Ben gisteren uren bezig geweest om 25kg appels uit eigen tuin klein te krijgen. Eerst met een rasp geprobeerd, daar kwam veel sap bij vrij maar dat ging lang niet snel genoeg. Toen maar de klokhuizen eruit gehaald en zo klein mogenlijk versnipperd.
Nu kan ik weer een partij appels krijgen maar ik wil het niet weer op deze manier doen.
Hoe kan ik ze het beste vermalen? Een sapcentrifuge gaat te langzaam denk ik.
een fruitmolen
of op ebay naar een Fruchtschredder eens kijken
takken versnipperaar werkt ook ,wel appels aanstampen met stok.
Speidel heeft zo'n mooi apparaat, helaas erg prijzig.
Ik heb vandeweek 2 grote kisten appels geraspt. Weet niet wat het gewicht was maar mijn 60 liter Speidel vat zat voor 3 kwart vol met rasp. De pecto enzymen waren op dus heb het in het vat een nacht zo laten staan, er kwam nog amper sap uit. De volgende dag toch nog pectoenzymen kunnen toevoegen en toen kwam het ontsappen snel op gang. Het staat nu inmiddels met Champagnegist heerlijk te pruttelen. Het is de eerste keer dat ik alles meevergist.
Ontsappen met raspen en enzymen heb ik wel eerder gedaan, daar is nog wel een topic met foto's van te vinden. Het gaat echt heel erg goed.
Ben wel erg benieuwd naar het resultaat nu ik alles meevergist 🙂
Dit topic bedoelde ik: http://www.stookforum.nl/thread/appels-of-ander-hard-fruit-ontsappen-met-pectolase-enzymen/
Ik gebruik ook altijd pecto enzymen bij het maken van wijn dus ik heb ze nu ook toegevoegd, zal zo eens gaan kijken. Wonderbaarlijk hoeveel sap er dan vrij komt.
De fruitmolen lijkt mij een prima optie en ook betaalbaar, 109 euro bij Kookwinkel.nl
Bij Bol.com is hij ook te koop icm een fruitpers van 18 liter, dat lijkt mij ook wel handig. Iemand ervaring met zo'n fruitpers?
hallo freek
ik heb mijn fruitmolen €59 betaald op ebay
en een fruitpers heb ik bij vidaxl gekocht maar voor appels minder geschikt vind ik voor kersen en pruimen ok
gr erik
Ik heb laatst wel de sapcentrifuge gebruikt... Deed er wel een aantal uurtjes over om Mn 30l emmertje te vullen... Nu inmiddels afgestookt.... Heerlijk
Snij ze in vieren,pak een stuk rondstaal 12 mm,las aan de onderzijde een strip die je scherp slijpt,monteer dat op je boormachine,goedkoop en werkt,je kunt je appelpitjes gewoon mee vergisten,die gaan er uit als je het sap er uit perst.ik werk zo makkelijk 100 kg appels weg,en pruimen druiven doe ik ook zo.gr.Chris
Dat ga ik gewoon eens proberen, dat zou best heel goed kunnen werken.
Freek bij mij werkt dat al 15 jr.je kunt je hobby zo duur maken als je wil,mijn sport is het om met zo min mogenlijk middelen en goedkoop mogenlijk een goeie drank te produceren,en het lukt bij mij.ik werk op de manier van meer dan 100 jr.terug voor mij is het een levenswijze.
Ik ben handig en kan het materiaal zo van mijn werk meebrengen. Ik ga het binnenkort ff in elkaar lassen en proberen en ik denk dat het idd prima kan werken.
Als je een stripje een gaatje inboort van 13 zo det je er twee op kunt zetten met een afstand er tussen,werkt het nog beter,gr.Chris.je kunt de staaf(rondijzer) ook wat dikker maken,is met twee messen stabieler