Meldingen
Alles wissen

vodka met Signi


Berichten: 10
Topic starter
(@signi3)
Active Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Dag mensen van het forum,

Ik wil voor het eerst Vodka gaan stoken van aardappelen. Er is al een Topic over Wodka van aardappelen, maar het schept nog niet alle duidelijkheid. Ik heb dus de Gist voor Wodka bereiding met Amyloglucosidase (amylase). Het enzym dat het zetmeel in aardappelen kan omzetten naar vergistbare suikers). Maar hoe ga ik te werk? Ik heb 10 kilo aardappelen hoe weet ik hoeveel water ik hier aan toe moet voegen? Per 10 kilo piepers 1 kilo mout. Een aantal uren de gesneden piepers warm houden, maximaal 70 graden? Afkoelen tot zo’n 65 graden, mout erbij. (Moet de mout ook gemalen worden, net als bij bier?) De mout even mee laten weken in warm water dat de enzymen wakker worden. Nu alles af laten koelen tot onder de 30 graden, zodat de gist erbij kan! Nu een weekje laten vergisten en dan kan het stoken beginnen? Heb ik het zo een beetje goed?

Beantwoorden
2 reacties
Berichten: 10
Topic starter
(@signi3)
Active Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Ik ben momenteel aan het stoken met aardappelen brandewijn. Hoe weet ik hoeveel de voorloop is wat ik moet wegspoelen? Ik stook ongeveer een litertje of 8 aardappel brandenwijn. Ik wil namelijk niet dat er methanol in mijn drank komt dus ik gooi liever teveel weg dan te weinig! Kan iemand mij hierin advies geven?

Groet,

Signi

Beantwoorden
Berichten: 112
 Ben
(@ben)
Estimable Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Een precieze berekening voor de voorloop is er niet. Ik houd voor mijzelf altijd aan, proeven. Als je het eerste beetje proeft is het echt vies en brand op de tong. Dan ben ik van mening dat die alcohol sowieso slechte alcohol is. En als hij dat niet is wil je het sowieso niet bewaren omdat het toch niet lekker is. Na verloop van tijd begint de alcohol lekker te worden. Ruikt niet naar spiritus en smaakt een beetje zoetig. Vanaf dat moment bestempel ik alles als goede alcohol.

Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?