Hallo allemaal.
Vandaag is in mijn ogen de eerste stook gelukt.
Ik heb in een vat 25liter basis van gist en suiker alcoholprut gemaakt, nu heb ik iets meer dan een liter in mijn ketel van 1,5 gedaan en gedistilleerd...
Langzaam gestookt en tot slot kwam ik aan op 400ml alcohol en ondanks de constante temperatuur kwam er niks meer uit... ik heb de ketel laten afkoelen en er zat nog behoorlijk wat in... is dit normaal?
Of had ik de temperatuur hoger moeten zetten.
Ik begrijp nog niet volledig of het de bedoeling is als ik laat zeggen 1,2 liter stook ook daadwerkelijk als eindproduct 1,2 alcohol krijg.
Bij voorbaat dank
Gr beginnende stoker
Nog een vraag
zoals ik al zei alleen op basis van suiker en gist alcohol stook en niet de voor en naloop weggooi nog steeds veilig om te drinken? Ik had ergens gelezen dat je alles kan meenemen en dat gewoon oké is... of moet ik daarvoor oppassen?
Toch nog een redelijk percentage kunnen halen
Hoi Jay,
Leuk dat je de 1e keer gestookt hebt. Het idee van stoken is dat je uit een stookwijn met een laag percentage alcohol de alcohol gaat scheiden van het water. Dat heb je dus goed gedaan. In principe is wat er nu nog in je ketel zit gewoon water, de alcohol heb je opgevangen.
De ketel kan natuurlijk niet van 1 liter stookwijn van 20% een liter alcohol toveren van 100%. De alcohol ontstaat tijdens de vergisting, niet in de ketel. Met de ketel haal je de alcohol er juist uit.
Lees nog maar veel op het forum, er valt nog veel te leren! Wbt je andere vragen, als het alleen water en suiker was is het gewoon veilig om te drinken. Lekker is het waarschijnlijk nog niet, of wel, maar dat moet je zelf bepalen.
Succes!
Ik reken altijd terug naar 100 procent. Als jij 1 liter stookwijn hebt van 20% dan zou je in theorie 0,2 liter kunnen stoken van 100% ( wat niet kan). Maximaal 95.
JIj hebt omgerekend 400x . 55 dus 0,22 liter eruit gehaald. Niet slecht voor de eerste keer dan heb je alles gepakt.
Is je distillaat mistig? Lijkt zo op de foto, indien zo zou ik het niet drinken.
Distillaat hoort 100% helder te zijn...
Jay ik stook van 200kg druiven ongeveer 60liter van 43% het zou te gek zijn als ik er 200 ltr er uit kreeg,dus je doet het heel goed zeker voor de eerste keer.???Gr.?Chris.V
Naarmate er meer alcohol uit je ketel verdampt zal je de ketel meer moeten verwarmen om m aan de kook te houden.
Gaat hij minder hard lopen, dan warmte iets opschroeven.
Je bepaalt wanneer je stopt dmv meten van het alcohol gehalte.
Jay ik zie dat het stooksel niet helder is,ik moet toegeven ik stook niet op jullie manier maar als het bij mij niet helder is komt dat om dat ik ,of de ketel te vol heb of te veel bezinksel( gist) mee stook als mij dat gebeurd is dat meestal op het einde vd.run.gr.?Chris.V.
Dat komt waarschijnlijk omdat ik geen klaringsmiddel heb gebruikt
Ik heb een vraag over mijn eind product na het destilleren van mijn suikeroplosing.
Gister heb ik mijn vergiste suikeroplosing gedestieleerd maar de alcohol kwam er helder blauw uit. Dus blijkbaar is er iets niet zo gegaan al gepland. Heeft iemand hier ervaring mee of weet iemand hoe dit is gekomen? En zou ik het wel gewoon kunnen drinken?
Teveel aan gistvoedingsstoffen kan een blauwe kleur opleveren.
Ik zou het zeker niet drinken.
Die gistvoeding heeft volgens mij een lage Ph en daardoor geeft het koper blauw af.
Flink verdunnen met lekker kalkrijk kraanwater en opnieuw stoken.
Heb je wel goed geklaard?
Spoel je ketel enzo ook even goed uit.
Heel erg bedankt voor de tips ga er snel mee aan de gang