Ik ben een beginnend stoker en heb mijn ketel deze zomervakantie zelf gebouwd en daar inmiddels een anderhalve maand mee aan het experimenteren. De info op het internet en met name ook bij dit forum heeft me daarbij flink geholpen en ik mag wel zeggen dat ik er sindsdien een erg leuke hobby bij heb.
Voor wat hoort wat. Dit forum is voor de beginnende stoker, lees ik hier telkens weer, dus wil ik mijn ervaring graag delen met (aspirant) beginnende stokers.
Voor wie zelf wil beginnen met deze liefhebberij kan je het leren stoken onderverdelen in 4 fases:
1. Verkennende fase
2. Het bouwen, vergaren, dan wel kopen van je eigen ketel en overige benodigdheden
3. Leren hoe die ketel werkt en kinderziektes verhelpen
4. Leren hoe je van gestookte alcohol een goede drank maakt
Zelf zit ik inmiddels in de laatste fase. Het resultaat tot nu toe valt bepaald niet tegen, maar er valt nog veel te experimenteren/ontdekken en dat is misschien nog wel leuker dan het drinken van al dat spul (vind ik).
Hieronder zal ik per fase uiteenzetten hoe ik te werk ben gegaan. Dit verhaal is niet geschreven voor de doorgewinterde stoker. Mijn doelgroep is de aspirant, die net als ik, een paar jaar met het idee rondgelopen heeft alvorens er aan te beginnen.
1. Verkennende fase
Een ieder zal zo zijn eigen redenen hebben hier aan te (willen) beginnen. Mijn sterke drank consumptie was (is) niet hoog, hooguit een fles per jaar. Maar ik ben wel een genieter en weet een goede whisky of cognac bij de haard of kampvuur te waarderen. Mijn belangstelling ging echter altijd meer uit naar wijn. Eerst ben ik wijn gaan verzamelen. Later ben ik zelf wijn gaan maken van druiven en appels uit de tuin. Dat proces heb ik na een aantal jaren aardig onder de knie. Voor wie zelf wijn maakt, gooit veel weg (tot wel een kwart van het oorspronkelijke sap). Dat heeft mij geinspireerd tot het bouwen van mijn eigen stookketel. Wat daar ook aan bijgedragen heeft is dat op het internet te lezen is, dat het niet moeilijk is zelf een goede whisky te maken. Dus waarom 50 euro of meer uitgeven voor een fles. En door het sap dat ik eerder weggooide te benutten, kan ik makkelijk in mijn sterke drank behoefte voorzien en hier en daar een flesje weggeven.
Het gaat daarbij niet alleen om het geld. Veeleer om de uitdaging. Naar de winkel gaan en bij de boodschappen een fles drank kopen is zooo makkelijk, maar ook doood saai. Zelf ontdekken hoe je met eenvoudige middelen, die gewoon voor het grijpen liggen, zelf een whisky kan maken, die kan wedijveren met dat wat je voor 50 euro of meer in de winkel kan kopen, is gewoon kicken.
Ik ben niet overdreven handig. Een van mijn belangrijkste hobby's evenwel is landleven en het zelf je eigen whisky stoken past daar heel goed bij. Het zelf dingen doen of maken en ontdekken hoe dat gaat, vind ik leuk. Of dat nou eigen gemaakte jam, een moestuin, koken op open vuur, groot vlees roken in een zelf gebouwde rookoven of drank stoken in een zelf gebouwde ketel is, is me om het even. Je hoeft hiervoor niet handig te zijn. Lef hebben om iets nieuws te beginnen en de drive hebben dat ook te doen en door te zetten, is voldoende.
Veel geld heb je er ook niet voor nodig. De basis van mijn ketel was een (via marktplaats gratis gekregen) oude 10 liter boiler en de overige spullenboel is steeds hooguit tientjes werk; voor vrijwel iedereen betaalbaar. Dat ik zelf een ketel zou bouwen en niet kopen, was voor mij van begin af evident. Kopen is te makkelijk.
Ik had nog nooit gesoldeerd en had ook geen soldeerbrander. Maar op Youtube staan tal van filmpjes hoe dat te doen. Dat ziet er niet moeilijk uit en ik kan achteraf zeggen, het is niet moeilijk! Ik heb veel op het internet gekeken (ben zo ook op het stookforum gestuit) en op basis daarvan mijn plan getrokken. Die soldeerbrander is inmiddels wel aangeschaft (paar tientjes). Zelf een waterleidinkje leggen zal voor mij geen probleem meer zijn.
Een 10 liter ketel is voor mij groot genoeg. Ik kan hem tot 8 liter vullen en uitgaande van ruim 10% alcohol in mijn stookwijn levert dat per keer maar liefst 1,5 a 2 liter sterke drank van rond de 40% op. Ruim voldoende!
Er zitten zeker veiligheidsrisico’s aan stoken. Alcohol houdende drank brandt erg goed. Er ontsnapt tijdens het stoken ook wel eens een pufje hier en daar, vooral als je het proces nog niet helemaal in de vingers hebt, wat bedwelmend kan werken. Stook dus op een goed geventileerde plaats. Ik stook altijd buiten of, bij regen, onder een afdak. Tot nu toe is dat geen probleem. In de winter zal dat wellicht wat fris zijn. Maar tegen die tijd heb ik vast voldoende om de winter mee door te komen.
Ik wil mijn ketel t.z.t. ook gebruiken om etherische oliën mee te destilleren. Dus heb ik voor een ruime kolom gekozen (40 cm lang en 10 cm doorsnee). Die kan je met van alles vullen.
Ik ben een vervend kampeerder (liefst gewoon in de natuur of natuurcamping). Mijn MSR Whisperlite benzinebrander beschouwde ik als een ideaal ding om mijn ketel mee te verwarmen en dat heeft ie inmiddels ook bewezen. Ik stook op wasbenzine of terpetine. Op 1 run met volle ketel verbruik ik ongeveer 0.25 liter.
Tot zover de aanleiding en het plan. Voor de ketel, het hier mee leren omgaan en het maken van een goede drank open ik een nieuw lijntje. Daar zal ik dan ook de nodige foto’s bij plaatsen.
Nu eerst een (zelf gemaakte) borrel…
Rob alereerst proost ik zit ook aan een zelf gestookte dat alcohol licht ontbranbaar is klopt,maar jij gebruikt daar een benzine brander bij vind ik niet erg verstandig,zijn twee lichtontvlambare substanties die je bij elkaar brengt maar je stookt buiten is risico kleiner maar ik vind niet klein genoeg,ik stook een ketel van 100 ltr.op gas mijn gasfles staat buiten 2.5 meter van het vuur,ik zit in mijn schuur met de deur 25 cm open ivm vuur vreet zuurstof,en event.dampen.regelmatig gooi ik ook mijn deur open,stook op stroom of gas,het beste en veiligste is op stroom.je moet er altijd aan denken veiligheid voorop,en als wat gebeurd je verzekering betaald niet je bent met iets elegaals bezig.gr.?Chris.V.
Ik sluit me volledig aan bij Chris. Doe het veilig. Anders: doe het niet. Please!
Ik begrijp jullie reactie. Bij de meeste benzinebranders zit het reservoir onder de brander. Daar zit dan ook vaak het regelkraantje. Dat is niet fijn. Ook als je gewoon aardappels kookt, wordt dat warm en brand je je fikken als je het gas laag wilt zetten. Niet bij een MRS Whisperlite. Hier is de brander en benzinefles gescheiden. Het regelwieltje zit op de fles, dus weg bij de vuurhaard. Het is daarmee de veiligste benzine brander die ik ken. Ik kocht mijn eerste Whisperlite in de jaren 80. Ik heb het ding nog steeds. Het ontwerp is van onverwoestbare eenvoud. Een paar jaar terug heb ik een 2e gekocht. Toch frappant hoeveel ze nog hebben weten te verbeteren op een schijnbaar perfect ontwerp. Het zijn allemaal kleine dingetjes die toch maken dat ik sneller naar die nieuwe grijp dan naar de oude.
Nee het grootste risico schuilt niet in de benzine die in een goed afgesloten, gekeurd metalen flesje van 330 ml (ruim voldoende voor 1 run) op afstand van de brander zelf zit. Als je stookt op open vuur (gas, hout, whatever) is het grootste risico een lekkende pakking en dus ‘vlam in de pan”. Daarom stook ik altijd buiten en nooit in de keuken, zoals ik veel anderen zie doen. Mobiliteit is juist een groot voordeel van een benzinebrander. Neem je keuken gasfornuis maar eens mee naar buiten…
Maar onbekend maakt wellicht onbemind. Zoals ik al zei, ik ben een vervend kampeerder en met mijn benzine brander kan ik goed overweg. Dus geen zorg.
Rob, we vertrouwen op je intuïtie en dat je als potentieel vakbroeder er weloverwogen en verstandig bij handelt. Dat stelt ons gerust. Geef even een update 😉
Dank je Nimrax.
Het hield me toch wel even bezig. Ben er vroeg voor opgestaan op zondag! Ik wil aan mijn voorgaande verhaal dus nog iets toevoegen.
Het is niet mijn bedoeling iemand aan te zetten tot het plegen van illegale of onveilige handelingen. Ik geef alleen gehoor aan de veelvuldige oproep van dit forum en zijn leden tot het delen van eigen ervaring. Een ieder moet daaruit zijn eigen weg destilleren (of was het nou distilleren?).
Wat betreft de brander nog het volgende. Bij het maken van mijn plannen had ik natuurlijk een warmtebron nodig. Die kampeerbrander had ik voorhanden, ik gebruik(te) hem regelmatig (niet alleen in de zomer) en kan er dus goed mee overweg. Maar als ik hem specifiek voor het stookdoel had moeten aanschaffen, had ik dat natuurlijk niet gedaan. Dit soort branders kosten niet een paar tientjes, maar meer dan honderd euro en daarmee zou ik mijn doel royaal zijn voorbijgeschoten. Verdubbel dat bedrag en je kan al (bijna) een kant en klare ketel van de plank kopen.
Ik ben het met je eens Chris dat elektrisch stoken, uitgaand van een nieuw, goedgekeurd apparaat, voorzien van alle relevante veiligheidscertificaten, veruit het veiligst is en voor velen al meer dan avontuur genoeg. En alleen al vanwege de verzekering zou ik mij wel drie keer bedenken voor ik in mijn eigen keuken of inpandige garage zou gaan stoken. Die garage slaat niet op mij, want die heb ik niet. Ha, ha.
Het gaat er om dat het veilig gebeurd,en zo als ik lees weet je wat je doet.gr.?Chris.V
Mijn cave en klushoek. Ook zelf gebouwd. Jaren terug. Steen voor steen. Ik had nog nooit gemetseld.
Een blik naar binnen.
Mijn bakhuis / pizza oven en vuurplaats. Binnen deze aarden wal stook ik mijn drankjes.
Dat is nog eens een echte cave, geweldig!
Hoi Rob, dat ziet er echt gelikt uit en over de veiligheid zou ik me maar geen zorgen met zo'n prachtige plek maar eerder de wind. Heb je daar geen last van tijdens het stoken?