Meldingen
Alles wissen

Bramen eau de vie


Alambiek
Berichten: 18
Topic starter
(@alambiek)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ha,

ik ben op zoek naar wat tips.
Ik ga dit weekend een batch bramenwijn verstoken en wil een eau-de-vie maken.
Mijn idee is als volgt:

Aan de 1e stook weer een hoeveelheid "verse" bramen uit de vriezer toevoegen en dit een paar weken macereren. Dan het geheel voor de 2e keer stoken.

Mocht de 2e stook dan nog niet voldoende "bramig" zijn dan wil ik 2 dingen proberen:

1: bramen-port: ik gebruik een deel van mijn 2e stook om bij mijn bramen wijn te doen
2: Een deel van mijn 2e stook opnieuw macereren met verse bramen.

Wat denken jullie hiervan, hebben jullie nog andere tips?

Beantwoorden
11 reacties
9 Reacties
@ndré
(@ndre)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1212

@alambiek 

Ik zou sowieso 2 x stoken.

Hoe langer de drank staat hoe meer smaak er terug komt.

Je kunt natuurlijk altijd na het stoken extra fruit marcheren.

Groet, @ndré

Beantwoorden
Alambiek
(@alambiek)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Active Member
Berichten: 18

@ndre ik ga de boel sowieso 2* stoken. 
Ik had het idee om tussen de 2 stoken in nog een keer bramen te macereren uit een topic hier waar dat met kersen werd gedaan om de smaak van de kirsch te versterken. Ik had gelezen dat de bramen smaak wat minder wordt, dus vandaar.
Na de 2e keer stoken weer macereren is zeker mogelijk, als was het alleen maar voor de kleur, een leuk kleurtje vind ik ook altijd wel mooi.

Beantwoorden
Alambiek
(@alambiek)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Active Member
Berichten: 18

@ndre Heb de 1e stook staat nu een paar dagen met een vrachtje bramen erin. Weet nu zeker dat ik de 2e stook ook een tijdje met bramen ga weg zetten, alleen al voor de prachtige paarse kleur. Smaak is het belangrijkste, maar het oog wil ook wat.

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2116

@alambiek ga je het fruit ook mee stoken in bijv. een kookzak? Dit kan je de eerst en/of tweede keer stoken doen.

Beantwoorden
Alambiek
(@alambiek)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Active Member
Berichten: 18

@rumo Nee, was niet van plan het fruit mee te stoken, alleen al omdat ik geen kookzak heb

Beantwoorden
@ndré
(@ndre)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1212

@alambiek 

Het meestoken van het fruit doe ik bijna altijd in een kookzak of kussensloop waar alle zeepresten en wasverzachter uitgespoeld is.

Hierdoor word er veel meer smaak toegevoegd.

Groet, @ndré

Beantwoorden
Alambiek
(@alambiek)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Active Member
Berichten: 18

@ndre Praktische vraag: "drijft" die zak dan gewoon in je ketel?

Beantwoorden
@ndré
(@ndre)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1212

@alambiek 

mij heb een stuk geperforeerde plaat op pootjes net boven de bodem staan.

De zak raakt op deze manier de bodem niet en kan niet aanbranden.

voor de rest drijft de zak inderdaad in de ketel.

Groet, André🥃😎

Beantwoorden
(@pikketanus)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 818

@alambiek na macereren even in een theedoek gieten en wat uitpersen/wringen kan ook👍

Hier ook een 'port' staan met bramen als basis, zelf houd ik er wel van. Is wat lastig om percentage te berekenen, maar is wel te doen

Beantwoorden
Alambiek
Berichten: 18
Topic starter
(@alambiek)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

De bramen Eu de Vie dit weekend op "drinksterkte" gebracht en hij staat nu te rijpen.
Na de 1e stook 2 weken met bramen laten staan, toen voor de 2e keer gestookt en weer een week met bramen erin laten staan. De boel met behulp van een koffie-filter van de bramen en alle "zwevende delen" ontdaan.

Resultaat is een mooie kleur, smaakt valt een beetje tegen, ik proef maar weinig braam. 
Over een maand of 3 nog eens proberen.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
@ndré
(@ndre)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1212

@alambiek 

als het een tijdje staat, komt er steeds meer smaak vrij.

Cheers alvast, 

Groet, @ndré🥃😎

Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?