Hallo iedereen. Ik jeb voor de eerste keer gin gemaakt van pure alcohol. Maar na het filteren met actie kool ziet mijn gin nog troebel. Weet er iemand hoe dat komt. En of ik iets anders kan gebruiken voor te filteren. Ik wacht ongeduldig op jullie antwoorden.
Waarschijnlijk zijn er etherische oliën minder oplosbaar in de verdunde alcohol. Filtreren helpt niet, enkel aanlengen met alcohol (= concentratie verhogen).
Je zal eerst wat meer info moeten geven Robby,
Welke kruiden heb je gebruikt ?
Heb je ze laten macereren of heb je gin Basket gebruikt?
Hoe hoog was je ABV waar je ze eventueel in heb laten macereren?
Heb je citroen of sinasappel schilletjes gebruikt en hoeveel ?
Tot welke ABV heb je hem verlaagd.
En waarom heb je hem over kool gefilterd?
En waar heb je de alcohol van gemaakt. Met graan of citroenschillen en anderen ingrediënten krijg je inderdaad olie maar suiker geeft toch geen olie? Ben benieuwd wat dus de pure alcohol is geweest. Waarvan gemaakt.
Ik heb hem laten rijpen op 60 graden en na een maand heb ik hem aangelengd tot 37 graden.
Het was een test dus heb 3 verschillende gins gemaakt.
Ik heb er één gemaakt met rozemarijn,tijm en basilicum en een pitje cardemon dan een gin met citrus maar heb daar minder dan een gram voor gepakt sinaas, citroen en cardemon en dan nog één met lavendel basilicum en cardemon.
Ik heb ze laten macereren allemaal.
Had het zo gelezen dat je dat moest doen.
Dat van de actieve kool had ik gelezen dat dat goed was voor te filteren.
Ik zeg het ik ben een leek en dit is mijn eerste keer dat ik dit doe.
Kan inderdaad wel zijn van die alcohol.
Heb dit eens geprobeert met een klein beetje dat ik nog over had.
Heb hem elke keer als ik er een beetje bij deed een minuutje laten staan en dan nog een beetje bij gedaan werdt inderdaad bleker maar ja hoe ver moet je er voor gaan he want had uiteindelijk er redelijk wat vodka bij gedaan.
Ik dacht dat Chris dit filterde door 3laag keuken papier met 1 laag wc papier ertussen , ik had dat wel eens gelezen hier van chrisV !
Heb het met 2 koffiefilters gedaan
Marcereren geeft inderdaad olie en soms veel ook heb ik gemerkt met citroenschillen dan is Chris de beste adviseurs op te lossen.
Leuk experiment gedaan afgelopen zomer
Ik heb nog bijna 2 liter alcohol staan van 92% die ik herstookt heb uit 2,5 liter turbo en de schillen van ongeveer 20 citroenen. Ik wilde die suikerzooi niet meer maar ik zweer je als ik de kleur toevoeg en wat suiker toevoeg proeft iedereen limoncello. Ik neem zeker wat mee naar de BBQ en kan iedereen het zelf proeven. Maar en dat is mijn punt zelfs daar zit nog olie in. Die olie komt gewoon en mee en dat geeft nou juist de smaak.
Ik heb ze laten macereren allemaal. Had het zo gelezen dat je dat moest doen.
Gin is een distillaat en geen maceraat. Dat wil zeggen dat een gin altijd het eindproduct moet zijn van een maceraat dat je afstookt. In principe eindig je altijd met een heldere drank.
Niet altijd waar. Ik heb zelf een gin die ondertussen al 3x is gedestilleerd. Dit wordt nog altijd troebel bij verdunnen tot minder dan 45 % ABV. Ik ga deze week de methode van Chris uitproberen.
3lagen keukenpapier met daar tussen 2-3 lagen wc papier.gr.?Chris.V.
Dit wordt nog altijd troebel bij verdunnen tot minder dan 45 % ABV
DDM, ik betwist niet dat je troebelheid kan krijgen bij verdunnen, maar mijn punt is dat Robby aangeeft dat hij zijn gin macereert en dat het eindproduct niet meer wordt gedestilleerd. Een gin is altijd het eindproduct van distillatie.
Waarom hou je je abv van de gin niet op >45% ? Dan zou je in principe geen 'louche' (troebelheid) mogen hebben. Trouwens, enige troebelheid bij gins is niet abnormaal wanneer je ijs en tonic toevoegt !