Mijn vrouw is nog wel eens wat scheutig met het zout in de soep, een truuk is dan om een aardappels in de soep even met te laten koken om het zout om te nemen. Dit werkt echt goed, nu wil ik eens proberen om in mijn ketel een laag aardappels te leggen om te kijken of het de nare luchtjes opneemt tijdens het distilleren.
Mijn vraag is alleen of de aardappels niet gaan verbranden op de bodem van mijn T500 , normaal met koken gebeurd dat ook niet als er genoeg water in de pan zit.
Gezien een stook een paar uren duurt denk ik dat je de aardappels niet meer zult terugvinden en ze helemaal tot pap gekookt zijn, de vraag is in hoeverre het opnemend vermogen van de aardappel (zoals jij beschrijft) dan nog werkt.
Als je het wilt uitproberen zou ik de aardappels in een soort van grote theezeef (geen idee of deze er zijn) of in een andere "container" met kleine gaatjes in de ketel leggen om ze zo in ieder geval bijeen te houden.
En natuurlijk vastkokers gebruiken 😉
Hmmz, Gaat de soep er ook anders door ruiken, wanneer je de piepers erin mee laat koken?
Geur en smaak, hoewel het in ons systeem nauw met mekaar verbonden is zijn het wel degelijk 2 verschillende dingen.
Niet beter om de oorzaak van de nare luchtjes te achterhalen ?
Dit soort problemen heb ik nou nooit. En hoewel ik geen opleiding consumptieve technieken heb gevolgd maar het maken van soep en zelfs een goede bouillon gewoon van mijn moeder zaliger geleerd heb geef ik u dit ter overweging mee.
Bij het maken van soep (of bouillon) voeg je zout naar smaak toe. Onthoud dat als je er te weinig zout in hebt gedaan, dan kun je nog wat meer zout toevoegen. Onnnodig te zeggen dat ik nog nooitt meegemaakt heb dat er teveel zout inzat en ik moest terugvallen op een noodgreep zoals u die beschrijft met een aardappel.
En het is maar net wat u 'nare luchtjes' noemt. De uitgegiste wash kan wel eens vreemd ruiken, dat geef ik toe. Maar nare luchtjes heb ik in mijn destillaat nog nooit gehad. Slechte smaken wel maar dat is een ander verhaal. De voorloop, de slechte alcoholen, daar zit een lucht aan als van een bos bloemen in de verte. Pas als ik alle voorlopen opspaar en ze keer op keer mee overhaal in de tweede stook gaat het op het laatst naar verfverdunner (thinner) ruiken.
Ik zou niet weten waarom je die luchtjes weg zou willen maken. Het is juist goed als je kunt ruiken wat je beter wel, en wat je beter niet kunt drinken. Da's alleen maar goed.
Verder heb ik geen T500 maar een alambiek. Ik heb er ook een rooster bij waar je vruchten o.i.d. op kunt leggen. Die liggen dan +/- 1 centimeter boven de bodem zodat het niet aanbrand. Maar zelfs als ik daar een aardappel op zou leggen, na 3 uur koken is die echt helemaal weg. Zit geheel door uw wash als zijnde pulp.
Het lijkt mij beter een wash te maken die geen nare luchtjes geeft aan het destillaat. Makkelijk gezegd, ik weet het. Mijn vraag aan u gompie is van welk soort stookwijn/stookbier/wash u eigenlijk uitgaat. Waarom bent u zo bang voor die nare luchtjes ?
Ik weet niet wat jullie doen maar ik heb nooit last van nare geurtjes in 15 jr. dat ik stook.gr.?Chris.V.
Ik wil eigenlijk echte neutrale alcohol hebben, degene die het geproefd hebben vinden het best goed, ik zelf proef eigenlijk altijd dat er een smaakje aan zit, ik gooi eigenlijk ook best wat weg tijdens het maken van de cuts.
Het kan ook best zijn dat ik te moeilijk doe, want als ik 10 flesjes opvang proef ik dat ieder flesje weer een andere smaak heeft, en ook dat het weer anders smaakt bij de 2e keer distilleren, dan weer een dropsmaak, dan weer een fruitsmaak, dan weer muffig echt heel veel smaken. Ik gebruik Vodkastar en een T500.
Ik zal anders eens eens meer mensen de alcohol laten proeven/ruiken, misschien ligt het aan mij, mijn vrouw zegt dat ik soms net een hond ben zo gevoelig ben ik op dat punt.
Ik ga bij de volgende ronde bakkersgist proberen, maar ik experimenteer graag vandaar de aardappel vraag, zonder ideeën geen innovatie toch... Turbo's hebben voor de rest best veel voordeel. Eigenlijk was mijn vraag branden de aardappels aan ik wil het toch eens proberen.
Ik ben bang dat de aardappels of aanbranden of kapot koken,ik stook niet als jullie ik stook op een zeer primitieve wijze ik stook ook maar een keer nooit twee keer en elke fles smaakt het zelfde of hij moet langer liggen dan smaakt hij lekkerder,ik stook op gas als ik in Roemenie ben op hout heb ik hier ook lang gedaan ik gebruik niets alleen bakkersgist en een alc.meter geen klaringsmidellen geen koolstof filters niets als aleen fruit en bakkersgist,mijn drank smaakt goed en is zo zuiver als water,gr.?Chris.V.
Al eens een test gedaan of je wellicht een fijnproever bent Gompie ? Is vrij eenvoudig thuis te doen: http://www.flandersfood.com/artikel/2013/02/21/bent-u-een-supertaster
Dan beschouw ik het experiment maar als een slecht idee.
Bedankt allemaal..