Zoals ik al vaker in dit forum vermeld heb ben ik vaak alleen in de weekenden thuis om mij met mijn leuke hobby bezig te houden.
Ik heb daarom de volgende vragen;
Wanneer kan ik het beste de vergisting van mijn suikerwash stoppen?
Moet ik dit doen als er nog maar één CO2 bubbeltje per minuut uit het waterslotje komt of kan ik dan nog beter een week wachten?
Hoe lang mag een vergisting überhaupt duren, zit hier een maximum tijd aan?
En hoe zit dit met het klaren de wash? Is dit aan een maximum tijd verbonden?
Mag gewoon langer staan zolang er maar een CO2 deken boven de stookwijn zit gebeurt er niet snel iets mee. Voordeel van langer laten staan is dat hij op natuurlijke wijze klaart.
Ga je een klaringsmiddel gebruiken dan zou ik hem niet al te lang meer laten staan, er komt namelijk geen CO2 deken meer boven de stookwijn. Een paar dagen zal nog geen probleem geven.
Dank je wel.
Ik denk dat het in mijn geval dus beter is om een vloeibare koolstof al gelijk bij de de gist te gaan mengen om eventuele geurtjes en smaakjes te voorkomen omdat wanneer ik dit na het uitgisten toevoeg niet teveel tijd heb om te gaan stoken.
Vloeibare kool moet je altijd direct met de gist toevoegen 😉
Kijk daar hebben we weer wat aan. ?
De filmpjes van Still Spirits laten iets anders zien.
Wederom bedankt. ☺
Welke filmpjes refereer je aan Eric? Ik ken enkel de filmpjes (ook van Still Spirits) die laten zien dat je eerst de gist en dan de vloeibare kool erbij doet.
De Triple distilled least waar Richard het over heeft heet nu Pure Yeast (ook van Still Spirits en verkrijgbaar bij stookwinkel.nl)
Vanaf ongeveer 4.25 gaat de gist erbij en daarna de kool.
Succes!
Ik had een suikerwash staan die ik voor 3/4 gebruikt had, 3 weken later wilde ik het weggooien maar het rook nog goed, uiteindelijk gestookt en het bleek nog mijn beste stook te zijn.