit komt is wel een stuk beter geworden! 🙂

Beantwoorden
6 reacties
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Zeker dat je geen verstopping hebt? Want 3 en een half uur voor 3 liter is onvoorstelbaar

Goed contact met het kookplaatje?

 

Ja hoor je kan stoppen en morgen verder doen. Niet open zetten, laten afkoelen en eventueel in een emmer of kookpot overnacht laten staan. Zo kan je je ketel goed uitkuisen

Beantwoorden
Berichten: 48
Topic starter
(@svenimator)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Denk niet dat ik een verstopping heb (heb de hele ketel schoongemaakt voor ik begon. En volgens mij is er goed contact met het kookplaatje.

Misschien heeft hij te veel reflux door de raschigringen? Maar ja, deze gebruikte ik bij de 1e stook ook en dit ging prima.

Bedankt voor je antwoord, ik ga de boel zo stop zetten. Dit zet niet echt zoden aan de dijk 🙂

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Wat ik me nog kan bedenken; heb je niet ergens een lek zodat de alcoholdamp weglekt?

 

Beantwoorden
Berichten: 48
Topic starter
(@svenimator)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Daar had ik idd ook aan gedacht. Volgens mij zat alles strak dicht, maar ik ga straks, zodra hij afgekoeld is, even alle moeren langs.

Heb sowieso alle naden met brooddeeg dichtgesmeerd, dus daar komt zeker niks doorheen. 

Bedankt voor het meedenken!

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik zag op een foto van Jan dat hij teflon-tape gebruikt, is zeker aan te raden bij alle schroef-verbindingen.

 

Beantwoorden
Berichten: 48
Topic starter
(@svenimator)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Wat heb ik ander gedaan dan bij de eerste stook:

  • Bij de 1e stook warmde ik de stookwijn eerst op tot ongeveer 70 graden voor ik het in de ketel goot. Dat heb ik deze keer niet gedaan.
  • De te stoken vloeistof was (natuurlijk) met een hoger alcoholpercentage (40% ipv 22%)
  • In de stookwijn zat gewoon kraanwater (gist, suiker & water). De alcohol van de eerste stook was verdund met Spa blauw. (andere dichtheid? mineralen?)
  • De ketel stond het eerste uur (inderdaad) iets verschoven op de kookplaat. Heb ik goed geschoven toen ik het merkte.
Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?