Meldingen
Alles wissen

Vraag over eindproduct

Pagina 1 / 3

Berichten: 16
 Jay
Topic starter
(@jay)
Active Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hallo allemaal.

Vandaag is in mijn ogen de eerste stook gelukt.

Ik heb in een vat 25liter basis van gist en suiker alcoholprut gemaakt, nu heb ik iets meer dan een liter in mijn ketel van 1,5 gedaan en gedistilleerd...

Langzaam gestookt en tot slot kwam ik aan op 400ml alcohol en ondanks de constante temperatuur kwam er niks meer uit... ik heb de ketel laten afkoelen en er zat nog behoorlijk wat in... is dit normaal?

Of had ik de temperatuur hoger moeten zetten.

Ik begrijp nog niet volledig of het de bedoeling is als ik laat zeggen 1,2 liter stook ook daadwerkelijk als eindproduct 1,2 alcohol krijg.

Bij voorbaat dank

Gr beginnende stoker

Beantwoorden
31 reacties
Berichten: 16
 Jay
Topic starter
(@jay)
Active Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Nog een vraag
zoals ik al zei alleen op basis van suiker en gist alcohol stook en niet de voor en naloop weggooi nog steeds veilig om te drinken? Ik had ergens gelezen dat je alles kan meenemen en dat gewoon oké is... of moet ik daarvoor oppassen?

Beantwoorden
Berichten: 16
 Jay
Topic starter
(@jay)
Active Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Toch nog een redelijk percentage kunnen halen

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Hoi Jay,

 

Leuk dat je de 1e keer gestookt hebt. Het idee van stoken is dat je uit een stookwijn met een laag percentage alcohol de alcohol gaat scheiden van het water. Dat heb je dus goed gedaan. In principe is wat er nu nog in je ketel zit gewoon water, de alcohol heb je opgevangen.

 

De ketel kan natuurlijk niet van 1 liter stookwijn van 20% een liter alcohol toveren van 100%. De alcohol ontstaat tijdens de vergisting, niet in de ketel.  Met de ketel haal je de alcohol er juist uit.

 

Lees nog maar veel op het forum, er valt nog veel te leren! Wbt je andere vragen, als het alleen water en suiker was is het gewoon veilig om te drinken. Lekker is het waarschijnlijk nog niet, of wel, maar dat moet je zelf bepalen.

 

Succes!

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Ik reken altijd terug naar 100 procent. Als jij 1   liter stookwijn hebt van 20% dan zou je in theorie 0,2 liter kunnen stoken van 100% ( wat niet kan). Maximaal 95. 

JIj hebt omgerekend 400x  . 55 dus 0,22 liter eruit gehaald. Niet slecht voor de eerste keer dan heb je alles gepakt. 

Beantwoorden
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Is je distillaat mistig? Lijkt zo op de foto, indien zo zou ik het niet drinken.

Distillaat hoort 100% helder te zijn...

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Jay ik stook van 200kg druiven ongeveer 60liter van 43% het zou te gek zijn als ik er 200 ltr er uit kreeg,dus je doet het heel goed zeker voor de eerste keer.???Gr.?Chris.V

Beantwoorden
Berichten: 385
(@techneut)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Naarmate er meer alcohol  uit je ketel verdampt zal je de ketel meer moeten verwarmen om m aan de kook te houden.

Gaat hij minder hard lopen, dan warmte iets opschroeven. 

Je bepaalt wanneer je stopt dmv meten van het alcohol gehalte.

 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Jay ik zie dat het stooksel niet helder is,ik moet toegeven ik stook niet op jullie manier maar als het bij mij niet helder is komt dat om dat ik ,of de ketel te vol heb of te veel bezinksel( gist) mee stook als mij dat gebeurd is dat meestal op het einde vd.run.gr.?Chris.V.

Beantwoorden
Berichten: 16
 Jay
Topic starter
(@jay)
Active Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dat komt waarschijnlijk omdat ik geen klaringsmiddel heb gebruikt

Beantwoorden
Berichten: 4
(@aberlour)
New Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik heb een vraag over mijn eind product na het destilleren van mijn suikeroplosing.
Gister heb ik mijn vergiste suikeroplosing gedestieleerd maar de alcohol kwam er helder blauw uit. Dus blijkbaar is er iets niet zo gegaan al gepland. Heeft iemand hier ervaring mee of weet iemand hoe dit is gekomen? En zou ik het wel gewoon kunnen drinken?

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Teveel aan gistvoedingsstoffen kan een blauwe kleur opleveren.

Beantwoorden
Berichten: 385
(@techneut)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik zou het zeker niet drinken. 

Die gistvoeding heeft volgens mij een lage Ph en daardoor geeft het koper blauw af. 

Flink verdunnen met lekker kalkrijk kraanwater en opnieuw stoken. 

Heb je wel goed geklaard?

Beantwoorden
Berichten: 385
(@techneut)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Spoel je ketel enzo ook even goed uit. 

Beantwoorden
Berichten: 4
(@aberlour)
New Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Heel erg bedankt voor de tips ga er snel mee aan de gang

Beantwoorden
Pagina 1 / 3
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?