Meldingen
Alles wissen

Hoger percentage of laatste restjes winnen.

Pagina 1 / 2

Robbert
Berichten: 9976
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hogere kolommen , dure machines verschillende interne en externe koelingen , kolom vullingen om zo hoog mogelijk percentage te halen en toch duur blijven investeren om dat laatste beetje extra te krijgen .
Kan dit simpeler ?
Ja !
Met simpele boiler en kolom van 80cm met keramische ringen op gasbrander haal ik indien ik nodig heb 92 % alcohol soms als ik goed erbij blijf 95 % .
Suiker - gist - citroenzuur- gistvoeding * ( *havermout , wat bonen , rijst e.v.t. tomaat ( puree) )
1 e stook temperatuur 78,3 tot 80 gr.
stoken tot niets meer komt
opgevangen alcohol zal tussen 64 en 72 % zitten .
Dit verdunnen tot onder de 50% !
NU ! passen we de mega investering toe !
Flesje Glycerine/ glycerol 500ml a €6,95 . natuurlijk - plantaardig ( dus geen chemische toevoeging )
Per liter 15 - 20 ml toevoegen .
Nu stoken op 78,3 - graden
Door de glycerine verdampt de vloeistof moeilijker en komt de alcohol zuiverder vrij .
Dus hoger percentage !

Ook kunnen we ongebluste kalk toevoegen aan de vloeistof na de 1 e stook . dit heeft zelfde effect als Glycerine (alleen je ketel is na de tijd een zwijnenhok .)
In industrie word op deze manier ook de zuivere hoge alcohol geproduceerd .

- de heren / dames met de ( semi) industriële apparaten .- t500 - grainfather , genio . -
98% moet zondermeer haalbaar zijn .

Beantwoorden
28 reacties
Berichten: 463
 Mick
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Leuke tip Robbert!

Komen er op deze manier ook minder bijsmaakjes mee en zijn voorloop/naloop beter te scheiden?

93% of 96% vind ik niet zo interessant maar kwaliteitswinst des te meer!

Je hebt het over verdunnen tot onder de 50%. In een ander topic heb je Noleti aangeraden te verdunnen tot 38 - 40%.

Dat komt doordat de glycerine het flashpoint van het mengsel verhoogt en daardoor de kans op explosieve dampen vermindert?

Als dit het geval is misschien even toevoegen dat dit percentage voor 2e stook alleen met glycerine geldt.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9976
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Mick het Klopt helemaal zoals jij het leest .
Het beste is te verdunnen tot 38 - 40% dus ruim inderdaad onder ontsteek punt van 50% .!

door de glycerine is het vrij komen vertraagd daarom zou je iets hoger kunnen aanhouden .
En net als kalk vertraagd het ook mogelijke ontbranding.

Kwaliteits winst is er ook zeker .
De vloeistof met glycerine ( of kalk) is wat adhesief dus het geen wat bij 78,3 gr verdamp ( de alcohol ) komt zuiverder vrij .

Je kunt zelfs verder gaan door in eerste run ( en e.v.t . tweede run zuiverings zout ( baking soda ) toe te voegen .

Maar ik moet erbij zeggen de kwaliteit van stookwijn of melasse waarmee je begint beïnvloed gebied van de bijsmaakjes .
Des te beter die is des te minder " trucjes" je hoeft uit te halen om smaakvrij alcohol te krijgen .
--------
Suiker eerst in heet water oplossen
met wat citroenzuur en even doorkoken waardoor het omzet naar beter vergist baar fructose en glucose . een goed NEUTRAAL GIST , ascorbine/ citroenzuur , water , Gistvoeding ( diamoniumfosfaat ) of gekookte rijst of havermout .
Uitgisten tot alle suikers echt op zijn ! dan zonder het bezinksel overhevelen in ketel .
Dan zou je zonder trukjes met alleen wat glycerine bij 2e run een smaakvrij alcohol van boven 92 % moeten opbrengen . met minimale voorloop en naloop restanten .

( met "semi" industrie app 98% ) .

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

De truc met glycerine kende ik nog niet.

Maar die met soda of kalk wel. Het wordt wel afgeraden om aan verse stookwijn of stookbier soda (caustisch, schoonmaak- of dubbelkoolzure) toe te voegen, omdat er dan gevaarlijke verbindingen kunnen ontstaan. Maar toevoegen aan de ruwstook zou helpen om esters te splitsen.

Als ik het goed lees, ben je geen voorstander van tomatenpuree.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9976
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Simpel gezegd is De Banking soda / zuiverings zout is een oude Manier om bijsmaakjes en te verwijderen . De soda blijft achter in ketel in de vloeistof en is verder onschadelijk voor jou eindproduct .
Klopt ik ben geen voorstander van tomatenpuree . t is een goede voeding dat is zeker maar het geeft ook veel foezels en bijsmaak . Daarnaast veel bezinksel , en je gist ton verkleurd .
Voor schone alcohol gebruik ik liever zo neutraal mogelijk basis ingrediënten .
Er zijn veel alternatieve manieren van voeding .
Maar ik liever een basis stookwijn van12- 14 % die neutraal en probleem loos is vergist dan een 18 % stookwijn die bijsmaak of extra bewerkingen nodig heeft .

Beantwoorden
Berichten: 87
(@patrik)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

hallo Robbert.

Even een vraagje, banking soda /zuideringszout. hoeveel moet je toevoegen in een ketel van 25 liter?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9976
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

je gebruikt 2 gram per liter maar met grotere hoeveelheden neemt de toevoeging af .
Is het niet t zwaar verontreinigd neem dan 25 gr op 25 liter

Beantwoorden
Berichten: 87
(@patrik)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Thx voor de snelle reactie. Ik gebruik suiker en water met bakkersgist. Stook die in mijn t500 maar vind er altijd dat er een scherp smaakje aan zit. Misschien krijg ik die scherpe smaak er uit. alco percentage zit altijd wel goed rond de 93 procent

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9976
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Turbo gist gebruikt ?

Beantwoorden
Berichten: 87
(@patrik)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

gewone bakkersgist van dr oeiker. gist levure. instand. zal misschien niet de juiste gist zijn

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9976
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Gist is goed .
Suiker van te voren geïnverteerd ?

Beantwoorden
Berichten: 87
(@patrik)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

ik kook water en doe de suiker er in, 2 liter water en 1 kilo suiker. blijf roeren tot het een heldere massa is.zeer doorzichtig dus. doe de inhoud in mijn vatje en herhaal dat 5 maal. heb ik 10liter water en 5 kilo suiker. doe er koud water bij 15liter. ik meet temp en als die onder de 30 graden is. een stukje brood en citroensap van verse citroen en dan de bakkersgist er bij. vergisting werkt goed . zou ook de smaak komen door da stukje brood?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9976
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

In principe zal dat stuk brood niet veel invloed hebben ..
gist is ook goed .
Inverteren doe je .
Dus tot zo ver oke
Hardheid van het water kan in vloed hebben .
Ik neem aan dat je niet meer roert en alles goed laat uitgisten .
Laat je het na gisten nog lang staan ?

Beantwoorden
Berichten: 87
(@patrik)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

ik laat uit gisten tot het slot stil komt en dan nog 2 dagen daarna verhuis ik het naar de kelder en daar nog 5 dagen. is er kouder en kan alles bezinken. daarna in de ketel en laat geen enkele smeurie (bezinksel) mee in mijn ketel en die stook ik.  zou ik te lang wachten om te stoken dan?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9976
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Na vergisten afstoken .
Er liggen onderin dode cellen te ontbinden
Gewoon overhevelen en het drap laagje achter laten .
Wanneer je stookwijn wegzet altijd eerst van het gist afhalen . En eventueel na paar dagen nog eens van laatste bezinksel afhalen .
Het koud klaren is meer een bier ding wat is ingeslopen .
Bij bier willen ze koolzuur behouden bij destilatie wil je geen koolzuur .
Koude houd koolzuur vast .
Wanneer je suiker vergist zou je de stookwijn gewoon moeten kunnen verwerken .
Uiteindelijk destilatie is al het schoonmaken .et stookketel.
Dat beetje troebel mag nooit probleem wezen met ketel .

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?